• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Müller Cecília: Túl vagyunk a 3. járványhullám nehezén

Egészségpolitika 2021.05.14 Forrás: MTI
Müller Cecília: Túl vagyunk a 3. járványhullám nehezén

Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül.

Folyamatosan javulnak és egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén - jelentette ki az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta, a gyógyult betegek száma a pandémia kezdete óta közel négyszerese az aktív fertőzöttekének, jelenleg 158 458 aktív fertőzöttet tartanak nyilván és több mint 600 ezren már meggyógyultak a betegségből.

A járvány első hullámától kezdve 796 390 ember PCR-tesztje vagy antigén gyorstesztje lett pozitív Magyarországon - tette hozzá a tisztifőorvos.

Kiemelte, a kedvező járványügyi helyzetnek köszönhetően újraindulhattak a tervezett egészségügyi beavatkozások, köztük a népegészségügyi szűrővizsgálatok is.

A mammográfiai, a méhnyakrák- és a vastagbélrák-szűréseket csak rövid időre, mindössze két hétre kellett felfüggeszteni, és most azok kapnak újra meghívót, akiknek vizsgálata arra a két hétre esett volna - ismertette.

Hangsúlyozta, a koronavírus-járvány is rávilágított arra, hogy az egészség megtartása fontos érték, ezért arra bíztatott mindenkit, vegyen részt ezen vizsgálatokon, mint mondta az időben felismert elváltozások jó eséllyel gyógyíthatók.

A szakember kitért arra, a környezetegészségügyi adatok is kedvezően alakulnak, országos szinten nemcsak stagnál, hanem elkezdett csökkenni a koronavírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvízben.

Minimális emelkedést Szekszárdon és Pécsen mutatnak az adatok, Debrecenben, Győrben, Egerben, Kaposváron, Veszprémben és Budapesten jelentős a csökkenés - tette hozzá.

Müller Cecília kitért arra, jelentősen csökkent a koronavírussal kórházban ápoltak száma is, ők jelenleg 2612-en vannak, közülük 338-an szorulnak lélegeztetőgépre. Emlékeztetett, a harmadik hullám csúcsán több mint 12 ezer ember volt kórházban, és 1500 felett volt a lélegeztetett betegek száma.

Egy nap alatt 1190 új fertőzöttet regisztráltak, azonban hozzátette: a járványnak még nincs vége. A védőoltások jelentik a kivezető utat a járványból, mert ezzel meggátolható, hogy a vírus "fogékony szervezetet" találjon - emelte ki.

Hozzátette: Magyarországon bárki korlátozás nélkül juthat védőoltáshoz, ezek széles körben rendelkezésre állnak.

A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának újabb szállítmányát pakolja a Hungaropharma Zrt. munkatársa a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályának épülete előtt Miskolcon 2021. május 14-én. MTI/Vajda János

Rendben megkezdődött a 16-18 évesek oltása
Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. György István, aki az országos oltási munkacsoport vezetője is, beszámolt arról, hogy csütörtökön rendben megkezdődött a 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinával. Az oltásra regisztrált mintegy 95 ezer fiatal túlnyomó többsége foglalt időpontot, aki még nem tette meg, keddig van rá lehetősége.

Elmondta, hogy szintén csütörtökön 144 ezer oltásra regisztrált felnőttet értesítettek sms-ben arról, hogy a Pfizer-oltóanyagra is foglalhatnak időpontot. Ők azok, akik legrégebben regisztráltak, és még nem kaptak oltást. Ha ennek az az oka, hogy nem fogadták el a felajánlott vakcinák egyikét sem, most szintén keddig jelentkezhetnek Pfizer-oltóanyagra. Ha marad szabad időpont, további oltásra váróknak küldenek sms-t.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy minden, első körös oltásra felhasználható vakcinát elérhetővé tesznek.

Továbbra is elérhető az oltópontokon a Szputnyik, a Sinopharm-vakcina, és vannak szabad időpontok az AstraZeneca-oltóanyagra. A Szputnyik vakcinára korlátozott számban lehet időpontot foglalni, mert az orosz fél már leszállította a szerződött mennyiséget. Az elmúlt hetekben jelentős mennyiségű Sinopharm-vakcina érkezett, és nagyobb mennyiség még várható - ismertette.

Ezen a héten 64 800 Moderna-vakcina érkezett, amelyeknek egy részét a második oltásra használják fel, az első körös oltásra háromezer háziorvosnak biztosítottak 1-1 ampullát, akik ezekkel 30 ezer embert olthatnak be.

Kitért arra, hogy az egydózisú Janssen-oltóanyagot két helyen használják fel. Az oltóbuszokon elsősorban a kistelepüléseken, köztük hátrányos helyzetű falvakban élőket oltják be vele; a napokban többek között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lyukóvölgyben is jártak. Emellett 50 ezer adag Janssen-vackinát háziorvosok használhatnak fel.

György István kijelentette: Magyarország éllovas az oltások tekintetében, a lakosság átoltottsága 46 százalékos, szemben az Európai Unió 29 százalékos átlagával.

A beoltottak száma péntek reggel meghaladta a 4,5 milliót, közülük több mint 2,6 millióan a második oltásukat is megkapták. "Most meg tudjuk védeni a betegséggel szemben a kismamákat és az egészen fiatalokat is" - fogalmazott.

Közlése szerint Magyarországon már az aktív korosztály jelentős részét beoltották; a regisztráltak körében a 30 évesnél idősebbek 85 százaléka már megkapta legalább az első oltást, és a több mint 5 millió regisztrált 81 százalékát oltották be.

Hozzátette, vannak ugyanakkor több mint 900 ezren, akik még várnak az oltásra, ők akár napokon belül megkaphatják a vakcinát. Tőlük azt kérte, hogy foglaljanak időpontot, és oltassák be magukat. Aki még nem jelezte igényét az oltásra, a vakcinainfo.gov.hu oldalon minél előbb regisztráljon - mondta az államtitkár.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársa átadja kiszállításra a Moderna amerikai biotechnológiai cég újonnan érkezett koronavírus elleni vakcináit Ficsor Lászlónak, a Hajdúböszörményi Járási Hivatal vezetőjének Debrecenben a hivatal raktárában 2021. május 14-én. MTI/Czeglédi Zsolt.

Jelenleg 18 448 ember van karanténban
Csütörtökön 434 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón. Kiss Róbert alezredes ismertette: 418-an közterületeken, 12-en tömegközlekedési eszközökön, illetve megállókban, négyen pedig bevásárlóközpontokban, üzletekben szegték meg a szabályokat.

A jogszabály hatálybalépése óta 69 333-ra emelkedett a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt indult intézkedések száma - mondta.

A kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok figyelmen kívül hagyása miatt csütörtökön 55 ember ellen intézkedtek a rendőrök - fűzte hozzá.

A tavaly novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom, valamint a csoportosulás és gyülekezés szabályainak megszegése miatt eddig 68 347-szer intézkedtek a rendőrök.

A boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 1269 rendőri intézkedés történt. Ebből 355 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, közülük 36 vendéglátóhelyet működtet. A boltok, vendéglátóhelyek korlátozott nyitvatartására, illetve az ottani tartózkodásra vonatkozó szabályok be nem tartása miatt eddig 914 intézkedésre volt szükség, ebből 174 szabálytalanság vendéglátóhelyen történt.

Csütörtökön is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértők ellen 47 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben már több mint 17 ezer intézkedésre volt szükség.

Az alezredes elmondta: minimálisan csökkent a hatósági házi karanténban levők száma, 18 448 ember van jelenleg elkülönítve. Csütörtökön 1589 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A hatósági házi karanténban lévők közül 945-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette.

(Nyitókép:Egy fiatal megkapja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina első adagját az egri Markhot Ferenc Kórházban kialakított oltóponton 2021. május 14-én. Országszerte 101 kórházi oltóponton oltják azokat a 16-18 éveseket, akik már regisztráltak és időpontot is foglaltak. MTI/Komka Péter)

 

Legolvasottabb cikkeink