• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Oltási ajánlást készítettek a háziorvosok szakmai vezetői

Egészségpolitika 2021.04.01 Forrás: koronavirus.gov.hu
Oltási ajánlást készítettek a háziorvosok szakmai vezetői

A háziorvosoknak szóló szakmai ajánlás négy preferencia szintet jelöl meg az oltás sorrendjének szempontjából. 

A háziorvosok oltási tevékenységét segítő szakmai ajánlást készítettek a háziorvosok szakmai vezetői.  A szakmai ajánlás abban segíti a háziorvosokat, hogy milyen különösen kiemelt kockázatnak számító krónikus betegséggel rendelkező oltandókat részesítsenek előnyben az oltási program végrehajtása során. A szakmai ajánlás megalkotásánál a járvány eddigi tapasztalatait, a vírusfertőzés súlyos lefolyásával szenvedő betegek és az eddig koronavírus-fertőzéssel elhunytak alapbetegségeit, valamint a nemzetközi irodalmi adatokat tartották szem előtt. A szakmai ajánlás négy preferencia szintet jelöl meg az oltás sorrendjének szempontjából. Az ajánlás nem kötelező érvényű, inkább egy szakmai iránymutatás a háziorvosoknak, meghagyva erős orvosi szabadságukat abban, hogy ők – ismerve az oltásra regisztrált pácienseik állapotát és kórelőzményét  - kiknek az oltását tartják sürgetőbbnek. Fontos hangsúlyozni, az oltási rend változatlan, és abban továbbra is a regisztrált idősek oltása az első. Ennek köszönhetően az eddig regisztrált 65 év felettiek több mint háromnegyede már meg is kapta az oltást, írja a koronavirus.gov.hu portálon dr. Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos szakmai kollegiális vezetője.

Ugyanakkor mind az idősek, mint a 60 év alattiak körében még több százezren várnak a vakcinára, ezért a háziorvosoknak naponta kell felelős döntéseket hoznia arról, hogy az épp rendelkezésre álló vakcinával kiknek az oltását részesítsék előnyben. A főszabály továbbra is az, hogy a regisztrált idősek oltása a legsürgetőbb, hiszen életkoruknál fogva ők vannak leginkább kitéve a fertőzés súlyos, akár halálos kimenetelének.

A háziorvosoknak készített szakmai ajánlás rögzíti, hogy minden, az oltás szempontjából kiemelt preferencia csoportokon belül is fontos, hogy érvényesüljön az életkori szempont. Tehát például a háziorvos praxisában regisztrált cukorbetegek közül természetesen az idősebb oltása megelőzi a fiatalabbat. Ugyanakkor két hasonló korú idős ember között is nagy lehet a kockázati különbség, például egy 65 éves cukorbeteg oltása egyértelműen sürgetőbb, mint egy ugyanolyan korú egészséges, vagy cukorbetegséggel nem rendelkező személyé. Az is életszerű, hogy egy 45-50 éves kórosan elhízott, esetleg még cukorbetegséggel vagy szív-és érrendszeri betegséggel küzdő beteg számára a védőoltás sürgetőbb lehet, mint akár egy tőle pár évvel idősebb, de ismert alapbetegséggel nem rendelkező személyé.

Akár az idős, akár a fiatalabb korosztályból hív be a háziorvos oltandót, mindenképpen érdemes bizonyos krónikus betegségeket illetve állapotokat kiemelt kockázatnak tekinteni, és az azzal rendelkező oltandókat előnyben részesíteni az oltás megszervezésekor. Mindezzel csökkenthető a súlyos betegségek és hosszú távon a halálos áldozatok száma is.

A szakmai ajánlás 4 preferencia szintet jelöl meg. Az 1-es csoportba a legsürgősebben beoltandók tartoznak: a regisztrált 65 év felettiek, a várandósok és azok a betegek, akik az immunrendszert gyengítő onkológiai kezelés (pl. kemoterápia), immunszupresszív kezelés előtt állnak, illetve ugyanilyen okból a transzplantációs listán levő páciensek. A 2. preferenciacsoportba azok a regisztrált oltandók tartoznak, akik az eddigi klinikai tapasztalatok alapján  betegségüknél fogva extrém módon ki vannak vírusfertőzés  súlyos, akár végzetes lefolyásának. Ide tartozik például az extrém elhízásban, a diabetes mellitusban (cukorbetegség), a súlyos krónikus szívelégtelenségben, a súlyos légzőszervi betegségben, a stroke-on átesett, a dializált vagy krónikus vesebetegségben szenvedő betegek, és  a szervátültetett betegek.  A szakmai ajánlás 3. preferencia szinten javasolja megfontolni a háziorvosoknak,  az egyes kockázati betegségben szenvedőkkel ( aktív onkológiai kezelés, az immunszuppresszív, biológiai kezelés és a szervtranszplantáció előtt álló személyekkel) egy háztartásban élő családtag oltását az úgynevezett „fészekimmunitás” kialakítása céljából. Az oltás szempontjából 4-es prioritási szinten javasolt kezelni bizonyos egyéb krónikus, de egyensúlyban lévő légzőszervi és szív-érrendszeri betegségeket, krónikus vese- és májbetegségeket, egyes ideggyógyászati (pl. Parkinson-kór, sclerosis multiplex) és immunológiai kórképeket.

Az országos otlási munkacsoport megbízásából a háziorvosok szakmai vezetői az oltás kezdte óta segítik  javaslataikkal mind az oltási munkacsoport, mind a háziorvosok munkáját.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Legolvasottabb cikkeink