• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Mi történt 2018-ban az egészségügyben? - 3. rész

Egészségpolitika 2018.12.30 Forrás: Weborvos Szerző:
Mi történt 2018-ban az egészségügyben? - 3. rész

A négyrészes sorozat harmadik része 2018 harmadik negyedévével foglalkozik.

Bár a nyár a vakáció a pihenés időszaka, nem volt uborkaszezon az egészségügyben a harmadik negyedévben sem. Júliusban a kedélyeket a hibás hatóanyagú fájdalomcsillapítók borzolták, augusztusban az ÁSZ-elnökének a kórházak gazdálkodását kritizáló elhíresült nyilatkozata valamint Zacher Gábor távozás a Honvédkórházból keltett média-hullámokat. Szeptemberben sem lehetett unatkozni, ekkor mondta a miniszterelnök Kötcsén, hogy az egészségügyben szét kell választani a magán és az állami tulajdont. Ehhez képest ebben a hónapban alapítottak magánintézményt a székesfehérvári állami kórház orvosai. Szintén szeptemberben történt, hogy a kardiológiai intézet egyik neves szívsebészét kirúgták, ezzel volt tele a sajtó, sőt egyes információk ez az ügy volt az egyik oka annak, hogy október elején távozott az egészségügyi államtitkár a posztjáról.

 

Július

Semmelweis-napi üzenet az egészségügyieknek
Hagyományosan a július a Semmelweis-nappal kezdődött, amikor is az egész országban díjakat és kitüntetéseket adtak át. "Július elseje, Semmelweis Ignác születésnapja, egyben a magyar egészségügy legnagyobb ünnepe, ezért ma különösen fontos kimondani, hogy a kormány látja az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját és azon dolgozik, hogy folytatni tudja béremelésüket+ - írta közleményében az EMMI. A központi ünnepség díjazottainak listája:
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/dijak-elismeresek-a-semmelweis-napi-kozponti-unnepsegen-246629


Vérnyomás- csökkentők: nem kell abbahagyni!
Egész júliusban téma volt a valzartán hatóanyagú vérnyomáscsökkentők június végi felfüggesztése. Kiderült, hogy azok a betegek, akik a felfüggesztéssel érintett gyógyszerek valamelyikét szedik, továbbra is folytathatják a terápiát és az is, hogy a patikák visszaveszik a hibás készítményeket.
https://weborvos.hu/gyogyszerpiac/vernyomascsokkentok-nem-kell-abbahagyni-246613

 

Az államtitkár elítéli a tudománytalan eljárásokat 
Már júliusban az akkori egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó azt mondta: +elítélek minden tudománytalan, a betegek megtévesztésére alkalmas eljárást, így például a homeopátiát is". Azóta a homeopátiás szerekkel kapcsolatos szabályozást szigorító rendelet is született. 
https://weborvos.hu/lapszemle/az-allamtitkar-eliteli-a-tudomanytalan-eljarasokat-246617

 

EBP: Elkerül az EMMI-től a Dél-Budai Centrum 
Áprilisban hozták létre az Egészséges Budapest Program keretében kialakítandó, a "szuperkórházat" magában foglaló Dél-budai Centrum megvalósítását végző állami tulajdonú, zártkörűen működő részvénytársaságot. Ebben még az állt, hogy a tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlója az emberi erőforrások minisztere. A július elején megjelent Magyar Közlöny szerint azonban módosult a tulajdonosi jogokat gyakorló személy, mert ezentúl a Miniszterelnökséget vezető miniszter, jelenleg Gulyás Gergely veszi át ezt a feladatot Kásler Miklós minisztertől. 
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/ebp-elkerul-az-emmi-tol-a-del-budai-centrum-246678

 

Merkely Béla: Le kell rövidíteni az orvosképzést 
Július 1-től új rektor, Merkely Béla vezeti a Semmelweis Egyetemet. Első interjújából kiderült, határozott célja, hogy a végzett hallgatóknak ne kelljen rezidensként mindent elölről kezdeni. 
https://weborvos.hu/lapszemle/merkely-bela-le-kell-roviditeni-az-orvoskepzest-246722 

 

Átadták a Démétér Ház új épületszárnyát 
Átadták a csontvelő-átültetésen átesett, orvosi felügyeletet igénylő gyerekek és szüleik részére fenntartott Démétér Ház új épületszárnyát. A beruházásnak köszönhetően hat apartmannal és közösségi terekkel bővült az épület. Az Egyesített Szent István és Szent László Kórház területén 2006 óta működő Démétér Házban így már 15 apartmanban tudják elhelyezni a családokat. 
https://weborvos.hu/regionalis_hirek/atadtak-a-demeter-haz-uj-epuletszarnyat-246760

 

Búcsú az amalgámtól 
Uniós rendelkezés szerint júliustól tilos amalgámmal tömni a terhesek és a 15 éven aluliak lyukas fogait. Az anyag használatát egyik alkotórésze, a higany toxikus hatásai miatt 2030-ra végleg meg kell szüntetni az európai fogászatokon. A fogorvosi kamara korábbi becslése szerint mintegy 7 milliárd forintos támogatásra lenne szükségük az uniós szabály alkalmazáshoz.  
https://weborvos.hu/lapszemle/draga-bucsu-az-amalgamtol-246801 

 

Tabukat döntöget az egészségügyben az MNB 
A magyar lakosság egészségi állapota elmarad a nyugat-európai szinttől, ami már versenyképességi hátrányt jelent - állapítja meg az MNB versenyképesség javítását célzó júliusi jelentése. A megoldásra a jegybank 22 pontos javaslatcsomagot dolgozott ki, ezek némelyike évtizedes tabukat döntöget, mint a kiegyensúlyozatlan kórházi finanszírozás kiegyensúlyozása, vagy a tvk-korrekció. Összességében a javaslatok egy az államival együttműködő, de erősödő magánegészségügyet körvonalaznak. 
https://weborvos.hu/lapszemle/tabukat-dontoget-az-egeszsegugyben-az-mnb-246796.

 

Minden eddiginél több jut egészségügyre 
A kormány egyik kiemelt szakterülete az egészségügy, ezért a jövő évi költségvetésben 191 milliárd forinttal több jut az ágazatra jövőre – mondta egy interjúban Nagy Anikó egészségügyi államtitkár. A megemelt összegből többek között folytatják az Egészséges Budapest program kórházfejlesztéseit, növelik a rezidensek ösztöndíjait, megerősítik a háziorvosi ellátást, és újabb nyolc százalékkal emelik az egészségügyi dolgozók bérét.
https://weborvos.hu/lapszemle/nagy-aniko-minden-eddiginel-tobb-jut-egeszsegugyre-246820

 

Újabb fejlesztéssel bővül az Egészséges Budapest Program 
Újabb fejlesztéssel bővül az Egészséges Budapest Program: mintegy 5,1 milliárd forinttal támogatja a kormány a III. kerületi Szent Margit Rendelőintézet telephelyeinek felújítását és műszerparkjának korszerűsítését. A témában tartott sajtótájékoztatón kiderült, hogy az önkormányzat további 480 millió forint saját forrást biztosít a fejlesztéshez.
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/ujabb-fejlesztessel-bovul-az-egeszseges-budapest-program-246900


EESZT – ha kissé lassan is, de teret nyer
 
Egy éve ért finisébe az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér pilot programja, amelynek zárásával szeptembertől megkezdődött a közfinanszírozott szakellátók és a gyógyszertárak csatlakozása a november elsejei kötelező határidőig. A kezdeti zökkenők, bosszankodások és máig ható informatikai nehézségek ellenére szép lassan teret hódít az EESZT a hazai ellátásban. A patikák százszázalékosan, a fekvőbeteg szakellátók gyakorlatilag teljes körben, míg a járóbeteg szakellátók és az alapellátók közel 90 százalékos arányban csatlakoztak. A kórházakban, szakrendelőkben valamivel alacsonyabb felhasználási arány tapasztalható, de a növekedés folyamatos, állítja a kórházfenntartó, amely folyamatosan monitorozza az EESZT-aktitvitás alakulását.
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/eeszt-ha-kisse-lassan-is-de-teret-nyer-246948


Kásler: a gyermekgyógyászat fejlesztése a legfontosabb 
Először beszélt összefoglalóan konkrét terveiről az emberi erőforrás miniszter. Többek között akkor jelentette be, hogy a sürgősségi ellátóhelyek várakozási idejének csökkentésére is hamarosan kidolgoznak egy miniszteri rendeletet. 
https://weborvos.hu/lapszemle/kasler-a-gyermekgyogyaszat-fejlesztese-a-legfontosabb-246986

 

EBP: Tizenhétmilliárd új orvosi gépekre 
Tizenhétmilliárd forintból új orvosi gépeket, eszközöket, hárommilliárdból pedig korszerű informatikai eszközöket szereztek, illetve szereznek be ezekben a hetekben a fővárosi kórházak - derült ki július végén. Sőt az is, hogy az eddigi legnagyobb fővárosi szakrendelő- és kórházfejlesztési program keretében hamarosan megjelenik a három nagy centrumkórházzal kapcsolatos építészeti tervpályázatokra vonatkozó közbeszerzési pályázat is 
https://magyaridok.hu/belfold/megujul-az-informatikai-es-orvosi-eszkozallomany-3313694/

 

Pénz nélkül csak kommunikációs terápia az új rákprogram 
Főként az ellátás és a finanszírozás koncentrálását, eszközök beszerzését és a szervezett szűréseket szorgalmazza az onkológiai intézetben készült nemzeti egészségprogram. Ezzel látják megváltoztathatónak azt a helyzetet, hogy a magyarországi rákhalálozás adatai a legriasztóbbak az Európai Unióban. 2030-ig legalább tíz százalékkal javítanák ezt a mutatót. Az onkológiai intézetben készült, Magyar Nemzeti Rákellenes Program nevet viselő 104 oldalas terv készítői arra figyelmeztetnek, ha a megelőzést nem erősítik meg, akkor az elkövetkezendő években 1000 fiú újszülöttből 313, ugyanennyi lányból pedig 149 még 75 éves kora előtt rosszindulatú daganat miatt hal meg. 
https://weborvos.hu/lapszemle/penz-nelkul-csak-kommunikacios-terapia-az-uj-rakprogram-247017

 

Nagyobb lesz jövőre a gyógyszerkassza 
Az Egészségbiztosítási Alapo 2019-ben az ideihez képest százhuszonhárommilliárd forinttal több pénzből gazdálkodhat. Ezen belül az egyik legfontosabb, hogy az összegből folytatódhat a háziorvosi ellátás nyolc éve tartó gazdasági megerősítése: a rezsitámogatás szintre emeléséhez a kormány 1,6 milliárd forintot biztosít, az ügyeleti feladatok ellátására pedig az idei évhez hasonlóan jövőre is tízmilliárd forintot kapnak az alapellátó orvosok. Ötmilliárd forinttal több jut a fogászati alap- és szakellátás rezsitámogatására, illetve a beavatkozások díjemelési többletének kiegyenlítésére. 
https://weborvos.hu/lapszemle/nagyobb-lesz-jovore-a-gyogyszerkassza-247040

 

Felvételi ponthatárok az orvosi szakokra 
A legnépszerűbb orvosi-egészségtudományi képzés idén is az ápolás és betegellátás, amelyet több mint 5000-en jelöltek meg a jelentkezési lapon. A második helyen az általános orvosi képzés áll 2700 jelentkezővel, míg a harmadik a fogorvosi 1215 felvételizővel. A három orvosi-egészségtudományi osztatlan szakon előzetes minimum-ponthatárokat húztak - az általános orvosin 380, a fogorvosin 390, a gyógyszerész szakon 385 pontnál kevesebbel esély sem volt állami ösztöndíjas helyet szerezni.
https://weborvos.hu/lapszemle/felveteli-ponthatarok-az-orvosi-szakokra-247093

 

Kormánydöntés: további hétmilliárd jut modernizálásra 
A Magyar Közlönyben jelent meg a járóbeteg-szakellátók fejlesztését érintő kormányhatározat, amely szerint erre a célra 2021-ig további 7 735 078 705 forintot fordítanak a dokumentumban is meghatározott ütemterv szerint. A több fővárosi szakrendelőt is érintő beruházások a tavaly óta zajló Egészséges Budapest Program részei. A támogatásból az egyik legtöbbet a Jahn Ferenc Kórház – XX. kerületi Szakorvosi Rendelőintézet kapja, több, mint 2,5 milliárdot. A második legnagyobb támogatást, több mint 1,9 milliárd forintot szánnak a XXI. kerületi Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatra.
https://weborvos.hu/lapszemle/kormanydontes-tovabbi-hetmilliard-jut-modernizalasra-247115

 

Több mint 22 milliárd forint a VEKOP keretében 
Összesen több mint 22 milliárd forintot nyert 177 közép-magyarországi kis- és középvállalkozás, önkormányzat, egészségügyi intézmény, szakképzési centrum és tankerületi központ a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) felhívása keretében kutatás-fejlesztési, köznevelési, szakképzési, felnőttképzési és egészségügyi fejlesztésekre, illetve hátrányos helyzetű csoportok támogatására. Többek között közel 1 milliárd forintot nyert 6 budapesti és Pest megyei egészségügyi intézmény létszámbővítésre, orvos, rezidens, fogorvos, gyógyszerész, klinikai szakpszichológus, egészségügyi szakdolgozó, valamint az egészségügyi szakellátáshoz kapcsolódó, közvetlenül a betegellátásban résztvevő egyéb, nem egészségügyi végzettségű szakemberek foglalkoztatásának támogatására. 
https://weborvos.hu/hirek/tobb-mint-22-milliard-forint-a-vekop-kereteben-247096

 

Jövőre két milliárddal több jut meddőségi kezelésekre 
A jövő évi 2 milliárd forinttal együtt összesen 4,5 milliárd forintot biztosít a kormány a meddőség kezelésére - írta az EMMI közleményében.
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/jovore-ket-milliarddal-tobb-jut-meddosegi-kezelesekre-247110


Startolnak a népegészségügyi programok?
 
Július végéig  kellett összeállítani a kórházaknak azt az 5 nemzeti egészségprogramot, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma a népbetegségek visszaszorításáért hirdetett meg.
https://weborvos.hu/lapszemle/startolnak-a-nepegeszsegugyi-programok-247175

 

Augusztus

Tervezhetik az új központi kórházakat 
Augusztus elején megjelentek az észak-pesti, a dél-pesti és a dél-budai centrumkórházra vonatkozó tervpályázatok. A dél-pesti szuperkórház az Országos Kardiológai Intézet–Szent István–Szent László Kórház területén, az észak-pesti a Honvédkórház bázisán jön létre, míg a dél-budai régió lakosait a XI. kerületben, a Dobogó városrészen felépítendő új szuperkórház szolgálja majd. A terveket elbíráló 12+1 tagú zsűriben összesen két orvos és két kórháztervezési tapasztalattal rendelkező szakember található.
https://weborvos.hu/lapszemle/tervezhetik-az-uj-kozponti-korhazakat-247198

 

A lelki egészség csak pénzért jár 
Az 560 ezer pszichiátriai betegből csupán 93 ezren kapnak pszichoterápiás kezelést, ami nagyrészt abból áll, hogy a beteg átlagosan mindössze három ülés erejéig találkozik a terapeutájával. Csoportterápiába alig 2 ezer fő jár, családterápiában pedig még kevesebben, 1700-an részesülnek – derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől a Lélekben Otthon Alapítvány által kiperelt adatokból. A többiek problémáját gyógyszeres úton próbálják megoldani, leginkább antidepresszánssal. Évente 480 millió szem Xanaxot és Frontint, továbbá 80 millió Rivotrilt kapkodnak be a magyarok.
https://weborvos.hu/lapszemle/a-lelki-egeszseg-csak-penzert-jar-247226

 

A stroke-ellátás a nemzeti népegészségügyi stratégia része 
A miniszter asztalán a nemzeti népegészségügyi stratégia végleges változata, amelynek a fele a stroke-kal foglalkozik. Magyarországon évente 30 ezer akut stroke alakul ki, addig Nyugat-Európa legfejlettebb régióiban hasonló lakosságszámra ennek a fele fordul elő. Ennek oka a rizikófaktorokban keresendő: nálunk például számos olyan életmódbeli kockázat - dohányzás, elhízás, stressz - nagyobb, mint Nyugaton, de a túldolgozás is sokat ront a helyzeten.
https://weborvos.hu/lapszemle/a-stroke-ellatas-a-nemzeti-nepegeszsegugyi-strategia-resze-247223


Növelni kell a várható élettartamot 
Az országos intézetek augusztus elején elküldték az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a magyar lakosság egészségét befolyásoló öt legfőbb betegségcsoport – onkológiai, keringési, mozgásszervi, gyermekgyógyászati és mentális zavarok – alapján létrehozott nemzeti egészségprogramokat. A következő lépés, hogy munkacsoportok alakulnak, amelyek összefésülik ezeket, beépítve az eddigi társadalmi és szakmai észrevételeket, így még ebben az évben a kormány elé kerülhet a nemzeti népegészségügyi program, amelynek gerince az öt nemzeti program - vélte Kásler Miklós miniszter. 
https://weborvos.hu/lapszemle/novelni-kell-a-varhato-elettartamot-247241

 

Pénzügyi anarchia az egészségügy egyes területein
Nagy vihart kavart egészségügyi körökben Domokos László  ÁSZ-elnök Magyar Időknek adott interjúja, amelyben többek között azt állította: pénzügyi szempontból botrányos, anarchiára jellemző állapotok uralkodnak az egészségügy egyes területein. Erre a megállapításra jutott, miután az ÁSZ számos kórházat és szakrendelőt ellenőrzött.
https://weborvos.hu/lapszemle/penzugyi-anarchia-az-egeszsegugy-egyes-teruletein-247275

 

Ez most komoly? Mert viccnek egy kicsit erős! 
Az ÁSZ-elnök kijelentéseire a Weborvosban dr. Szepesi András is reagált.
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/ez-most-komoly-mert-viccnek-egy-kicsit-eros-247325

 

Meglepő helyről kapott kritikát az egészségpolitika 
A parlament nyári ülésszaka épp végett ért, ezt követően nyújtotta be a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a tavalyi évről készült beszámolóját. A versenyhivatal jelentésében sorra veszi az általa is felügyelt ágazatokat, és meglepő módon rögtön a profiljába elvileg kevésbé eső egészségüggyel kezdi. Egyik megállapítása szerint ma már többet költenek szakorvosi rendelésre zsebből a magyarok, mint a társadalombiztosítás. 
https://weborvos.hu/lapszemle/meglepo-helyrol-kapott-kritikat-az-egeszsegpolitika-247279


Így emelkedik a népegészségügyi termékadó
 
Januártól növekszik az üdítőitalok, szörpök, sós snack-ek és az alkoholok adója. A nyáron hatályba lépett törvénymódosítás szerint a népegészségügyi termékadó mértéke jellemzően 20 százalékkal nő januártól. E sorból kilóg az üdítőitalok jelenlegi 7 forint/liter adómértékének, jelentősebb 15 forint/liter adómértékre növelése. 
https://weborvos.hu/lapszemle/igy-emelkedik-a-nepegeszsegugyi-termekado-247346

 

Lépésenként zárkóznak fel a közellátó fogászatok
Bár a közfinanszírozott fogászatok sokáig kimaradtak a támogatásokból, az elmúlt időszakban több olyan intézkedés is született, amellyel elkezdődhetett a felzárkózásuk. A letelepedési pályázatokat kiterjesztették a fogorvosokra is, így megállt a tartósan betöltetlen praxisok számának növekedése, és nemrég egymilliárd forinttal emelték meg a fogászati szakrendelésekre szánt keretet.
https://weborvos.hu/lapszemle/lepesenkent-zarkoznak-fel-a-kozellato-fogaszatok-247451

 

Nagy Anikó: Közös munkával megállítható az eladósodás 
Interjút adott az egészségügyi államtitkár, amelyben utalt arra, hogy olyan átszervezést javasolnak, amelyben valamennyi korábbi tisztifőorvosi feladatkör újra megerősödik, így a kórházak szakmai ellenőrzése is.
https://weborvos.hu/lapszemle/nagy-aniko-kozos-munkaval-megallithato-az-eladosodas-247467

 

Magyar orvosok újabb sikeres műtétet végeztek el sziámi ikreknél
Összesen 14 órányi eredményes operáción jutott túl tegnap a háromfős magyar orvoscsoport. Dr. Csókay András és Dr. Hudák István idegsebész, illetve Dr. Pataki Gergely plasztikai sebész a korábbi eredményes bangladesi szakorvosi missziók nyomán kapta meg a felkérést tavaly a kétéves sziámi ikrek, Rabia és Rukia szétválasztására.
https://weborvos.hu/hirek/folytattak-a-szenzacios-mutetsorozatot-az-orvosok-247528

 

Vastagbélszűrés: ősszel már jöhet a meghívó
Augusztus végén az egészségügy irányítói még biztosak voltak abban, hogy elindul az országos szűrőprogram. Be is jelentették: Vastagbélszűrési program indul ősztől, az egészségügyi kormányzat várakozásai szerint a következő két évben mintegy 2,4 millió - 50 és 70 év közötti - férfi és nő vesz majd részt az uniós és hazai forrású programban - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Kovács Attila országos tisztifőorvos.

Ma már tudjuk, ez nem történt meg. 

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/vastagbelszures-osszel-mar-johet-a-meghivo-247579


Nem működik az e-recept rendszer 
A háziorvosi és patikusi tapasztalat szerint még mindig sok probléma van az e-recepttel, pedig jövő január elsejétől vége a tesztüzemmódnak. A Gyógyszerészi Kamara elnöke szerint az e-recept áprilisi bevezetése óta sokat javult a helyzet, de még most is sokszor gondot okoz, hogy a háziorvosoktól érkező receptek nem felelnek meg a jogszabályoknak. Nem csoda, hogy később eldőlt, 2019 végéig kötelező lesz a papír alapú felírási igazolás is.
https://weborvos.hu/lapszemle/nem-mukodik-az-e-recept-rendszer-247624

 

Népegészségügyi felmérés kezdődik szeptemberben 
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) ismét tápláltsági állapotfelmérést végez a lakosság körében. Az országosan reprezentatív adatok alapján készülő elemzés többek között az elhízás gyakoriságáról, a táplálkozási szokásokról, a tápanyagbevitelről, az egészségi állapotot meghatározó tényezőkről nyújt majd valós képet.
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/nepegeszsegugyi-felmeres-kezdodik-szeptemberben-247640

 

Zacher nem vezeti tovább a Honvédkórház sbo-ját 
Zacher Gábor augusztus végén beadta a felmondását. Döntését azzal indokolta, hogy az a fajta személyügyi és tárgyi krízis, ami az évek során kialakult a kórházban, a munkavégzést veszélyeztette. Az egészségügyi munkavégzés veszélyeztetése egyben a beteg számára is veszélyeztető. Korábban a sajtóhírek szerint felmondta a túlmunkát 112 orvos a Honvédkórházban, ezért szeptembertől nehéz lesz megszervezni a műtéteket, káosz jöhet a főváros egyik sürgősségi centrumában. A Honvédelmi Minisztérium közleményében tagadta a  tömeges túlóra szerződések felmondását, Zacher viszont arról számolt be, hogy az utóbbi időszakban kilenc orvos is beadta a felmondását.

Zacher távozása után Burány Béla, a mentőszolgálat korábbi főigazgatója lett a Honvédkorház SBO-jának új vezetője, és arról is született megállapodás, hogy rendezi a Honvédkórház orvosaival az anyagiakat.
https://weborvos.hu/hirek/zacher-nem-vezeti-tovabb-a-honvedkorhaz-sbo-jat-247717

 

Szeptember 

Éger: sokáig ezt nem lehet bírni 
Rövid idő alatt megoldást kell találni a helyzetre, mert a sürgősségiken dolgozó orvosok annyira leterheltek, hogy folyamatosan hagyják el a pályát - mondta Éger István, akit annak kapcsán kérdeztek, hogy a Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője és több orvosa is felmondott. A Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint azt a terhelést, ami a sürgősségi osztályokon dolgozókra nehezedik, nem lehet sokáig bírni. Mint mondta, a sürgősségi ellátásban nagy a fluktuáció, folyamatos a forgás. Az orvosi kamara felmérése szerint az előírt 600 helyett mindössze 150 sürgősségi szakorvos dolgozik az országban.  
https://weborvos.hu/lapszemle/eger-sokaig-ezt-nem-lehet-birni-247736

 

Csató Gábor: A mentés prioritás 
Összesen harmincegy új mentőállomás épült az országban 2010 óta, valamint ezzel párhuzamosan nyolc úgynevezett Mentési Pontot hoztunk létre, de emellett 104 régebbi építésű mentőállomást is felújítottunk, dinamizáltunk – mondta Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Azt is hangsúlyozta, a munkát ezzel még korántsem tekinti lezártnak, még az idén újabb 25 mentőállomás felújításának, építésének előkészületei kezdődhetnek meg. Minderre azért van lehetőség, mert az Országos Mentőszolgálat fejlesztését a kormány prioritásként kezeli.
https://weborvos.hu/lapszemle/csato-gabor-a-mentes-prioritas-247727

 

MESZK: Kitüntetések, kampányfilm és pályázat 
A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara immár ötödik alkalommal rendezte meg háromnapos, maximális továbbképzési pontértékkel bíró szakdolgozói tudományos kongresszusát szeptember 6-8.-a között, melyen csaknem 900 egészségügyi szakdolgozó vett részt. A kamara a rendezvény keretében indította el az öt és fél hónapig tartó kampányát, mellyel a szakdolgozói hivatást kívánja a társadalom széles rétegének, de elsősorban a pályaválasztás előtt állóknak, azok szüleinek és tanárainak bemutatni.
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/meszk-kituntetesek-kampanyfilm-es-palyazat-247815

 

Magánkórházat alapítottak a székesfehérvári megyei kórház orvosai 
Szeptember elején röppent fel a hír, hogy a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosai Székesfehérváron magánkórházat alapítottak. A tulajdonosok között van az állami kórház orvosigazgatója, a két belgyógyászati osztály osztályvezető főorvosai és osztályvezető-helyettes főorvosai, a tüdőosztály osztályvezető főorvosa, a neurológia osztályvezető főorvosa, az érsebész főorvos, de a főigazgató és felesége is. 23 orvos kezdi meg munkáját a magánorvosi központban, akik közül csak néhányan nem a fehérvári kórház orvosai. Az egészségügy jelenlegi állapotát tekintve semmi kirívó nincs abban, hogy az orvosok magánpraxisban is dolgoznak kórházi munkájuk mellett – valószínűleg a környezet és a kereset is motiválóbb, mint a legtöbb állami kórházban. Az viszont már kérdéses, vajon az állami kórházak menedzsmentje terelheti-e szándékosan a betegeket a magánegészségügybe. 
https://weborvos.hu/lapszemle/maganegeszsegugy-kiegeszites-helyett-parhuzamos-rendszer-247858


Orbán érdemben nyúlna hozzá az egészségügyhöz
Máig tart a vita, hogy pontosan mire gondolt a miniszterelnök, amikor szeptember elején a zártkörű kötcsei pikniken az egészségügyről beszélt. Az információk szerint úgy vélte: a kórházak állapota rendben van, de az egészségügyben változtatni kell. Orbán Viktor szavaiból az derült ki, érdemben nyúlna egészségügyhöz, első lépésként szerinte szét kell választani a magán és az állami tulajdont: vagyis azt, hogy magánpraxisokkal rendelkező orvosok állami kórházakban, rendelőkben állami infrastruktúrát használnak. 
https://weborvos.hu/lapszemle/orban-erdemben-nyulna-hozza-az-egeszsegugyhoz-247860


Harc a néma gyilkos, a vastag-, és végbélrák ellen
 
Még szeptember közepén is arról beszélt az emberi erőforrás miniszter, hogy össztársadalmi kérdés az egészségügyi szűrőprogramok elindítása. Kásler Miklós azt mondta: az ősszel induló vastag-, és végbélrák országos program nem csak egy behívó alapján történő szűrés, sokkal több annál. Azóta tudható, hogy a programot elhalasztották. 
https://weborvos.hu/lapszemle/harc-a-nema-gyilkos-a-vastag-es-vegbelrak-ellen-247921


„Gyógyszerésze az Ön gyógyszer szakértője”
 
Egyre nagyobb szerepet kapnak a gyógyszerészek az emberek egészségének védelmében, a megfelelő gyógyszeralkalmazás segítésében. Ezt ismerte fel a Gyógyszerészeti Világszervezet (FIP), amikor 2009-ben elhatározta, minden év szeptember 25-ét a Gyógyszerészek Világnapjává nyilvánítja, arra kérve őket, hogy ezen a napon szervezzenek figyelem felkeltő eseményeket az emberek egészségének javítása iránti elkötelezettségük érdekében. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság idén negyedik alkalommal, szakmai rendezvény megtartásával ünnepelte a világnapot, ahol bejelentették: 2019 az öngondoskodás éve lesz.
https://weborvos.hu/gyogyszerpiac/gyogyszeresze-az-on-gyogyszer-szakertoje-248204

 

Szőnyegbombázás vagy életmentő segítségnyújtás?
Öt kórház átvilágítását fejezte be az ÁSZ szeptemberben, az eredményről nyilvánosságra hozott jegyzőkönyvek újabb jegyzetre ragadtatták a Weborvoson dr. Szepesi Andrást.
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/szonyegbombazas-vagy-eletmento-segitsegnyujtas-24797


Mindent visz a fájdalomcsillapítók piaca
Egy év alatt csaknem tízmilliárd forinttal nőtt a patikákban a vény nélküli, nem támogatott termékekre költött pénz az országban – közölte az egészségügyi információs technológiával és klinikai kutatással foglalkozó cég, az IQVIA. A múlt évben összesen 200,4 milliárd forintért vásároltunk például fájdalomcsillapítót, érvédő hatású gyógyszert, stresszenyhítőt, probiotikumot és megfázás elleni forró italt.
https://weborvos.hu/lapszemle/mindent-visz-a-fajdalomcsillapitok-piaca-248221

 

Felmondtak a GOKI egyik ritka beavatkozásokat végző szívsebészének
Nagy port kavart, hetekig téma volt dr. Székely László elküldése a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Szívsebészeti Osztályának éléről. Az ország egyik legnagyobb szaktekintélyű orvosának nevéhez több különleges, újító operáció is fűződik, s egy műtét miatt bocsátották el az intézetből. Bár egyes médiainformációk szerint emellett közrejátszhatott az is, hogy az orvos korábban indult a főigazgatói posztért, és a vezetői pályázatot hamarosan újra kiírják. Az elbocsátás után bizonytalanságba kerültek az elbocsájtott szívsebész betegei, az ügyben vizsgálat is indult. Egyes információk szerint Nagy Anikó államtitkár októberi lemondásának egyik oka is ezzel az üggyel volt kapcsolatos.
https://weborvos.hu/lapszemle/felmondtak-a-goki-egyik-ritka-beavatkozasokat-vegzo-szivsebeszenek-248054

https://weborvos.hu/lapszemle/bizonytalansagban-az-elbocsajtott-szivsebesz-betegei-248127

https://weborvos.hu/lapszemle/allamtitkari-lemondas-okok-velekedesek-botranyok-248317

 

Az összes altatóorvos felmondott az ajkai kórházban
Miután az ajkai kórház intenzív osztályán felálltak az ápolók, az összes altatóorvos is beadta a felmondását. Hosszú hónapok óta küzdöttek a túlterhelt aneszteziológusok azért, hogy javuljanak a munkakörülményeik, ennek ellenére helyzetük csak romlott még az után is, hogy hatuk közül egy pár hónapja felmondott, és helyét nem töltötte be senkivel a kórház vezetése. Az ott maradt öt altatóorvos aztán egy-két hete dűlőre kívánta vinni a dolgot, a terhelésük csökkentését, munkatársak felvételét és a díjazásuk emelését kérték a kórház főigazgatójától. Aztán szakadt el a cérna, mert a kórházvezetőtől azt a választ kapták, hogy térjenek vissza az ügyre novemberben. Ezért értesülésünk szerint gyakorlatilag testületileg közölték a főigazgatóval, hogy távoznak. A hírre reagált a kórházfenntartó, eszerint az ajkai kórházban az ellátás a kórházban folyamatos, minden tekintetben biztosított.
https://weborvos.hu/lapszemle/az-osszes-altatoorvos-felmondott-az-ajkai-korhazban-248081

 

Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ
Október elsején megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ, vezetője az országos tisztifőorvos lesz. A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra (NNK) változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak. Így október elsejétől az NNK látja el mindazon feladatokat, amelyek szeptember 30-ig az OKI és az Emmi országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek feladatkörébe tartoztak.
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/megkezdi-mukodeset-a-nemzeti-nepegeszsegugyi-kozpont-247891


Kórházi fertőzések: megjelent a rendelet
 
Megjelent és október elsejétől hatályba lép a kórházhigiéniai jogszabályok módosításáról, vagyis a megújított minimumfeltételről szóló miniszteri rendelet, amelyet június 6-án társadalmi vitára is bocsátottak.

Mint a kormányrendelet megjelenése után, de a miniszteri rendelet megjelenése előtt - nyilatkozva Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter elmondta, a jogszabály nagyon pontosan meghatározza, mit kell tenniük a kórházaknak az infekciókontroll (IC) területén, milyen szempontok szerint kell adatokat felvenni a betegektől, kik veszélyeztetettek, milyen esetekben van szükség laborvizsgálatra, azt milyen körülmények között kell végezni. Az ágazatvezetés a rendelettől azt várja, hogy 30-50 százalékkal csökkenjen a kórházi fertőzések száma. Arról is beszélt a miniszter, hogy minden kórháznak rendelkezésére áll a megfelelő forrás a rendelet betartásához, ugyanis plusz forrást nem kapnak.
https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/korhazi-fertozesek-megjelent-a-rendelet-248254

 

A sorozat második része itt olvasható

A sorozat első rész itt található

Legolvasottabb cikkeink