• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Miskolci ápoló a szakmák olimpiájának dobogóján

Lapszemle 2018.10.08 Forrás: minap.hu
Miskolci ápoló a szakmák olimpiájának dobogóján

A versenyen nagyon erősen kiütközött az is, ha már gyakorlatban is tudja alkalmazni azt, amit elméletben megtanult.

Jó problémamegoldó képesség, talpraesettség, kiváló angol nyelvtudás és persze a szakmai ismeretekben való jártasság – korábbi oktatója szerint ezek mind jellemzik a EuroSkills-en, vagyis a fiatal szakemberek Európa-bajnokságán az ápoló szakmában hazánkat képviselő Varholik Dávidot. A fiatalember ezüstéremmel tért haza Budapestről. „Nagy büszkeség ez Miskolc és az itteni szakképzés számára is”, mondta el Bihall Tamás BOKIK-elnök a minap.hu-nak.

A EuroSkills látványos bemutatója a szakmáknak és a legfrissebb európai fejlesztéseknek. Varholik Dávid – aki egyébként gimnáziumi tanulmányait követően jelentkezett az MSzC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumába, hogy szakképesítést szerezzen – osztályfőnöke javaslatára indult az országos előválogatón. Innen hét társával jutott tovább, majd egy újabb „rostát” követően hárman kezdhették meg tavasszal a felkészülést. Végül Dávidot választották ki, aki képviselhette hazánkat a nemzetközi versenyen ápoló szakmában. Mentora Fehér Zsuzsanna volt.

– Nagyon fontos volt számomra az az alap, amit itt, a Ferencziben sajátítottam el – mondja érdeklődésünkre a bő egy éve már a megyei központi kórház kardiológiai osztályán dolgozó Dávid, aki hozzá is teszi: a versenyen nagyon erősen kiütközött az is, ha valaki mozgott, dolgozott kórházközegben, ha már gyakorlatban is tudja alkalmazni azt, amit elméletben megtanult.

A fiatal miskolci ápoló november elején áll újra munkába. Tervekből elmondása szerint egyre több van, kinyílt számára a világ. Cél egy diploma megszerzése, mesterképzést is el szeretne végezni, aztán szeretne oktatni, de pontosan tudja: addig még nagyon sokat kell tanulni, dolgozni.

– Hogy miért ajánlom a fiataloknak az ilyen versenyeken való részvételt? Egyrészt nagyon sok embert ismerhetünk meg, másrészt rengeteg tapasztalatot, kapcsolatot szerezhetünk. Ugyanakkor fel is figyelnek az emberre, könnyebb így karriert építeni – sorolja.

Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy fogalmaz az eredmény kapcsán, hogy „Miskolc és a miskolci szakképzés számára is nagy büszkeség és öröm Dávid sikere”.

– Azt reméljük, hogy a helyi szakképzés fejlesztésére erőteljesen felhívja a figyelmet az eredmény, hiszen egy szakmában nemzetközi versenyen ezüstérmet szerezni nagyon-nagy dolog. Dávid ezért az eredményért nagyon megdolgozott. Biztos vagyok abban is, hogy életének egy meghatározó eseménye volt ez, pozitív kimenettel lesz az életére. Előtte a világ, az elhelyezkedésével szerintem nem lesznek gondok. Azt reméljük, hogy nagyon sok fiatal példát fog ebből meríteni – fűzi hozzá az elnök.

Legolvasottabb cikkeink