• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Operatív Törzs: minden eszközzel le kell törni a járványhullámot

Egészségpolitika Frissítve 2021.03.04 Forrás: MTI
Operatív Törzs: minden eszközzel le kell törni a járványhullámot

Megkezdődött a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina hétvégi beadásáról értesítő sms-ek kiküldése.

Minden eszközzel le kell törni a járvány nagyon dinamikusan emelkedő harmadik hullámát, a kormányzati szigorítások szükségszerűek voltak - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Kifejtette: a vakcinák segítenek, de védettség csak 2-3 hét után alakul ki. Még sem számban, sem időben nem tartunk ott, hogy a hatásukat jelentősen éreztessék, most pedig "helyzet van" - fogalmazott, hangsúlyozva: rendkívül magasak a járványadatok, ezért van szükség még szigorúbb biztonsági intézkedésekre. A kontaktusok számát csökkenteni kell - emelte ki.

Az aktív fertőzöttek száma napok alatt 80 ezerről 100 ezer fölé emelkedett. A tendencia egyre emelkedő, ezért elkerülhetetlenné váltak azok a korlátozó intézkedések, amelyekről a kormány döntött - tette hozzá az országos tisztifőorvos.

Azt mondta, emellett továbbra is fontos a védőoltások minél gyorsabb beadása. Csütörtökön két szállítmány is érkezett, jövő héten csaknem 400 ezer regisztrált idős kaphatja meg a védőoltást - közölte.

Müller Cecília a tájékoztatón kitért arra, hogy a vírusvariánsok reprodukciós rátája az elmúlt hét óta növekszik, már magasabb mint 1,3. Ez azt jelenti, hogy folyamatosan, exponenciális mértékben emelkedik a fertőzöttek száma.

A járványügyi adatok akkor lesznek kedvezőek, ha ez az érték 1 alá szorul - tette hozzá.

Jelenleg 102 566 koronavírus-pozitív embert tartanak számon Magyarországon és magas az új fertőzöttek száma, szerdán 6278 új fertőzöttet regisztráltak, százötvenkét beteg pedig elhunyt - ismertette.

A gyorsan terjedő és egyre inkább a fiataloknál is súlyos szövődményeket okozó vírusvariánsok miatt rendkívül leterheltté vált az egészségügyi ellátórendszer. Jelenleg 6554 embert ápolnak kórházakban és 639-en vannak lélegeztetőgépen, ezek rendkívül magas számok - jelezte.

Kiemelte, a fertőződési lehetőségek elkerülése mellett a védőoltások beadása a másik fő szempont a vírus megállításában. Csütörtökön Magyarországra - a vártnál kevesebb - 105 600 adag Astra-Zeneca-vakcina érkezett, amellyel a jövő héten, már korhatár nélkül folytathatják az oltást. Emellett egy újabb, 280 ezer adag oltóanyagot tartalmazó orosz szállítmány is megérkezett már.

Müller Cecília az orosz Szputnyik oltóanyaggal kapcsolatban elmondta, elkezdődött a vakcina engedélyeztetését megelőző felülvizsgálati eljárás az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA).

Beszámolt arról, hogy felgyorsítják az idősek oltását, a következő héten 395 ezer regisztrált, 60 év feletti embert tudnak beoltani. A tisztifőorvos nagy előrelépésnek nevezte a hétvégi oltási kampányt, amelyben a 18 és 59 év közötti korosztály krónikus megbetegedésben szenvedő tagjait fogják beoltani. Közülük 250 ezren regisztráltak és már 114 ezren kapták meg az oltást. Szombaton és vasárnap pedig újabb több mint 70 ezer embert oltanak be a kórházi oltópontokon - mondta. Megismételte, hogy az oltás helyét és idejét a telefonjukra küldött rövid szöveges üzenetben közlik majd az érintettekkel.

A 101 kórházban kialakított 433 oltópont reggel nyolc órától este hét óráig tart nyitva, egy-egy helyen óránként tizenkét embert fogadására készülnek. Az oltási kampányban hatszáz orvos és ezerkétszáz ápoló vesz majd részt - ismertette.

Az érintetteknek a személyes irataikon kívül célszerű a hozzájáruló nyilatkozatot is magukkal vinniük, de ezt a helyszínen is kitölthetik - közölte Müller Cecília. Hozzátette, a zsúfoltság elkerülése érdekében kérjük, hogy a megadott időpontban érkezzenek. Az oltópontok munkáját katonák segítik.

(A Moderna koronavírus elleni vakcinája Szeles Réka veszprémi háziorvos Táncsics Mihály utcai rendelőjében 2021. március 4-én. MTI/Vasvári Tamás)

Megkezdődött az oltási értesítő sms-ek kiküldése
Megkezdődött a koronavírus elleni AstraZeneca-vakcina hétvégi beadásáról értesítő sms-ek kiküldése - értesült az MTI csütörtökön. Az sms-eket a Vakcinainfo küldi, azokban szerepel a védőoltás beadásának helye és ideje, valamint az, hogy az oltás az AstraZeneca-vakcinával történik. Az üzenetben kérik, hogy az oltóponton mindenki pontosan jelenjen meg, és ha teheti, vigye magával a koronavirus.gov.hu oldalról kinyomtatható hozzájáruló nyilatkozatot.

Az sms-ben felhívják a figyelmet arra, hogy ha valaki a megjelölt időpontban nem tud megjelenni, az oltásra csak a későbbiekben lesz lehetősége.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatóján azt mondta: szombaton és vasárnap 74 ezer, 18 és 60 év közötti krónikus beteget terveznek beoltani a kórházi oltópontokon az AstraZeneca oltóanyagával. Az érintetteket csütörtökön sms-ben értesítik - emlékeztettek.

Az országos tisztifőorvos azt kérte azoktól, akik megkapják az sms-t, hogy pontosan és felkészülten érkezzenek. Hozzák magukkal személyazonosító irataikat, TAJ-kártyájukat, a koronavírus.gov.hu oldalról letöltött, majd kitöltött beleegyező nyilatkozatot. Emellett javasolta, hogy az érintettek praktikusan öltözködjenek, legyen náluk víz, a cukorbetegeknél ennivaló.

Közölte, hogy az értesítettek ne válaszoljanak az sms-re, az tulajdonképpen egy "behívó".

Müller Cecília csütörtöki tájékoztatása szerint a 18-59 éves krónikus betegek közül 250 ezren regisztráltak eddig koronavírus elleni védőoltásra, és azt 114 ezren már meg is kapták. Szombaton és vasárnap újabb több mint 70 ezer embert oltanak be a kórházi oltópontokon.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a hétvégén 101 kórházban 433 oltóponton reggel nyolc órától este hét óráig adják be a védőoltásokat, egy-egy helyen óránként tizenkét ember fogadására készülnek. Az oltási kampányban 600 orvos és 1200 ápoló vesz részt - mondta.

(Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinából álló újabb szállítmányt pakolják ki a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat budapesti telephelyén 2021. március 4-én. MTI/Máthé Zoltán)

A védelmi intézkedések szigorítását rendelte el a kormány

A koronavírus-járvány harmadik hulláma és a növekvő napi megbetegedések miatt az operatív törzs javaslatára több hatályban levő védelmi intézkedés szigorítását rendelte el a kormány - közölte a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes kiemelte: a szigorítások érintik az óvodákat, az általános iskolákat, illetve az élelmiszerboltok, drogériák, gyógyszertárak és üzemanyagtöltő állomások kivételével valamennyi üzletet, a szolgáltatást nyújtó üzleteket, valamint az igazolt sportolók által eddig igénybe vett szabadidős létesítményeket.

Szigorodnak a maszkhasználat szabályai, valamint a határforgalom-ellenőrzési és határőrizeti rendelkezések is - tette hozzá.

A korlátozásokról a részletszabályokról szóló döntések meghozatala után adnak további tájékoztatást - mondta Kiss Róbert.

(Nyitókép: Háziorvosoknak szánt kínai koronavírus elleni oltóanyagot, Sinopharm-vakcinákat pakolnak autóba a fővárosi kormányhivatal munkatársai az intézmény parkolójában, a XIII. kerületi Teve utcában kialakított logisztikai bázison 2021. március 4-én. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt)

Legolvasottabb cikkeink