• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mi lesz a patikákban a homeopátiás szerekkel?

Lapszemle 2018.12.10 Forrás: hvg.hu
Mi lesz a patikákban a homeopátiás szerekkel?

Olyan szöveggel árulhatják a homeopátiás szereket, hogy elmegy a kedve a vásárlástól.

A hatás egyértelmű, csökkenni fog a homeopátiás szerek használata, ha a Parlament elfogadja az egészségügyi törvénycsomagot - mondja Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke a hvg.hu-nak. - A jogszabálymódosítás után januártól írásban kell tájékoztatni a pácienst homeopátiás gyógyszer ajánlásakor, ám az egyelőre nem világos, pontosan milyen szöveget adnak majd át a betegnek.

Hankó Zoltánnak egészen radikális javaslata van, szerinte a termék hatásossága nem bizonyított feliratot, vagy valami ehhez hasonló üzenetet kellene a gyógyszeres dobozokra vagy az írásos tájékoztatóra írni. Úgy látja, a javaslat elfogadása után összehívott szakmai egyeztetéseken ez lehet a közös álláspont. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete - melynek az MTA is tagja - tavaly szeptemberben mondta ki, a homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása csak a placebohatással magyarázható, sőt ezen szerek kártékonyak is lehetnek.

A Semjén Zsolt által benyújtott egészségügyi törvényjavaslatban is hasonlóval érvel a törvény előadója, Kásler Miklós Emmi-miniszter: a homeopátiás készítmények gyógyhatása klinikailag nem bizonyított, így azok alkalmazása veszélyeztetheti a betegek gyógyulásának folyamatát, különösen abban az esetben, ha a hagyományos kezelés a homeopátiás készítmények használata miatt marad el.

Hankó Zoltán szerint a lelkiismeretesen eljáró orvosok és patikusok eddig is elmondták, hogy nem bizonyított a hatékonysága, a törvény innentől kezdve pedig már kötelezővé is teszi ezt.

A lap megkérdezte a Magyar Homeopata Orvosi Egyesületet, hogy tagjaik jelenleg milyen tájékoztatást adnak a készítményekről, illetve elképzelhetőnek tartják-e, hogy a szer placebo hatásáról kell tájékoztatniuk a betegeket, ám ezekre a kérdésekre nem kapott választ. Az egyesület írásban reagált megkeresésükre, szerintük egyáltalán nincs szükség szigorításra, ők más tanulmányokra hivatkozva azt állítják, "a szerek hatásosságát számos kutatás igazolja, mellékhatásprofiljuk kedvező, valamint a homeopátiás gyógyszerek gyártását a konvencionális gyógyszerekével azonos előírások garantálják. A homeopátia orvos kezéhez rendelt terápia és orvosi vezetéssel házi gyógymódként is biztonságosan alkalmazható."

Hankó Zoltán elmondta, a tájékoztatás elmaradása szabálysértésnek minősül majd, vagyis rendőrségi ügy lesz belőle. Hogy ez a gyakorlatban is így zajlik-e, vagyis valóban lesznek-e orvosok ellen indított eljárások, arról Hankó azt mondja: “csak azt tudom elképzelni, hogy a szakmai hatóság, a betegjogi képviselő, a beteg (illetve hozzátartozó), esetleg a homeopátiás szer ajánlását követően más egészségügyi szakemberhez kerülő beteg esetén ez a szakember tesz bejelentést, amelynek a kivizsgálása és szankcionálása lesz rendőrségi hatáskör.

A homeopátiás készítményeket gyártó Boiron Ktf. azt válaszolta, a törvény elfogadása illetve szakmai egyeztetések után tudják megmondani, hány termék tűnhet el a piacról.

Az egyelőre nem világos, hogy a jogszabálymódosítás után a homeopátiás szerek hány százaléka tűnhet el a piacról. A törvénymódosító csomag korábbi szövegváltozata alapján ugyanis valószínűsíthető volt, hogy lesznek ilyenek. Az eredeti módosítás úgy szólt, hogy az uniós csatlakozás előtt engedélyezett, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszerek 2020-tól csak akkor forgalmazhatók, ha megfelelnek a vonatkozó európai parlamenti és tanácsi irányelveknek, valamint az az alapján hozott magyar jogszabályoknak. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a lap kérdésére azt írta, az uniós csatlakozás előtt 41 szert hoztak forgalomba, ami az engedéllyel rendelkező szerek 1 százaléka. Továbbiak a teljes cikkben olvashatók

Legolvasottabb cikkeink