• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Orbán: meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet

Egészségpolitika Frissítve 2021.11.26 Forrás: MTI
Orbán: meghosszabbítja a kormány az oltási akcióhetet

Az első szállítmány december 20-a környékén fog megérkezni, 130 ezer adag lesz, és utána folyamatosan fogják majd szállítani a gyerekeknek szóló vakcinát.

Egy héttel meghosszabbítja a kormány a hétfőn indult oltási akcióhetet, és december 20-át követően az 5-12 éves gyerekek számára is elérhető lesz a vakcina - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

"Tavaly kis karácsony volt, mert nem volt vakcina. Idén lehet nagy karácsony, de csak akkor, ha a harmadik oltást felvevők száma megnő" - jelentette ki, hozzátéve: a legtöbben a harmadik dózist veszik most fel, a legkisebb az első vakcináért jelentkezők aránya.

A zárás csak lassítás, a megoldás a harmadik oltás - tette hozzá, hangsúlyozva: arra is szükség van, hogy az emberek betartsák a korábban elrendelt védelmi intézkedéseket, hordják a maszkot, tartsák a távolságot. A kormányfő mindenkit arra kért, hogy vegye fel a harmadik oltást, mondván, aki ezt megtette, "annak megmentettük az életét".

Az esetleges lezárásokról szólva Orbán Viktor kijelentette: a magyar kormány semmit sem zár ki, de minden rosszat szeretne elkerülni. Ha a harmadik oltások száma nő, ha úgy látják, hogy a fertőzések növekedését sikerül fékezni vagy megállítani, akkor nincs ok arra, hogy zárjanak - hangsúlyozta.

A kormányfő azt is bejelentette: miután egy nagy gyógyszergyártó cég megkapta az engedélyt az 5 és 12 év közötti gyermekek oltására, Magyarország is szerzett 2 millió vakcinát. Az első szállítmány december 20-a környékén fog megérkezni, 130 ezer adag lesz, és utána folyamatosan fogják majd szállítani Magyarországra a gyerekek számára elérhető vakcinát.

A szülőket arra kérte, gondolják át, és ha tehetik, akkor oltassák be a gyermekeiket.

Kijelentette: a közigazgatásban és az egészségügyben dolgozók, valamint a besegítő rendőrök és katonák emberfeletti munkát végezve garanciát jelentenek arra, hogy az egészségügy ne omoljon össze. Az egészségügyben rendelkezésre állnak a szükséges eszközök, ágyak, lélegeztetőkészülékek, van vakcina, orvosságok, valamint van járványkórház, amit ha kell, "egy pillanat alatt" ki tudnak nyitni, és egyelőre még ember is van elég, de vezényelni kell őket.

Minden az emberfeletti és kitartó munkát végző orvosok és ápolók hősiességén múlik - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy az ágazatban az utóbbi években jelentős béremeléseket hajtott végre a kormány. Ez "így sem elég, sokról meg végképp ne beszéljünk", de ezek a komoly lépések jelzik az egészségügyben dolgozóknak, hogy "az ország velük van" - mondta.

(Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink