• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Miskolci ápoló a szakmák olimpiájának dobogóján

Lapszemle 2018.10.08 Forrás: minap.hu
Miskolci ápoló a szakmák olimpiájának dobogóján

A versenyen nagyon erősen kiütközött az is, ha már gyakorlatban is tudja alkalmazni azt, amit elméletben megtanult.

Jó problémamegoldó képesség, talpraesettség, kiváló angol nyelvtudás és persze a szakmai ismeretekben való jártasság – korábbi oktatója szerint ezek mind jellemzik a EuroSkills-en, vagyis a fiatal szakemberek Európa-bajnokságán az ápoló szakmában hazánkat képviselő Varholik Dávidot. A fiatalember ezüstéremmel tért haza Budapestről. „Nagy büszkeség ez Miskolc és az itteni szakképzés számára is”, mondta el Bihall Tamás BOKIK-elnök a minap.hu-nak.

A EuroSkills látványos bemutatója a szakmáknak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek. Varholik Dávid – aki egyébként gimnáziumi tanulmányait követően jelentkezett az MSzC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumába, hogy szakképesítést szerezzen – osztályfőnöke javaslatára indult az országos előválogatón. Innen hét társával jutott tovább, majd egy újabb „rostát” követően hárman kezdhették meg tavasszal a felkészülést. Végül Dávidot választották ki, aki képviselhette hazánkat a nemzetközi versenyen ápoló szakmában. Mentora Fehér Zsuzsanna volt.

– Nagyon fontos volt számomra az az alap, amit itt, a Ferencziben sajátítottam el – mondja érdeklődésünkre a bő egy éve már a megyei központi kórház kardiológiai osztályán dolgozó Dávid, aki hozzá is teszi: a versenyen nagyon erősen kiütközött az is, ha valaki mozgott, dolgozott kórházközegben, ha már gyakorlatban is tudja alkalmazni azt, amit elméletben megtanult.

A fiatal miskolci ápoló november elején áll újra munkába. Tervekből elmondása szerint egyre több van, kinyílt számára a világ. Cél egy diploma megszerzése, mesterképzést is el szeretne végezni, aztán szeretne oktatni, de pontosan tudja: addig még nagyon sokat kell tanulni, dolgozni.

– Hogy miért ajánlom a fiataloknak az ilyen versenyeken való részvételt? Egyrészt nagyon sok embert ismerhetünk meg, másrészt rengeteg tapasztalatot, kapcsolatot szerezhetünk. Ugyanakkor fel is figyelnek az emberre, könnyebb így karriert építeni – sorolja.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmaz az eredmény kapcsán, hogy „Miskolc és a miskolci szakképzés számára is nagy büszkeség és öröm Dávid sikere”.

– Azt reméljük, hogy a helyi szakképzés fejlesztésére erőteljesen felhívja a figyelmet az eredmény, hiszen egy szakmában nemzetközi versenyen ezüstérmet szerezni nagyon-nagy dolog. Dávid ezért az eredményért nagyon megdolgozott. Biztos vagyok abban is, hogy életének egy meghatározó eseménye volt ez, pozitív kimenettel lesz az életére. Előtte a világ, az elhelyezkedésével szerintem nem lesznek gondok. Azt reméljük, hogy nagyon sok fiatal példát fog ebből meríteni – fűzi hozzá az elnök.

Legolvasottabb cikkeink