• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

MMS: Veszélyes szer az interneten

Egészségpolitika Forrás: ÁNTSZ

Hasi görcsöt, hányást, súlyosabb esetben hemolízist, és veseelégtelenséget okozhat.

A „Miracle Mineral Solution", vagy más néven „Miracle Mineral Supplement (MMS)", „Prime pH cseppek" az interneten keresztül forgalmazott, többek között lúgosításra ajánlott termékek, melyeket súlyos betegségek kezelésére javasolnak, mint pl. HIV, TBC, malária, hepatitis, és rák. Van olyan weboldal is, amely a terméket felnőtteken kívül gyermekek és csecsemők kezelésére is javasolja. Több hivatalos és nem hivatalos forrásból ismert, hogy már számos országban észlelték az MMS termék egészségre káros – néhány esetben életveszélyes – hatását (többek között Ausztrália, Belgium, Kanada, Cseh Köztársaság) - figyelmzetet közleményében az ÁNTSZ OTH Közegészségügyi Főosztálya.


Az MMS a nátrium-klorit (NaClO2) 28%-os oldata. Általában egy úgynevezett „aktiváló" folyadékkal együtt forgalmazzák, amely citromsav. A használati utasítás szerint az MMS-t és a citromsav cseppeket 1:5 arányban kell vegyíteni, majd vízhez vagy gyümölcsléhez keverve meginni. A használati javaslat szerint 1-2 csepp MMS-sel kell kezdeni a kúrát, majd ezt folyamatosan napi 2-3-szor 15 csepp mennyiségre kell növelni. A termékismertetőben közlik, hogy a nátrium-klorit és citromsav együttesen klór-dioxidot (ClO2) alkot, ami a szer hatóanyaga. Ezek után tudományosan nem megalapozott felsorolás következik a klór-dioxid szervezetre gyakorolt „gyógyító" hatásáról.


A NaClO2 és a ClO2 rendelkezik antimikrobiális tulajdonságokkal, így a vegyületek víztisztításra és szilárd felületek fertőtlenítésére alkalmasak. A savanyított NaClO2 az élelmiszeriparban spray vagy folyadék formájában használatos baromfi, húsáru, zöldségfélék, gyümölcsök és halfélék lemosó, fertőtlenítő kezelésére. Ezek a vegyszerek, az előírásoknak megfelelően, erre a célra biztonságosan használhatóak. Ezzel szemben e kémiai anyagok élelmiszerként, étrend-kiegészítőként vagy gyógyszerként való alkalmazása nincs szabályozva, sem engedélyezve. Következésképpen, nincs ezzel kapcsolatos előírás, javallat emberi használatra vagy fogyasztásra.


A klórdioxid rendkívül erős oxidálószer, a bélrendszerből gyorsan felszívódik, viszont a vérből lassan távozik el. A nátrium-klorit és citromsav reakciója során előbb klórossav, majd klór-dioxid, továbbá kloritok és klorátok is keletkeznek, melyek élettani hatásai összeadódhatnak. A vegyületek a szervezetben fokozott oxidatív stresszt idéznek elő, károsítják a sejteket, köztük az oxigén szállításában kiemelt szereppel rendelkező vörösvértesteket is.
A termék fogyasztása hasi görcsöt, hányást, súlyosabb esetben methemoglobinémiát, hemolízist, és veseelégtelenséget okozhat.

Ugyanakkor nincsenek tudományosan dokumentált adatok arra vonatkozóan, hogy bármely súlyos megbetegedés hatásos ellenszere lenne. A szer alkalmazása komoly egészségkárosodást okozhat, és az alapbetegség megfelelő orvosi kezelés hiányában tovább súlyosbodhat.


Felhívjuk a fogyasztók figyelmét, hogy ne vásárolják meg, és ne használják az MMS oldatot, mert az nem javítja egészségi állapotukat, hanem további kóros folyamatok beindulását okozhatja - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink