• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Operatív törzs: a járványügyi helyzet egyre kedvezőbb

Egészségpolitika 2021.05.10 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
Operatív törzs: a járványügyi helyzet egyre kedvezőbb

OMSZ-főigazgató: csak a világháborúk és 1956 állította a mostanihoz hasonló kihívás elé a mentőket.

Hétfőtől szerdáig foglalhatnak oltási időpontot online a 16-18 éves regisztráltak, az oltásuk csütörtökön kezdődik - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn. Müller Cecília hozzátette: a korosztály csaknem 200 ezer tagja közül 84 ezren regisztráltak az oltásra, ők a csütörtöktől jövő keddig tartó kampányban a Pfizer vakcinájával kaphatnak védőoltást.

Amennyiben az oltás időpontja az iskolai tanítás idejére esik - mivel hétfőtől ennek a korosztálynak is elindult a jelenléti oktatás -, az igazolt hiányzásnak számít. Kérte, hogy a fiatalok le- és kitöltött hozzájáruló nyilatkozattal menjenek az oltópontokra, amelyet alá kell írnia a szülőnek vagy gondviselőnek is; és vigyék magukkal a taj-kártyájukat és a személyi igazolványukat. Ha valaki megbetegszik, és mégsem tud elmenni a foglalt időpontra, később pótolhatja az oltást - jegyezte meg.

A 18 évesnél idősebb regisztráltak számára jelenleg a Sinopharm, az AstraZeneca és a Szputnyik oltóanyaga áll rendelkezésre. A héten 1 900 háziorvos kap 19 ezer adagnyi, egydózisos Janssen-vakcinát is.

A szakember elmondta, a magyar lakosság 44 százaléka van beoltva; a múlt héten lassabban haladtak az oltások, de most új lendületet vesznek. Mostanáig 4 305 775-en kapták meg legalább az első és 2 503 575-en a második oltásukat is. A teljes védettség a második oltás után egy-két héttel alakul ki, de egyetlen vakcina sem véd 100 százalékosan a vírustól.

Vannak néhányan, akiknek a szervezete nem reagál kellőképp az oltóanyagra, őket a közösségi immunitás védi meg - hangzott el. Ezért ismét mindenkit a regisztrációra buzdított. Mint mondta, a világban már sok száz millió embert oltottak már be, ezek az adatok és tapasztalatok meg kell hogy győzzék a bizonytalanokat.

Müller Cecília elmondta, a járványügyi helyzet egyre kedvezőbb, a gyógyultak száma (575 610) háromszorosa az aktív fertőzöttekének (188 083). Kórházban 3384 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen.

A tisztifőorvos utalt arra, hogy a múlt pénteken a WHO a 18 évesnél idősebbek számára jóváhagyta a Sinopharm vakcináját. Úgy fogalmazott: "számunkra ez bizonyíték, megerősítés", de nem meglepetés. Hangsúlyozta: a magyar szakemberek és hatóság már hónapokkal korábban ugyanerre a szakvéleményre jutottak.

Mint mondta, Magyarország hagyományosan Európa legfelkészültebb országainak egyike járványügyi értelemben. Méltatta az itt működtetett nemzetközi figyelőszolgálatot és a most kibővíteni és fejleszteni tervezett BSL 4-es szintű laboratóriumot.

Megemlékezett neves, járványok leküzdésében nagy szerepet játszó hazai szakemberekről is. Takács Gyuláról, aki az 1968-69-es, hongkongi infulenzajárvány idején olyan fejlesztéseket hajtott végre, amelyekkel jelentősen csökkenthető volt a magyar áldozatok száma. Farkas Elekkel közösen fejlesztették ki a kiütéses tífusz felszámolásához szükséges oltóanyagot.

Újhelyi Károlynak köszönhető, hogy gyerekeknek napjainkban beadható a di-per-te és a tífusz-tetanusz oltás. Berencsi György professzornak a járványos gyermekbénulás felszámolásában van elévülhetetlen érdeme.

De megemlítette az állategészségügy területén dolgozó Marek Józsefet, Barta Adorjánt és Aujeszky Aladárt is; hozzátéve, hogy jelenleg is a "One Health", azaz "Egy egészségügy" elve alapján, humán- és állategészségügyi szakemberek közösen dolgoznak együtt.

Végezetül az országos tisztifőorvos megköszönte a 73. születésnapját ünneplő Országos Mentőszolgálat munkatársainak, "a bajtársaknak", hogy az otthoni mintavételekkel segítik a munkát. "Ez nem alapfeladatuk" - húzta alá.

Kérdésre válaszolva elmondta: továbbra is azt javasolják, hogy az AstraZeneca oltásból a második adagot 12 hétre adják be az embereknek, de aki esetleg utazásra vagy műtétre készül, és szeretne hamarabb teljesen védetté válni, az kérheti, hogy korábban kapja a második adagot.

Mivel az alkalmazási előirat 4-12 hét között ezt lehetővé teszi, "nem zárkóztak el ettől", de hisznek a megjelent tanulmányban, miszerint a két oltás közti hosszabb idő magasabb ellenanyagszinttel jár.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezt az igényt jelezni kell ott, ahol az első oltást kapta az illető, és mivel egy ampullában tíz ember számára elegendő oltóanyag van, akkor kap értesítést, ha összegyűlt arra az oltópontra a tíz ember akár első, akár második oltásból.

Müller Cecília elmondta, azok a 16-18 év közöttiek is regisztrálhatnak, akiknek krónikus betegségük van. "Nekik kifejezetten ajánlott" - jegyezte meg, hozzátéve, hogy számukra már néhány héttel korábban lehetővé tették az oltás felvételét.

A nagy terhelés ellenére tovább csökkent a kiérkezési idő
Csak a világháborúk és az 1956-os forradalom állította a mostani járványhoz mérhető kihívás elé a mentőszolgálatot - mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn. Csató Gábor a mentők napján, egyúttal az OMSZ 73. születésnapján és a szervezett magyar életmentés kezdetének 134. évfordulóján hangsúlyozta, erőfeszítéseiket a pandémia kezdetétől két cél vezérelte: az, hogy mindent megtegyenek a betegekért és megóvják a mentők testi és lelki egészségét.

"Bajtársaink a normál mentési feladataikon felül a mai napig több mint 160 ezer fertőzésgyanús vagy koronavírus-fertőzött embernek nyújtottak segítséget, és önkéntesek bevonásával 1,2 millió járványügyi mintavételt végeztek" - közölte.

Kiemelte, a nagy terhelés ellenére 2020-ban sem tört meg az a tendencia, hogy csökkent a kiérkezési idő. Bár 2015-höz képest mintegy 20 százalékkal több esetben kellett életet menteniük, helyszínre érkezésük idejét sikerült tovább javítaniuk - mondta.

Csató Gábor hangoztatta, hogy bajtársaik egészségére mindig a legnagyobb odafigyeléssel vigyáztak és vigyáznak ma is, ehhez a kezdetektől minden szükséges felszerelés biztosított volt.

A legrosszabb időszakban mintegy 2,5 százalék volt a fertőzöttek aránya a mentőszolgálatnál, mára ez a védőoltás eredményeként minimálisra csökkent - jelezte.

Az OMSZ-főigazgató megjegyezte, hogy munkatársai a járvány alatt eddig több mint 12 millió gumikesztyűt, több mint 3 millió védőmaszkot és több mint 500 ezer védőoverált használtak el.

Csató Gábor köszönetet mondott az elhivatott munkát végző bajtársainak, az őket segítő önkénteseknek, felsőoktatási hallgatóknak, betegszállító szervezeteknek, magánszemélyeknek, cégeknek, civileknek, a magyar társadalom egészének a tevékenységükhöz nyújtott támogatásért.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy bár a mentőszolgálat büszke lehet az elvégzett munkára, a járványnak nincs vége, a következő hetekben is ugyanolyan aktívan és komolyan kell dolgozniuk, mint eddig.

Beoltanak egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. május 10-én. MTI/Vasvári Tamás

1496 esetben intézkedtek a maszkviselési szabályok megszegése miatt a hétvégén
Hétvégén 1496 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt - ismertette a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a hétfői online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: a maszkviselési szabályok elmulasztása miatt közterületen 1449, a tömegközlekedési eszközökön és a megállókban 28-an, az üzletekben 19 emberrel szemben intézkedtek a hétvégén, összesen már 67 572 alkalommal intézkedtek e miatt a rendőrök.

A kijárási tilalom, közterületi magatartási szabályok, illetve a gyülekezés szabályainak figyelmen kívül hagyása miatt hétvégén 363 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök - tette hozzá.

A novemberben bevezetett kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom szabályainak megszegése miatt eddig 68 004 rendőri intézkedésre volt szükség.

A hétvégén is ellenőrizték a Magyarország területén személyforgalomban átutazókat, a tranzitszabályokat megsértőkkel szemben 149 esetben léptek fel. Az átutazókat tavaly szeptember óta ellenőrzik, a szabályokat be nem tartókkal szemben eddig 16 874-szer intézkedtek.

Az alezredes elmondta: 20 967-re csökkent a hatósági házi karanténban levők száma, a hétvégén 3815 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el. A hatósági házi karanténban lévők közül 1136-en vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat - ismertette az alezredes.

(Nyitókép: Martinovits János főorvos beolt egy nőt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával az egri Markhot Ferenc Kórházban kialakított oltóponton 2021. május 10-én. MTI/Komka Péter)

Legolvasottabb cikkeink