• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

  • Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

   Lassan elkészül az orosházi kórház egynapos sebészeti részlege

Miniszteri rendelet a sugárterhelésről

Egészségpolitika 2018.07.10 Forrás: Weborvos Szerző:
Miniszteri rendelet a sugárterhelésről

A rendelet hatálya kiterjed minden olyan sugárterhelésére, amely az egészségügyi ellátás során éri a betegeket, ellátókat.

A mai naptól hatályos Az emberi erőforrások minisztere 21/2018. (VII. 9.) EMMI rendelete az egészségügyi szolgáltatások nyújtása során ionizáló sugárzásnak nem munkaköri kötelezettségük keretében kitett személyek egészsége védelmének szabályairól – a rendelet a Magyar Közlöny 2018. évi 107. számában július 9-én jelent meg (9184.o.).

A rendelet hatálya kiterjed minden olyan személy orvosi sugárterhelésére, aki orvosi vizsgálaton vagy kezelésen; munkaköri és egyéb egészségügyi alkalmassági vizsgálaton; egészségügyi szűrővizsgálaton; orvosi vagy orvosbiológiai kutatási programban vagy igazságügyi orvosszakértői vizsgálaton vesz részt, valamint a gondozók és segítők orvosi sugárterhelésére.

A Magyarországon alkalmazható ionizáló sugárzással járó orvosi eljárásokról az országos tisztifőorvosnak kell a rendeletben meghatározott adattartalommal nyilvántartást vezetnie, illetve elérhetővé tennie az általa működtetett honlapon. Ionizáló sugárzással járó új orvosi eljárást csak az országos tisztifőorvos jóváhagyását és az eljárás nyilvántartásba vételét követően lehet alkalmazni.

A rendelet szerint jóváhagyott ionizáló sugárzással járó orvosi eljárásokat az Egészségügyi Szakmai Kollégium háromévenként felülvizsgálja, és a felülvizsgálat eredményéről tájékoztatja az országos tisztifőorvost. A grémiumnak ezentúl az ionizáló sugárzással járó orvosi eljárások módszertanára, alkalmazására, azok beutalási feltételeire, a betegek, a gondozók és a segítők sugárterhelésével járó kockázatokra, a diagnosztikai irányadó szintek alkalmazására minden berendezés figyelembevételével szakmai útmutatót is ki kell adnia. A dokumentumokat az Egészségügyi Közlönyben teszik közzé, illetve elektronikus elérhetőségüket az országos tisztifőorvos által működtetett honlapon biztosítják.

Az egészségügyi szolgáltatónak az orvosi diagnosztikai és az intervenciós radiológiai, tervezési, irányítási vagy ellenőrzési célból alkalmazott orvosi sugárterhelésből származó valamennyi dózist az  elérhető legalacsonyabb szinten kell tartania, és a  kívánt diagnosztikai eredményt az  elérhető legalacsonyabb sugárterheléssel kell megszereznie, áll a rendeletben, amely többek között szabályozza a kezelőorvos felelősségét, a berendezések vizsgálatát, a szakmai képzést. Különleges előírásokat fogalmaz meg a berendezések üzemeltetésére, a fogamzóképes korú nők vizsgálatára és terápiás kezelésére, valamint a gondozók és segítők orvosi sugárterhelésére vonatkozóan.

Legolvasottabb cikkeink