• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

Operatív Törzs: Kétezer fölé nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Egészségpolitika 2020.04.21 Forrás: MTI
Operatív Törzs: Kétezer fölé nőtt az igazolt fertőzöttek száma

Kórházban 842 embert ápolnak, közülük 82-en szorulnak lélegeztetőgépre, ők súlyos állapotban vannak.

A Pesti úti idősotthonban 27-re nőtt az elhunytak száma, a második körös mintavétel 58 új gondozott és 4 dolgozó fertőzésére derített fényt - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján és közölte, hogy kétezer fölé nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Müller Cecília kifejtette, a fertőzötteket az intézményben el kell különíteni és fokozott orvosi felügyelet mellett kell vizsgálni, hogy megbetegszenek-e. A vizsgálat még zajlik. Akik az otthonból kerültek kórházba, jó általános egészségi állapotban vannak - mondta -, hozzátéve: két negatív laborvizsgálat után kerülhetnek vissza az otthonba, ahol a honvédség segítségével már elvégezték a fertőtlenítést.

Az országos tisztifőorvos kitért arra, hogy országosan húsz idősotthon érintett a fertőzésben, háromban nagyobb számú megbetegedést észleltek, a többiben jobbára csak egy-két fertőzöttet találtak, akiket regisztráltak és figyelnek, hogy jelentkeznek-e tünetek. Ezek az esetek az otthonok életét kevéssé érintik - jegyezte meg.

Ezzel kapcsolatban kiemelte azt is, zajlik az idősotthonok ellenőrzése, és a honvédség segítségével megkezdődik fertőtlenítésük is, először azon intézmények kerülnek sorra, ahol találtak fertőzöttet, aztán a többi.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője a napokban értékelte a magyar járványügyi helyzetet, és megalapozottnak tartotta azt a tesztelési módot, amit Magyarország követ. Az irodavezető szerint Magyarországon megfelelő számú és kiterjedtségű tesztelés zajlik; a világszervezet egy igazolt fertőzött környezetében tíz tesztelést tart szükségesnek, ezzel szemben Magyarországon harmincat végeznek el - ismertette.

A május 3-a körülire prognosztizált járványcsúcsról megismételte, hogy ez nem a járvány végét jelenti. Az, hogy ez a "plafon" mennyi ideig tart, előre nem lehet megmondani, ez egy hosszabb időszak is lehet - tette hozzá, kiemelve, hogy ebben az időszakban járványügyi szempontból az egy-két napos adatokból még nem lehet következtetéseket levonni.

Az országos adatokról szólva a szakember elmondta, keddre 2098-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, 213-an hunytak el a betegség következtében, és 287-en felgyógyultak. Kórházban 842 embert ápolnak, közülük 82-en szorulnak lélegeztetőgépre, ők súlyos állapotban vannak. Kérdés kapcsán közölte, Magyarországon eddig nem tudnak olyan esetről, hogy egy egészséges ember halt volna bele a koronavírus-fertőzésbe, de nemzetközi példák erre is vannak már.

Helyére emelik az épülő ideiglenes egészségügyi ellátóhelyhez tartozó harmincezer köbméter oxigén tárolására képes tartályt Budapesten, a Hungexpo G pavilonja mellett 2020. április 21-én. MTI/Kovács Tamás

A járvánnyal összefüggésben 255 büntetőeljárás indult

A Nyugat-Európába tartó ukrán, román és szerb vendégmunkások csak meghatározott, négyórás időtartamban tudnak belépni Magyarország területére. Feltétel az is, hogy nem mutatják a koronavírus-fertőzés jeleit, igazolják, hogy megfelelnek a schengeni beutazási feltételeknek és igazolásuk van arról, hogy a célországba bejutásuk biztosított - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta, itthon az emberek a legtöbbször azzal szegik meg a szabályokat, hogy nem a megfelelő indokkal hagyják el a lakóhelyüket, és gyakran nem tartják be a meghatározott távolságot egymás között. Kisebb számban fordul elő, hogy az üzletekbe nem a számukra kijelölt idősávban mennek vásárolni, illetve vendéglátóhelyen nem a megengedett célból tartózkodnak.

Ismertette: Rajkánál és Hegyeshalomnál vannak jelenleg kisebb fennakadások a belépő teherforgalomban.

A kijárási korlátozás március 28-i bevezetése óta 27 497 rendőri intézkedésre volt szükség, ebből 14 946 figyelmeztetés, 6568 helyszíni bírság és 5983 szabálysértési feljelentés volt.

A járvánnyal összefüggésben 255 büntetőeljárás indult, amelyből 65 rémhírterjesztés, 26 közveszéllyel fenyegetés, 13 járványügyi szabályszegés és 73 csalás miatt, ezekkel kapcsolatban 49 gyanúsítottat hallgattak ki.

Újságírói kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta: hatósági házi karanténban lehet otthonról dolgozni, a hatályos szabályozás a munkához való jogot nem érinti, mindössze annyit rögzít, hogy a kormányhivatalok nyilvántartásba veszik az ilyen karanténban levőket, majd a rendőrség ellenőrzi, hogy az érintettek betartják-e a szabályokat.

Megjegyezte: tovább csökkent, 11 172-re a hatósági házi karanténban lévők száma, hétfőn 615 emberrel szemben rendelték el ezt a korlátozó intézkedést. Az ilyen karanténban lévőket már több mint 260 ezer alkalommal ellenőrizték - tette hozzá.

(Nyitókép: A verpeléti idősek otthonát ellenőrzik a Heves Megyei Kormányhivatal szakemberei 2020. április 21-én. A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként, a tisztifőorvos utasítására folyamatosan ellenőrzik a hazai bentlakásos szociális intézményeket és idősotthonokat. MTI/Komka Péter)

Legolvasottabb cikkeink