• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

MOK: a kormány durva támadást indított a kamara ellen

Egészségpolitika 2023.02.27 Forrás: MTI
MOK: a kormány durva támadást indított a kamara ellen

Minden szóba jöhető jogorvoslati lehetőséget ki fognak használni, hitelrontásért pert fognak kezdeményezni a Belügyminisztériummal szemben.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) vezetősége szerint a kormány "durva támadást" indított a köztestület ellen a hétfőn beterjesztett törvényjavaslatával. Bejelentették, minden jogorvoslati lehetőséget kihasználnak.

Kincses Gyula kamarai elnök hétfő délután sajtótájékoztatón reagált a Belügyminisztérium (BM) által beterjesztett, az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény módosítását célzó javaslatra. A BM azt közölte, a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való jog alkotmányos alapjog. A Magyar Orvosi Kamara ennek az alapjognak az érvényre jutását veszélyezteti akkor, amikor - hatalmával visszaélve - nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket.

"A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan" - írta a BM a közleményben, tudatva: a törvényjavaslat célja a hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetése, valamint a folyamatban lévő etikai eljárásoknak az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezése.

A MOK elnöke, Kincses Gyula szerint "valótlan indokokkal, hazugságokkal, nem valós információk alapján indított a kormány nagyon durva támadást a kamara ellen". Hozzátette: a kormány "mondvacsinált" ürüggyel próbál egy önálló, az orvosokat képviselő kamarát csorbítani.

Kincses Gyula kiemelte: az a "nyomásgyakorlás", amit meghirdettek, nem valami ellen szól. Egy működőképes alapellátás ellehetetlenítése miatt emeltek szót.

A MOK elnöke közölte azt is, minden szóba jöhető jogorvoslati lehetőséget ki fognak használni, hitelrontásért pert fognak kezdeményezni a Belügyminisztériummal szemben. Jogászokkal, nemzetközi jogban is jártas kollégákkal végigveszik, milyen jogi lehetőségük van - mondta.

Svéd Tamás kamarai titkár az ötvenes éveket időző koncepciós eljárásnak minősítette a BM eljárását. "Nincs tárgyalás, ítélet van" - összegezte Svéd Tamás a minisztérium törvénytervezetében foglaltakat.

Úgy vélte: a kamara eddigi lépései eredményesek voltak, és nem sikerült a kormányzatnak az eredeti, erőltetett ütemben végigvinni az alapellátási rendszer megújítását, ez válthatta ki a mostani kormányzati lépést.

Álmos Péter, a kamara alelnöke azt mondta, a kormány "támadása" nem a kamara, hanem az orvosok ellen irányul. "Meg akarnak törni minket, azt akarják, hogy fogjuk be a szánkat" - fogalmazott.

A Magyar Orvosi Kamara vezetősége azt kéri az orvosoktól: aki komolyan gondolja, adja be az önként vállalt túlmunkaszerződés felmondását, valamint azt, hogy erősítsék meg a kamarai tagságukat, ne írják alá az új ügyeleti szerződésüket, és küldjenek tiltakozó leveleket a Belügyminisztériumnak.