• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Nagyszabású program keretében fejlesztik a patológiákat

Egészségpolitika 2019.06.27 Forrás: Weborvos
Nagyszabású program keretében fejlesztik a patológiákat

A győrihez hasonlóan országosan 57 ÁEEK fenntartású diagnosztikus helyszín fejlesztésére kerül sor.

Elkészült a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház csőposta rendszere és patológiai osztálya, amelyet Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár és dr. Csányi Péter, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár adtak át ma délelőtt Győrben. A beruházás az Állami Egészségügyi Ellátó Központ 9,81 milliárd Ft keretösszegű országos fejlesztésének része, amelynek során 37 patológiai osztály számára a szövettani vizsgálatokhoz szükséges korszerű patológiai berendezéseket szerzik be, 8 megyei kórházban korszerű, pneumatikus csőposta rendszert alakítanak ki, és már befejeződött 43 patológiai osztály, elsősorban bonctermek, kegyeleti- és kiszolgáló helyiségek felújítása - tudatta az ÁEEK közleményben.

A győrihez hasonlóan országosan 57 ÁEEK fenntartású diagnosztikus helyszín fejlesztésére kerül sor, ismertették a projekt megvalósításában közreműködő szakemberek. A diagnosztikai fejlesztés gyorsabb és pontosabb diagnózis felállítását teszi lehetővé, eredményesebbé válhat a gyógykezelés, és csökkenhetnek a diagnosztika költségei. A szövettani vizsgálatokhoz szükséges korszerű patológiai berendezések a terápia alapját képző szövettani diagnózis minőségét biztosítják.

8 megyei kórházban (a most átadott győri mellett Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben és Zalaegerszegen) korszerű, pneumatikus csőposta rendszert alakítanak ki, amelyek a kórház épületein belül a különböző osztályok és a központi laboratórium között teremtenek összeköttetést, és az anyagok gyors, gazdaságos és megbízható szállítására nyújtanak optimális logisztikai megoldást. A korszerű kórházi mintaszállítás megteremtésével jelentős munkaidő és költség megtakarítás érhető el - írták.

Megújult 43 patológiai osztály boncterme, kegyeleti- és kiszolgáló helyisége, melyekben a hozzátartozók méltó kegyeleti környezetben vehetnek búcsút az elhunytaktól, ugyanakkor a szakszemélyzet számára is jobb munkakörülményeket biztosítanak.

A diagnosztikai munkafolyamatok támogatását szolgálja a patológiai informatikai rendszer fejlesztése és az informatikai eszközök beszerzése országosan 40 helyszínre. Az eredményesebb gyógykezelés és a költséghatékony diagnosztika érdekében korszerű labordiagnosztikai módszertan kidolgozása és laboratóriumi konzulens képzés is történik . áll a közleményben.

A fejlesztés az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP-2.2.0-16-2016-00007 „Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása” című kiemelt projekt keretei között), a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. A győri csőpostarendszer videofilmen a kisalföld.hu-n 

Legolvasottabb cikkeink