• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Neuropathia centrumok nyíltak Budaörsön és Siófokon

Egészségpolitika 2022.11.29 Forrás: Weborvos
Neuropathia centrumok nyíltak Budaörsön és Siófokon

A neuropátia súlyos következménnyel járhat, szív-érrendszeri betegségekhez, vagy, a diabéteszes láb esetében amputációhoz vezethet.

A Wörwag Pharma 2022 októberében két neuropátia centrum, a Pest Megyei Neuropathia Centrum-Budaörs TritonLife és a Somogy Megyei Neuropathia Centrum megnyitását támogatta - ismertették az új lehetőségeket közleményben.

A neuropátia súlyos következménnyel járhat, szív-érrendszeri betegségekhez vezethet. Legrettegettebb szövődménye a diabeteses láb, melynek következtében 4000 lábamputációt végeznek évente hazánkban. A neuropátia azonban érzékeny műszerekkel végzett rendszeres szűrésekkel könnyen és korai stádiumban felismerhető lenne.

A neuropátia paradoxona, hogy az alapvető, védő érzőfunkciók károsodnak, és/vagy kóros fájdalomérzet jelenik meg. Ez a szenzoros (érzékszerveket érintő) idegkárosodás, melyhez motoros (mozgásszerveket érintő) idegsérülés is társulhat.

A szövődmény másik formája az úgynevezett autonóm neuropátia, vagyis a vegetatív idegrendszer működésének zavara. Az autonóm szó ebben az esetben azt jelenti, hogy az akaratunktól függetlenül működő idegeket érinti a betegség, károsodhat a szív, a gyomor, a belek, a húgyhólyag, a nemi szervek, az izzadságmirigyek működése. A neuropátiás cukorbetegek nagyobb valószínűséggel halnak meg szív-érrendszeri betegségben, mint azok, akiknél nem alakul ki neuropátia.

„A neuropátia korai felismerésével évente 3-4 ezer amputációt meg lehetne előzni.” – emelte ki dr. Oraveczné dr. Kiss Éva a budaörsi centrum társvezetője. – „Korai felismerés esetén pedig hatékony gyógyszerekkel meg lehetne állítani a betegség előrehaladását. Dr. Serraas Binge szavaival élve: Ez a gyógyítás szépsége, hogy a tudományos alapot és az irányelveket kombinálhatjuk a saját klinikai tapasztalatunkkal és az éppen előttünk ülő személy igényeivel. Az új centrumban a modern terápiás lehetőségekkel nemcsak a betegséget kezeljük, hanem a fájdalmak csökkentésével, megszüntetésével a beteg életminőségét is javítjuk.”

A neuropátia gyakran a cukorbetegség szövődményeként alakul ki. A magas vércukorszint károsítja az idegrostokat ellátó ereket, és romlik az idegszövet anyagcseréje is. Ez kezdetben az idegburok, majd később az idegrost pusztulásához vezet. Megfelelő szintek között tartott vércukorértékek esetén megelőzhető lehetne. Rendkívül fontos a szénhidrátanyagcsere-zavar rendezése, a vércukor beállítása.

A Wörwag Pharma 1998 óta építi és bővíti az országos neuropátia diagnosztikai hálózatot. Támogatja a centrumok kialakítását és az ott dolgozó szakemberek képzését, korszerű diagnosztikai eszközöket biztosít a rendelők számára. Ennek a munkának eredményeként már több, mint 20 felnőtteket ellátó neuropátia centrum működik országszerte. Az országos hálózat évente 6-8000 beteg szűrését teszi lehetővé.

Idén a Wörwag Pharma egy-egy 3,6 millió forint értékű Neurométer® készüléket, az autonóm neuropátia szűrésére alkalmas Neuropad teszteket és egy szenzoros neuropátia szűrésére alkalmas diagnosztikai készletet – kalibrált hangvillával, Tip-thermmel, monofilamenttel – adományozott a budaörsi és siófoki centrumnak. A neurométerrel történő vizsgálat számszerűsíthető, összehasonlítható és megismételhető eredményeket ad, vagyis utánkövetéssel a kezelés hatékonysága is ellenőrizhető. A neuropátia szűrések nem okoznak fájdalmat, nincs szükség komoly beavatkozásra, teljesen biztonságosak - írták.

A Pest Megyei Neuropathia Centrum – Budaörs, Tritonlife hétfőn 7:00-12 óráig, szerdán 13:30-tól 17:00 óráig, csütörtökön 7:00-11:00 óráig fogadja a beutalóval érkező területileg idetartozó, vagyis a budaörsi és a herceghalmi betegeket. Az ellátási területen kívülről érkező betegek a magánrendelésre jelentkezhetnek. Időpontot kérni a választott orvos saját rendelési idejében a +36 70 668 5262 telefonszámon. A centrum dr. Oraveczné dr. Kiss Éva és dr. Ábel Tatjána, osztályvezető főorvos vezetésével működik.

A Somogy Megyei Neuropathia Centrumban szerdán 10:00 – 14:00 óra között van rendelés. A vizsgálatra a kórház szakrendelései tudják előjegyezni az odaérkező betegeket. A vizsgálat során a neuropathiás eltérések vizsgálata mellett a perifériás érbetegség szűrésére is van lehetőség. A centrumot dr. Pintér István, főorvos és Dr. Brasnyó Pál, részlegvezető főorvos vezeti.