• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mi történt 2018-ban az egészségügyben? - 2. rész

Egészségpolitika 2018.12.29 Forrás: Weborvos Szerző:
Mi történt 2018-ban az egészségügyben? - 2. rész

A négyrészes sorozat második része 2018 második negyedévével foglalkozik.

A magyar egészségügy idei éve különösen izgalmasan alakult. Összefoglaló sorozatunkban kísérletet teszünk annak bemutatására, mi minden történt világunkban. A négyrészes sorozat második része 2018 második negyedévével foglalkozik.

Ennek a negyedévnek a különleges súlyát a politika eseményei adják. Országgyűlési választások, kormányalakítás, benne az EMMI minisztere és az egészségügyért felelős államtitkár kinevezése. De a lapszemle egy ezeken túlmutató tanulsággal is szolgál: az egészségügy egy pillanatra se tud leállni. A rendszer társadalmi súlya, méretei, fontossága felülírja a napi politikát. Ezt minden szereplőnek érdemes tanulmányozni, átgondolni. Akik a választások következtében jogot nyernek az irányításra, fejlesztésre, korszerűsítésre, átalakításra egyben hatalmas felelősséget is vállalnak. Sorsuk, ha csak időre is, összefonódik egy hatalmas ágazattal, amelyik a lakosság szükségleteit szolgálja, olyan körülmények és feltételek között, amit a rendelkezésére bocsátanak. 

Április 

Megkésett a terápia

Többet költöttek, de nem eleget – derül ki az egészségbiztosító költségvetésének nyolc éves adatsorából. 2010 óta csak a gyógyszertámogatásra, és a művese kezelésre költött összeg reálértéke csökkent. Az egyéb ellátásokra átlagosan 30 százalékkal több pénz jutott. A Népszava Sinkó Eszter közgazdászt kérte: segítsen eligazodni, ha a Fidesz-kormány ekkora többletet fordított a gyógyításra, miért elégedetlen a lakosság túlnyomó része mégis az ellátással? És miért nem látszik meg mindez az egészségi mutatókban?

http://nepszava.hu/cikk/1156699-megkesett-a-terapia/ 

 

Halál a sürgősségin - Zacher marad, a HM tisztáz

„A Honvédelmi Minisztérium visszautasítja mindazokat a híreszteléseket, amelyeket az MH Egészségügyi Központ Sürgősségi Betegállátó Centrumával kapcsolatban terjesztenek egyes médiumok” – áll a szaktárca Népszavához is eljuttatott közleményében. Mint írták: „Dr. Zacher Gáborral, az MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) Sürgősségi Betegellátó Centrum (SBC) osztályvezető főorvosával szemben töretlen a Honvédelmi Minisztérium és kórház vezetésének bizalma, a kórházi szakmai munkájával elégedettek, és a továbbiakban is az SBC vezetőjeként számítanak rá.” Szerda délben a hvg.hu azt közölte, hogy Zacher Gábornak – a több, halállal végződő, nagy  sajtófigyelmet kapó eset miatt – felajánlották a lemondást lehetőségét, amit a portál szerint elfogadott. Nem sokkal ezután az orvos a zoom.hu-nak cáfolta a hírt – olvasható a Népszava – online oldalán.

http://nepszava.hu/cikk/1156810-halal-a-surgossegin---zacher-marad-a-hm-tisztaz 

 

Négy év alatt tizenegyezerrel nőtt a rákbetegek száma

Évente 84 milliárd forintot költ az egészségbiztosító a daganatos betegek gyógyítására. A rákos betegek halálozása 1100 fővel csökkent, amely mögött az új terápiás irányelvek és az egyénre szabott kezelések állnak. Az utóbbi 4-5 évben 11 ezerrel emelkedett az új daganatos megbetegedések száma, a rákos betegek halálozása pedig 1100 fővel csökkent. A csökkenő halálozási mutatók mögött az új terápiás irányelvek és az egyénre szabott kezelések állnak – mondta Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója.

https://www.vg.hu/vallalatok/negy-ev-alatt-tizenegyezerrel-nott-a-rakbetegek-szama-857997/ 

Korszerűbb radiológia, rövidebb várólisták Debrecenben

A Debreceni Egyetem 2018. április 1-től visszavette a 2003-ban kiszervezett radiológia szolgáltatást, melyet először az NEK Szeged Kft., majd az Euromedic Magyarország Kft., a Diagnoscan, végül pedig az Affidea működtetett az intézményben.

http://www.haon.hu/korszerubb-radiologia-rovidebb-varolistak-debrecenben/3823951 

 

Lantos Csaba eladta a Róbert Magánkórházat

Tíz éve, amikor sorra dőltek be a magánbefektetések, a milliárdos üzletember felvásárlásba kezdett. Most meg, amikor felfutásban a piac, elad.

http://nepszava.hu/cikk/1157367-lantos-csaba-eladta-a-robert-magankorhazat

 

Milliárdokat vesznek el a kórházaktól

A kampányban öntötték a pénzt az egészségügybe, a választás után viszont megindult a padlásseprés: az elvonás 20 milliárdos is lehet. Megindult a választások utáni padlásseprés a kórházakban. A főigazgatókat egy nappal a voksolás után már arról értesítették, hogy tíz napon belül fizessék be a Magyar Államkincstárnak a számlájukon parkoló, „kötelezettséggel nem terhelt” maradványösszegeket. A kampányban még zsákszámra öntötte a pénzt a Fidesz az egészségügybe, most meg visszaszedi, amit tud. Novemberben 54,6 milliárd jutott a kórházak adósságrendezésére. Ezt követően további 7,6 milliárdot adtak egyszeri juttatásként a fogorvosoknak, majd áprilistól havi 130 ezer forinttal növelték az apanázsukat

http://nepszava.hu/cikk/1157465-milliardokat-vesznek-el-a-korhazaktol/ 

 

Rendőrt hívtak a miskolci kórházra

Elmérgesedett a vita miskolci rákbetegek kezeléséhez használt berendezések tulajdonosa és a kórház között. A Medcenter csütörtökön közölte: miután a számláit a kórház nem fizette ki, megszűntnek tekinti a szolgáltatási szerződését, és megtiltja a berendezéseinek a használatát. (Minderről a szantograf.hu is tudósít.) A kórház viszont arra utasította a dolgozóit, hogy e figyelmeztetéstől függetlenül folytassák a gyógyító munkát. A dolgozók bekapcsolták a gépeket, elkezdték a betegellátást. Erre a Medcenter az ígéretéhez híven a rendőrségtől kért birtokvédelmi intézkedést. A nepszava.hu úgy értesült, a rendőrök pénteken délelőtt kétszer is odamentek, majd azt tanácsolták a cég vezetőjének, hogy tegyen feljelentést a kórház ellen.

http://nepszava.hu/cikk/1157553-rendort-hivtak-a-miskolci-korhazra/

 

Budapesten találkoznak az egészségügyi menedzserek

Az Európai Egészségügyi Menedzsment Társaság (EHMA) ismét Budapesten tartja éves konferenciáját június 20-21-én. A nemzetközi trendek bemutatása, a tapasztalatok hazai implementációja is célja a június 20-21-én, 34. alkalommal megrendezett konferenciának – mondta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának (SE EMK) igazgatója, exállamtitkár.

http://medicalonline.hu/cikk/budapesten_talalkoznak_az_egeszsegugyi_menedzserek

 

Elvégezték itthon az első gyermek-tüdőátültetést

Cisztás fibrózisban szenvedett a beteg, ezért volt szüksége új tüdőre. Az Országos Onkológiai Intézet és a Semmelweis Egyetem együttműködésében március végén elvégezték Magyarország első gyermek-tüdőátültetését. Az operációt az Országos Onkológiai Intézetben végezték el. Egy veleszületett, genetikai betegség, az úgynevezett cisztás fibrózis miatt volt szüksége a betegnek új tüdőre – írja a Semmelweis Egyetem közlése nyomán a hvg.hu portálja. A beavatkozás sikeres volt, de részleteket egyelőre nem tudni róla. A Semmelweis Egyetem szerdán sajtótájékoztatót tart az operációról, az ígéretek szerint a részletekről ott adnak tájékoztatást.

http://hvg.hu/itthon/20180416_elvegeztek_itthon_az_elso_gyermek_tudoatultetest

 

Elfogynak a nővérek: négy- helyett hatágyas szobákban látják el a betegeket Győrben

Ötven-hatvan ápolót akár már ma fel tudna venni a győri Petz-kórház; ennyi emberrel egy időre orvosolni lehetne az egyre feszítőbb nővérhiányt. Mivel azonban közel s távol nincs most jelentkező, a betegek komfortjából kell visszavenni – a kétágyas kórtermek több helyen háromágyassá váltak a közelmúltban, a négyágyasok pedig hattá.

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/elfogynak_a_noverek_negy-_helyett_hatagyas_szobakban_latjak_el_a_betegeket_gyorben/2557096/

 

Újabb rossz hír jött a kórházakról

Márciusban ismét 3,8 milliárd forinttal nőtt a magyar kórházak lejárt adósságállománya, amely így most 26,2 milliárd forintra rúg a Magyar Államkincstár (MÁK) adatai szerint. A márciusi növekedés több mint kétharmada a 60 napon túli adósságokat gyarapította.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ujabb_rossz_hir_jott_a_korhazakrol.660765.html#

 

Egészségügy: ismét startvonalon

Egyeseknek jut, másoknak nem bizonyos terápiákból és gyógyszerekből, de erről nyíltan sohasem beszélünk – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia egészségügyi stratégiai programjának tudományos ülésén. Az egészségügyi ellátás alapvető emberi jog, amely szükséges feltétele más, alapvető emberi jogok érvényesítésének – szögezte le rögtön előadása elején a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója, Kovács József, hozzátéve: ha nincs egészség, akkor semmi sincs

http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/egeszsegugy__ismet_a_startvonalon

 

Fejben már épül az egészségügy

Nagy a nyüzsgés a negyedik Orbán-kormány újraformálódó egészségpolitikája körül. A hírek szerint szinte mindenki koncepciót ír, mintha csak most akarnák egyszeribe megvalósítani az összes reformot, amit nyolc éven át következetesen került a Fidesz-KDNP. Még nem tudni, hogy a miniszterelnök milyen formában – egy óriás tárca részeként, vagy önálló minisztériumként – működtetné az egészségügyet. Információink szerint a kormányfő még nem döntött az új kormány végleges struktúrájáról, s ha ez megvan, csak akkor kerülhet szóba ki, milyen területet irányít.

http://nepszava.hu/cikk/1158058-fejben-mar-epul-az-egeszsegugy

 

Az egészségügy egy színdarab, amiben minden szereplő hazudik

Orbán Viktor tart az egészségügy átalakításától, mert felismerte, hogy rövid távon csak bukás lehet belőle. Egy kórházigazgató segítségével vettük végig a rendszer problémáit. A két egymást követő Orbán-kormánynak történelmi lehetősége volt arra, hogy sziklaszilárd politikai háttérrel érdemben változtasson az egészségügyön, ezen az irgalmatlanul nagy és egyre csökkenő színvonalú rendszeren. Nem tette, mert Orbán Viktor tart az egészségügy átalakításától, és felismerte, hogy rövid távon csak bukás lehet belőle

https://24.hu/belfold/2018/04/20/az-egeszsegugy-egy-szindarab-amiben-minden-szereplo-hazudik/

 

 Balog Zoltán: Az egyik szemem sír, a másik nevet

Balog Zoltánnal, az emberi erőforrások miniszterével beszéltünk tárcája és személyes jövőjéről.

http://www.origo.hu/itthon/20180423-balog-zoltan-interju.html

 

Reformot vár a szakma

A munkaerőhiány jelenti a kórházak legnagyobb problémáját. Az orvos- és nővérhiányt nevezte az ágazat legsúlyosabb problémájának a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály a szervezet 30. kongresszusa alkalmából a Magyar Időknek úgy nyilatkozott: a munkaerőgondok mellett a kórházak kedvezőbb finanszírozására is megoldást kell találni, egyúttal az új kormánytól egy teljes körű reformcsomagot is nagyon várnak az ágazat szereplői.

https://magyaridok.hu/belfold/reformot-var-a-szakma-3033943/

 

Egy gyógyító kell, de gyorsan

Átfogó reformot szeretnénk – nyilatkozta a Népszavának a Magyar Kórházszövetség elnöke, Svébis Mihály tegnap, amikor még nem derült ki, hogy ki lesz az egészségügyért felelős miniszter.

http://nepszava.hu/cikk/1158456-egy-gyogyito-kell-de-gyorsan

 

Mentés, másként! Avagy így láttam testközelből

Dr. Szepesi András jegyzete arról, milyen tapasztalatokat szerzett a mentőszolgálat munkájáról.

http://weborvos.hu/hirek/mentes-maskent-avagy-igy-lattam-testkozelbol-245375

 

A Heim Pál-kórház főigazgatója államtitkár lehet

Egyre több forrásból erősítik meg az elmúlt napok értesüléseit a negyedik Orbán-kormány névsoráról. A nagyobbik kormánypárt szerdai választmányi ülését követően az is biztosnak tűnik, hogy a Fidesz frakcióvezetői tisztségében Kocsis Máté váltja Gulyás Gergelyt, aki a Miniszterelnökséget vezető miniszterként folytatja munkáját.

https://magyaridok.hu/belfold/lassan-befejezodik-a-kormanyalakitas-3041866/

 

A megkerülhetetlen – Portré Kásler Miklósról, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójáról

Sebész, onkológus, 24 éve az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Nevéhez köthető a rákgyógyítás centralizálása, módszertanok kidolgozása, de a szakma jelenlegi rossz helyzetéért is sokan tartják felelősnek.

http://magyarnarancs.hu/belpol/a-megkerulhetetlen-100810

 

Kilencszáz nap az államtitkárság élén

Harminc hónapos egészségügyi államtitkári tevékenységéről beszélgettünk dr. Ónodi-Szűcs Zoltánnal.

http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/kilencszaz-nap-az-allamtitkarsag-elen-245405

 

Ónodi-Szűcs Zoltán elbúcsúzott

A munkát csapatommal tisztességesen elvégeztük – mondta az államtitkár a Magyar Kórházszövetség egri kongresszusán. Érdekes módon kell önök elé állnom – fogalmazott a Magyar Kórházszövetség XXX. jubileumi kongresszusán Ónodi-Szűcs Zoltán.  Az egészségügyért felelős államtitkár átfogó értékelése az egészségügy helyzetéről lényegében elköszönés volt. Néhány napja a belső információkból, majd a sajtó híreiből mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy nem folytatja államtitkárként az egészségügy irányítását az új kormányban.

http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/onodi-szucs-zoltan-elbucsuzott-245415

 

Május

 

Ónodi-Szűcs reagált a The Lancet cikkére

A leköszönő államtitkár szerint a cikkben felhozott megállapítások közül sok a rosszul tájékozottságból ered.

http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/onodi-szucs-reagalt-a-the-lancet-cikkere-245483

 

Orbán vadi új anyagból szőtte a negyedik kabátját

"Mindig a kabáthoz keressük a gombot, nem a gombhoz a kabátot" - mondta Orbán Viktor arról, mi alapján válogatta a minisztereit az új kormányába. Nemsokára elkezdi a munkát az új Orbán-kormány, amelynek nemcsak az az újdonsága, hogy sok benne a civil miniszter, hanem a struktúra is jócskán változik. Orbán most igazán kézbe veszi a kormányzást.

https://index.hu/belfold/2018/05/07/ujdonsagok_a_negyedik_orban-kormanyban_uj_struktura_civil_miniszterek/

 

Kásler 2018

Hová álljanak a belgák? – teszi fel a régi kérdést jegyzetében dr. Szepesi András. „Nem vagyok hajlandó olyan egyszerűen szemlélni a világot, a szakmámat, ahogy azt a politikai harc megköveteli.”

http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/kasler-2018-245583

 

Kásler Miklóst az orvoslobbi ellen vetné be Orbán

Nem sokan számítottak arra, hogy Orbán Viktor, aki korábban a fiatalítást nevezte a kormányátalakítás egyik fő szempontjának, egy 60 éves lelkész után egy 68 éves orvost nevez ki a humán csúcsminisztérium vezetőjének. Kásler Miklós személyében egy olyan onkológus professzor kerül az Emberi Erőforrások Minisztériuma élére, akinek eddig nem volt közvetlen tapasztalata az államigazgatás működtetéséről. A miniszterelnök azonban nem véletlenül választotta.

https://24.hu/belfold/2018/05/09/kasler-miklos-orban-kormanyalakitas/

 

Egészségügyi sorcsere

Ma miniszterelnökké választják a Fidesz elnökét, akinek kormánya a nyár elején alakul meg. Az új egészségügyi államtitkárságon még a helyettes államtitkárokat is lecserélik – tudta meg lapunk.

http://nepszava.hu/cikk/1159495-egeszsegugyi-sorcsere

 

Imázsfilmmel készült a ma 70 éves Országos Mentőszolgálat

Az OMSZ 70. születésnapján a Szent Imre Kórház sürgősségi osztályán ma ajándékot kaptak a mentősök, akik egy imázsfilmet is készítettek magukról.

http://hvg.hu/elet/20180510_Imazsfilmmel_keszult_a_ma_70_eves_Orszagos_Mentoszolgalat

 

„Célszerű a tízparancsolat szerint élni” – Kásler Miklós a Mandinernek

Jó az, hogy az Emmi egyben marad? Mi lesz az orvos elvándorlással és a budapesti kórházfejlesztésekkel? Mi lesz az oktatáspolitika lényege, mire számíthatnak a pedagógusok? Mi az új ciklus kultúrpolitikai alapvetése? És hogyan értette a tízparancsolat és az egészség összefüggéseit? Többek között ezekről is faggatta a mandiner.hu Kásler Miklós onkológus orvosprofesszort, az Emberi Erőforrások Minisztériumának új vezetőjét

http://mandiner.hu/cikk/20180511_kasler_miklos_interju

 

Svébis Mihály: a magyar lakosság rendkívül beteg

A pazarlás és a pénzhiány egyszerre van jelen az egészségügyben – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály szerint csökkent a rezidenselvándorlás az ösztöndíjaknak és a fizetésemeléseknek köszönhetően. Folytatni kell a bérelemeléseket. A ráfordításhoz képest jól működik a magyar egészségügyi rendszer – nyilatkozta a kórházszövetség elnöke.

https://infostart.hu/belfold/2018/05/11/svebis-mihaly-a-magyar-lakossag-rendkivul-beteg

 

Ilyen egészségügyet tervez Kásler Miklós

Kásler Miklós alkalmas emberi erőforrás miniszternek az Országgyűlés népjóléti bizottsága szerint, ahol hétfői meghallgatása után kilencen miniszteri kinevezése mellett, hatan ellene szavaztak. Kásler főként az alapértékek fontosságáról, a demográfiai trend megfordításáról, a nemzeti identitás megerősítéséről, a gyermekvállalás ösztönzéséről, a test és a lélek harmóniájának fontosságáról beszélt

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ilyen_egeszsegugyet_tervez_kasler_miklos.662407.html

 

Megtudtuk, mire készülhet az Orbán-kormány az egészségügyben

Orbán Viktor egyetlen mondatából sok mindent ki lehet olvasni arra vonatkozóan, hogy mire készül az új kormány az egészségügyben. Közben úgy értesültünk, hogy Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének egészségügyért felelős csapata kezd összeállni, az eddigi helyettes államtitkároknak pedig már búcsút is intettek. Összeszedtük, hogy a kijelentések és a felmerült új nevek alapján milyen intézkedések lehetnek napirenden az egészségügyi kormányzatnál.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/egeszseggazdasag/megtudtuk-mire-keszulhet-az-orban-kormany-az-egeszsegugyben.285576.html

 

Évente 20 ezren vállalnak gyógyszervizsgálatot

A Magyarországon végzett klinikai vizsgálatok évente átlagosan 90 milliárd forint értéket adnak a gazdaságnak, a teljes kutatás-fejlesztési (k+f) tevékenység 19 százalékát a gyógyszeripar adja; a vizsgálatok 34-38 milliárd forint adóbevételt hoznak a különböző adónemeken keresztül, az intézmények és a vizsgálók bevételei pedig 30 milliárd forint jövedelmet teremtenek.

http://weborvos.hu/gyogyszerpiac/evente-20-ezren-vallalnak-gyogyszervizsgalatot-245790

 

Mit lehet tudni az új egészségügyi államtitkárról?

Az eddig róla megjelent írások és vele készített interjúk tanúsága szerint dr. Nagy Anikó, az egészségügy tegnap kinevezett új vezetője nagy munkabírású, magát folyamatosan képző, csendes, de határozott szakember, aki nemcsak a betegágy mellett, hanem menedzserként is bizonyított már.

http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/mit-lehet-tudni-az-uj-egeszsegugyi-allamtitkarrol-245843

 

Kásler Miklós a klasszikus csapatmunkában hisz

Az emberi erőforrások minisztérium működésében bizonyos hangsúlyeltolások lesznek, részlegesen megváltoznak majd a prioritások - mondta Kásler Miklós a Demokrata szerdai számban megjelent interjúban. Az új emberi erőforrások minisztere kijelentette, igyekezni fog még jobban egymáshoz illeszteni a határterületek mezsgyéit, egyébként pedig "a klasszikus csapatmunkában" hisz.

http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/kasler-miklos-a-klasszikus-csapatmunkaban-hisz-245860

 

SzívCity: mobilon megjeleníthető adatbázist készít a mentőszolgálat

Országos adatbázist készít a nyilvános, közforgalmú helyeken elhelyezett félautomata defibrillátorokról az Országos Mentőszolgálat.

https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2018/05/24/szivcity-mobilon-megjelenitheto-adatbazist-keszit-a-mentoszolgalat

 

Lejáratás része lehet az index videója

Nagy Anikó: dolgozóink sok esetben emberfeletti teljesítményt nyújtanak. Leleplezőnek szánt videót tett közzé az Index, amelyen egy, a magyar egészségügyben négy évig dolgozó férfi beszél betegek bántalmazásáról, kifosztásukról, a kórházakban tapasztalható áldatlan állapotokról. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint valaki, aki balhét akar, megfizette a portálnak nyilatkozó személyt. Nagy Anikó egészségügyi államtitkár kiáll az ágazatban a munkájukat becsületesen végző valamennyi dolgozóért.

https://magyaridok.hu/belfold/lejaratas-resze-lehet-az-index-videoja-3131989/

 

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet minden jogszabály által előírt ügyeleti és túlmunka díjat kifizet a dolgozóinak

A Heim Pál Országos Gyermekgyógyintézet a jogszabályokban előírtnál magasabb ügyeleti és túlmunka díjat fizet, az előírt pihenőidők kiadásáról vagy kifizetéséről 1100 dolgozó megelégedésére szabály szerint időben gondoskodik. Jelenleg 20 dolgozóval áll jogvitában egy az eddigi gyakorlat feletti többlet kifizetés ügyében, amelyben  a végső döntést a Kúria jogosult meghozni. Amennyiben a Kúria döntése a munkatársaknak kedvez, a kórház a követelésüket annak kamataival együtt fizeti ki nekik.

http://heimpalkorhaz.hu/blog/heim-pal-orszagos-gyermekgyogyaszati-intezet/

 

Berúgja a kocsmaajtót Berényi Ervin?

Az elnökjelölt szerint a radiológus társaság feladata nemcsak az oktatás és a kutatás összefogása, hanem a szakma összes nyűgének-bajának megoldása.

http://weborvos.hu/hirek/varhatoan-dr-berenyi-ervin-lesz-a-radiologusok-tarsasaganak-elnoke-245923

 

Az orvosi kamara hat sürgős pontja

El kell kezdeni a hálapénz megszüntetését célzó lépéseket lakossági kampánnyal, béremeléssel.  

http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/az-orvosi-kamara-hat-surgos-pontja-245979

 

Június

 

Megvan a terv a 10-12 órás sürgősségi várakozások ellen

A Magyar Hírlapnak adott interjút Kásler Miklós új emberierőforrás-miniszter, és beszélt arról is, hogy már van elképzelésük arra, mit kéne tenni a sürgősségiken tapasztalható, esetenként félnapos várakozással. 

https://index.hu/belfold/2018/06/01/surgossegi_varakozas_kasler_interju/

 

A tegnap reggeli Kásler-interjú: „Aki velem dolgozik, az legyen kiváló szakember és kiváló ember”

A jó vezetés titka egyszerű: mindenkinek lehetőséget kell adni arra, hogy tehetsége, szorgalma alapján azt a pályát fussa be, amire képes – mondta lapunknak Kásler Miklós, a humántárca vezetője. Legalább harminc-harmincöt éve daganatos betegekkel foglalkozom, emellett hívő ember vagyok. Úgy érzem, ez a pár évtized még nagyobb alázatra nevelt. Sokat láttam életről, halálról, szenvedésről, nyomorúságról, megtérésekről – mondta lapunknak Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter. Beszélt arról is, a kórházak finanszírozásának emelésére a szándék megvan, munkacsoport dolgozik rajta. A Nemzeti Alaptantervet kiválónak tartja, az ismeretanyag átadásának módján viszont változtatna.

http://magyarhirlap.hu/cikk/119620/Aki_velem_dolgozik_az_legyen_kivalo_szakember_es_kivalo_ember

 

Kettészakadó egészségügy?

Ha bajunk van, s ha megengedhetjük magunknak és nem akarunk nagyon sokat várni, magánszolgáltatót keresünk. A magánbeteg egyáltalán nem bizonyos, hogy jobb szolgáltatást kap, de az bizonyos, hogy kevesebbet kell várnia és udvariasabb, meglehet gondosabb kezelésre számíthat – adott esetben egy olyan orvostól, aki amúgy egy állami intézményben is dolgozik. Kincses Gyula, Orosz Éva, Székely Tamás.

http://rtl.hu/rtlklub/magyarulbaloval/ketteszakado-egeszsegugy

 

Személycserék az egészségügyi háttérintézményekben

Kásler Miklós az elmúlt hetekben nagy lendülettel látott neki az egészségügy állami hivatalrendszerét irányító szakemberek leváltásának. Hetek óta folyik a kaszting az egészségügyi háttérintézmények vezetői pozícióira, bár egyelőre nehezen találják a megfelelő embereket, akik hajlandóak is elvállalni a felajánlott feladatokat – értesült több forrásból a MedicalOnline.

http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/szemelycserek_az_egeszsegugyi_hatterintezmenyekben

 

Az Országos Intézetek kiemelt szerepet kapnak a Nemzeti Programok megalkotásában

Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere ma tárgyalt az Országos Intézetek vezetőivel, ahol tájékoztatta őket, hogy kiemelt prioritás lesz az egészségügyben a gyermekgyógyászat, a keringési- és daganatos megbetegedések, a mentálhigiéné, és a mozgásszervi betegségek ellátása.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/az-orszagos-intezetek-kiemelt-szerepet-kapnak-a-nemzeti-programok-megalkotasaban

 

Hullanak a fejek Kásler körül

Bár a kormány szerint jól teljesített az egészségügyi vezetés, az új miniszter szinte mindenkit leváltott maga körül. Volt, aki lapunkból tudta meg, hogy mennie kell.

http://nepszava.hu/cikk/1161416-hullanak-a-fejek-kasler-korul

 

660 milliárd forintot kellene bevonni az egészségügybe

A MOK elnöke szerin az emberi erőforrások minisztere és a tárca támogatja az orvosi kamara törekvéseit.

http://weborvos.hu/lapszemle/660-milliard-forintot-kellene-bevonni-az-egeszsegugybe-246118

 

Robot az agyban

Erőss Loránd egy lezuhant helikopterről, a gyógyítás élményéről és az orvosok felelősségéről. A Parkinson-kór tüneteit enyhítő elektródákat ültettek be április 20-án egy beteg agyába a Rosa nevű idegsebészeti robot segítségével az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben. A beavatkozást Erőss Loránd főorvos, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Funkcionális Idegsebészeti Osztályának vezetője és munkacsoportja végezte.

https://magyaridok.hu/lugas/robot-az-agyban-3158620/

 

Augusztus második felében indul a vastagbélszűrési program

Augusztus második felében indulhat el az Európai Unió által finanszírozott lakossági vastagbélszűrési program, amely a jövő év végéig le is zárul. A lap Rétvári Bencének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának írásbeli válasza alapján ismerteti: 2018 végéig 75 ezer 50-70 év közötti állampolgár szűrése történhet meg.

https://magyaridok.hu/belfold/augusztus-masodik-feleben-indul-a-vastagbelszuresi-program-3191989/

 

Komplex elképzelések az egészségügyben

Öt nagy nemzeti egészségprogram készül a népegészségügyi cselekvési tervhez kapcsolódva annak érdekében, hogy javuljon a lakosság egészségi állapota – mondta a Magyar Időknek adott interjúban az egészségügyért felelős államtitkár. Nagy Anikó határozott célnak nevezte, hogy minden kórházban kiemelt betegbiztonsági kérdésként kezeljék a kórházi fertőzések megelőzését.

https://magyaridok.hu/belfold/felveszik-a-kesztyut-a-korhazi-fertozesek-ellen-is-3194332/

 

Valaki csúnyán ködösít az egészségügyben, és ebbe még sokan belehalhatnak

Miniszteri hivatalba lépése után nem sokkal kezdte el mondogatni Kásler Miklós, hogy az általa felügyelt egészségügyben a kórházi fertőzések csökkentése az egyik legsürgetőbb feladat. Bár elődje igyekezett a problémát elhallgatni, az adatok Káslert támasztják alá: 2012-ben Magyarország világelső volt a kórházi fertőzésekben.

http://hvg.hu/itthon/20180615_Kasler_szerint_az_a_legakutabb_baj_az_egeszsegugyben_amit_az_elozo_kormany_agyonhallgatott

 

Szirénáznak, mint az állat

Hangos szirénázásra panaszkodott egy budapesti férfi az Országos Mentőszolgálatnál. A levélíró neveletlen barbár állatoknak nevezi a mentőszolgálat dolgozóit, mert mint írja: „szirénáznak, mint az állat”.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/-szirenaznak-mint-az-allat

 

Lantos Csaba: Ki kell egyezni az orvoslobbival! - Interjú

A svájci egészségügy lehet egy jó minta Magyarország számára.

https://mfor.hu/cikkek/befektetes/lantos-csaba-ki-kell-egyezni-az-orvoslobbival.html

 

Megérdemeljük a bizalmat! – Hazánk lesz a jövő évi egészségügyi ENSZ-rendezvény társelnöke

Az egészségügyi ellátásokhoz való általános hozzáférésről szóló, jövő szeptemberi, New York-i ENSZ-találkozó egyik társelnöke lesz Magyarország – jelentette be Nagy Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkára az észtországi Tallinban, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ellátórendszerekkel foglalkozó magas szintű találkozóján, amelyen mintegy 250 európai döntéshozó vett részt június 13-14-én.

http://www.kormany.hu/hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma/hirek/megerdemeljuk-a-bizalmat-hazank-lesz-a-jovo-evi-egeszsegugyi-ensz-rendezveny-tarselnoke

 

Szuperhősök lettek a mentődolgozók

Szuperhősök lettek a mentődolgozók az Országos mentőszolgálat legújabb kampányfilmjeiben. A szokatlan szereppel pont arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a való életben nincsenek szuperképességeik, így az embereknek is kell segíteniük. Például azzal, hogy félrehúzódnak az úton, ha érkezik egy mentő.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/szuperhosok-lettek-a-mentodolgozok-a-legujabb-kampanyfilmben

 

Nagy Anikó: a magyar egészségügy nemzetközileg is elismert, jó ellátást nyújt

˝A magyar egészségügy nemzetközileg is híresen elfogadott, jó ellátást nyújt˝ – szögezte le első televíziós interjújában az új egészségügyi államtitkár. Nagy Anikó hozzátette: az orvosok és az ápolók képessége, valamint a felszereltség is fejlődött – ezek európai szintűek.

https://tv2.hu/musoraink/mokka/264655_nagy-aniko-a-magyar-egeszsegugy-nemzetkozileg-is-elismert-jo-ellatast-nyujt.html

 

A gazdasági válság nem volt jó hatással az egészségügyre

Dr. Nagy Anikó egészségügyi államtitkár vezetésével, Dr. Fábián Attila és Dr. Reiter József helyettes egészségügyi államtitkárok részvételével magyar állami egészségügyi vezetői delegáció vett részt a WHO “Egészségügyi rendszerek a jólét és szolidaritás jegyében: senkit nem hagyunk hátra” című magas szintű találkozóján, amely június 13-14-én rendeztek meg az észtországi Tallinnban.  

http://csalad.hu/2018/06/21/a-gazdasagi-valsag-nem-volt-jo-hatassal-az-egeszsegugyre

 

A magánforrások biztosítják elfogadható helyünket

Az elosztási politikával nem foglalkoznak, az a szakterületek szakembereinek feladata, fogalmazott Kovács Árpád professzor, a Költségvetési Tanács elnöke az IME-MEMT egészség-gazdaságtani konferencia második napján tartott, a jövő évi költségvetésről szóló előadásában. Mint mondta, középmezőnyben vagyunk hazánk fejlettségét, fejlődését, egyensúlyi mutatóit tekintve a környező országok között.

http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/a-maganforrasok-biztositjak-elfogadhato-helyunket-246436

 

A magánbiztosítói piac lenyúlására készülhet a kormány, hogy egyeseknek rendbe tegye az egészségügyet

Az elmúlt hetekben a magánegészségügy több szereplőjével beszélgettünk, és mindenki azt mondta, hogy a szektor fejlődésének legfontosabb lába lett, hogy a vállalatok egymás után kötik a dolgozóiknak az ilyen biztosításokat.

https://g7.24.hu/allam/20180622/a-maganbiztositoi-piac-lenyulasara-keszulhet-a-kormany-hogy-egyeseknek-rendbe-tegye-az-egeszsegugyet/

 

Kiss Zsolt: Nincs napirenden a kiegészítő egészségbiztosítási rendszer bevezetése

Alapelv az egyenlő hozzáférés. A napokban röppent fel a hír, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) egészségügyi kiegészítő biztosítással kapcsolatos javaslat készült, amely a Pénzügyminisztérium zöld jelzésére vár. A NEAK főigazgató-helyettese, Kiss Zsolt lapunknak cáfolta ezt.

http://magyarhirlap.hu/cikk/121603/Kiss_Zsolt_Nincs_napirenden_a_kiegeszito_egeszsegbiztositasi_rendszer_bevezetese

 

Kontrollálatlanul növekszik a magán egészségügy

A magánszolgáltatói piac a jövedelmek kiegészítésére bizonyul egyre jobb lehetőségnek az orvosok számára.

http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/kontrollalatlanul-novekszik-a-magan-egeszsegugy-246448

 

Mégis jöhet a kancellária-rendszer a kórházaknál?

Szinte lehetetlen, hogy normális körülmények között gazdálkodjanak, ezt mégis meg kellene próbálni - mondta Varga Mihály. 2016-ban már volt egy vita erről, akkor nem került bevezetésre, most Varga Mihály az ATV-ben azt mondta, kezdeményezni fogja, hogy legyenek költségvetési felügyelők a kórházaknál, akik javítani tudnak az intézmények gazdálkodásán.

http://www.atv.hu/belfold/20180625-megis-johet-a-kancellaria-rendszer-az-egeszsegugyben/

 

Csak jövő januártól lesz törzskarton

Fél évvel elcsúsztatták a háziorvosi törzskarton vezetésének kötelezettségét, derült ki a szerdai Magyar Közlönyből, amely szerint a 28/2017. (X. 25.) EMMI rendeletet az alábbiak szerint változtatják: a „2018. július 1-jétől” szövegrész helyett a „2019. január 1-jétől” szöveg lép hatályba. A jogszabály módosítása Kásler Miklós miniszter aláírásával jelent meg, és június 30-án lép hatályba, derül ki a szerdán megjelent 95. számú Magyar Közlönyből. Ezzel időt nyertek az alapellátásban dolgozók, akik egyébként is nagy ellenállással és meglehetősen tanácstalanul várták a július elsejei határidőt.

http://weborvos.hu/egeszsegpolitika/csak-jovo-januartol-lesz-torzskarton-246512

 

Kásler Miklós: A betegségek megelőzésére koncentrál a népegészségügyi program

„Évtizedekre meghatározza majd a magyar egészségügy fejlődését”. Az öt nemzeti programra épülő népegészségügyi program évtizedekre meghatározza majd a magyar egészségügy fejlődését, a rendszer középpontjában pedig a betegségek megelőzése és az egészség megtartása szerepel - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/06/28/a-megelozesre-koncentral-az-uj-nepegeszsegugyi-program/

 

A magyar mentőszolgálat világszerte példaértékű

A nyári szezon az Országos Mentőszolgálat életében nemcsak a megerősített szolgálatokról és fesztiválokon való segítségnyújtásról szól, hanem az új mentőautók és munkaruhák érkezéséről is, amelyek tovább javítják a mentés színvonalát. Csató Gábor, a mentőszolgálat főigazgatója lapunknak úgy nyilatkozott, idén jelentősen növekedett a közterületi rosszullétek túlélési aránya. A hazai mentőtisztképzés és az egységes, egész országot átfogó szervezeti felépítés pedig világszerte példaértékű.

https://magyaridok.hu/belfold/a-magyar-mentoszolgalat-vilagszerte-peldaerteku-3235897/

 

Letette rektori esküjét Dr. Merkely Béla

A leköszönő rektor ünnepélyesen átnyújtotta az I. Ferenc király által 1819-ben adományozott eredeti tisztségláncot Dr. Merkely Béla professzornak.

http://weborvos.hu/regionalis_hirek/letette-rektori-eskujet-dr-merkely-bela-246569


A sorozat első rész itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink