• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Országos tisztifőorvos: elemi erővel tombol a járvány

Egészségpolitika 2021.03.23 Forrás: MTI
Országos tisztifőorvos: elemi erővel tombol a járvány

A járvány kezdete óta az összes igazolt fertőzött 1,4 százaléka volt egészségügyi dolgozó, jelenleg 285 aktív fertőzöttről tudnak ebből a körből.

Elemi erővel tombol a járvány Magyarországon és Európa-szerte, aminek a brit vírusvariáns az oka - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden. Müller Cecília úgy fogalmazott: teljessé vált a koronavírus angol mutációjának jelenléte az országban, vagyis a mintákból javarészt ezt a mutációt mutatják ki, és alig pár százalékban a cseh és egyéb mutációkat.

Ezt azt jelenti - mondta -, hogy a brit variáns szaknyelven "kiválasztódott", és erre csak azon vírustörzsek képesek, amelyek erőteljesebben fertőznek, a túlélésre jobban képesek.

A szakember idézett egy, a Nature szaklapban megjelent tanulmányt, amelyben tavaly novembertől idén februárig kétmillió fertőzöttet vizsgálva elemezték a vírus viselkedését. Azt találták, hogy a brit variáns nemcsak sokkal fertőzőképesebb, hanem sokkal súlyosabb megbetegedéseket is képes okozni, 55 százalékkal magasabb halálozási aránnyal.

E kutatás szerint míg a pandémia kezdetén az ismert fertőző törzsben megbetegedettek közül ezer 60 év körüli emberből hatan hunytak el, ez a szám az angol variáns esetében kilencre emelkedik a fertőzést követő négy héten belül.

Müller Cecília kiemelte, a védekezés két legfontosabb eleme a higiénés és járványügyi szabályok betartása és a védőoltások felvétele. "Minél többen válunk ellenállóvá a vírussal szemben a védőoltások révén, annál inkább megakadályozható a víruscirkuláció" - fogalmazott.

A beoltott idősek is vigyázzanak, tartsák be a szabályokat! - kérte. A védettek vigyázzanak a még fogékonyakra, az idősek a fiatalokra, a fiatalok pedig az idősekre - emelte ki, mondván: a védőoltás sem ad százszázalékos biztonságot, de megvéd a betegség súlyos lefolyásától, az esetleges halálos kimeneteltől.

Elmondta, hogy eddig 1,636 millió ember kapott védőoltást, közülük 481 820-an a második oltáson is túl vannak. "Mindez nem elég, még messze vagyunk attól, hogy a népesség szintjén értékeljük a védettséget" - fogalmazott.

Közölte, a 65 év felettiek 65 százalékát beoltották már, de ismét levelet ír ennek a korosztálynak, hogy aki még nem tette, az akár levélben, akár az interneten, de regisztráljon a védőoltásra.

Kedden 167 310 adag Pfizer-vakcina érkezett Magyarországra, amelyeket az oltópontokon használnak fel, és estére újabb 180 ezer Szputnyik vakcinát várnak, amely a már korábban leszállított 180 ezer adag második dózisa lesz - ismertette.

A tisztifőorvos arra kérte az oltásra várókat, hogy ne válogassanak a vakcinák között, mert "minden Magyarországra érkező oltóanyag hatásos és biztonságos".

A járványügyi adatokat ismertetve elmondta, 5481 új fertőzöttet regisztráltak, 252-en elhunytak hétfőn. Kórházban 11 873-an vannak a fertőzéssel összefüggésben, közülük 1389-en szorulnak lélegeztetőgépre. Sokan közülük fiatalok, és vannak olyanok, akiknek nincs semmilyen alapbetegségük - emelte ki.

"Ezek nagyon magas számok" - mondta, hozzátéve, óriási az egészségügyi ellátók terhelése, minden munkaerőre, "szorgos kézre", szaktudásra szükség van, ezért kezdték meg az önkéntesek toborzását.

Emberfeletti küzdelmet folytat mindenki: az ellátók, a mentők, a népegészségügyi szakemberek, a katonák, a rendőrök, és a kormányzat is nagy erőfeszítéseket tesz, hogy gyorsan nagy mennyiségű vakcina érkezzen az országba - hangoztatta az országos tisztifőorvos.

Kérdésre válaszolva elmondta: a járvány kezdete óta az összes igazolt fertőzött 1,4 százaléka volt egészségügyi dolgozó, jelenleg 285 aktív fertőzöttről tudnak ebből a körből. Jelezte, jó döntésnek bizonyult, hogy az egészségügyben dolgozók kaptak első körben oltást.

A játszóterek üzemeltetőitől azt kérte, fertőtlenítsék a játszószereket, a homokozó homokját cseréljék ki, és forgassák át minél többször. Kitért arra is, hogy a játszótereken nehéz a távolságtartás, ezért mindenképpen csak egészséges gyerek és felnőtt menjen oda. 

Újonnan érkezett Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinák a kaposvári Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban 2021. március 23-án. MTI/Varga György.

Magyarország Európa egyik leggyorsabb oltási sebességét diktálja

A következő egy hétben mintegy 215 ezer regisztrált idős ember kap védőoltást, ha közülük mindenki beoltatja magát, aki erre lehetőséget kap - mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az országos oltási munkacsoport vezetőjeként az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Közölte: a regisztrált idősek közül 157 ezren a kórházi oltópontokon kapnak Pfizer-vakcinát, a háziorvosoknál 25 ezren a kínai Sinopharm oltóanyagát, 21 600-an AstraZeneca-vakcinát, 11 200-an pedig a Moderna oltóanyagát kaphatják meg a következő egy hétben.

A beoltottak száma keddre meghaladta az 1 millió 636 ezer 436-ot, 481 ezer 820 ember pedig már a második oltását is megkapta. Magyarország lakosságának 16,4 százalékát oltották be, miközben az uniós átlag 9,2 százalék.

A legfontosabb jelenleg az idősek oltása, mert számukra jelenti a legnagyobb veszélyt a vírusfertőzés, ugyanis "a legnagyobb kockázat továbbra is maga az életkor". A következő három-négy hétben is az idősek oltását tarják a legsürgetőbb feladatnak, az eddig regisztrált 65 év felettiek 65 százalékát sikerült mostanáig beoltani - közölte György István.

Kifejtette: a következő egy hét oltási terve alapján a háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon is folytatódik az idősek oltása, nagy számban lesznek köztük olyanok, akik - döntő többségében a kínai vakcinából - a második körös oltásban vesznek részt. Az az elv, hogy a regisztráltakat praxisarányban is figyelik, ennek alapján osztják szét az oltóanyagokat.

A Pfizer kedden érkezett szállítmánya egyenesen a kórházakba kerül, ahová a már megszokott rend szerint a háziorvosok küldhetik a pácienseiket. Minden háziorvos átlagoson 31 idős ember oltását szervezheti meg a kórházi oltópontokra.

A háziorvosoknak három vakcinát tudnak biztosítani, de nincs annyi, hogy mindegyik praxisnak jusson. A Sinopharmból első oltásra minden háziorvos kap öt-öt ampullát, de összesen további 275 ezer adagot is kapnak az esedékes második körös oltásokhoz - sorolta az államtitkár.

Hozzátette, hogy a múlt csütörtökön érkezett 21600 adag AstraZenecából 2160 megyei háziorvosi praxisnak adnak egy-egy ampullát, ami tíz-tíz idős ember beoltására elegendő. A szintén múlt csütörtökön érkezett Moderna-oltóanyag második körös oltásra kell, így csak 11200 adagot tudnak első oltásra biztosítani, ezt is kizárólag a budapesti háziorvosoknak szállítják ki, egy-egy ampullát, ami tíz-tíz idős ember oltására elegendő.

Zajlik a védekezésben résztvevő rendőrök és katonák oltása is, az ő védettségük "alapvető Magyarország biztonsága érdekében", hiszen a kezdettől fogva segítik a járvány elleni védekezést. A meglévő oltópontok mellett pedig hamarosan munkába állítják a Magyar Honvédség oltóbuszait is, amelyeket elsősorban a kistelepüléseken fognak használni - jegyezte meg az országos oltási munkacsoport vezetője.

Kitért arra, hogy bizonyos járóbeteg-szakellátó intézményeket is bevonnak a jövőben az oltási folyamatba, amivel kapcsolatban félrevezető tájékoztatások jelentek meg a sajtóban. "A baloldal és a velük szimpatizáló sajtó fő törekvése, hogy folyamatosan manipulálja a közvéleményt, zavart keltsen és az oltási folyamatot kritizálja". Ezzel az egész orvostársadalmat és az oltási folyamatban résztvevő, erejüket nem kímélő oltócsapatokat sértik meg, miközben Európa egyik legsikeresebb oltási folyamata zajlik Magyarországon, Németországban is a magyar modell átvételére készülnek, mert a nagy központi oltóhelyek nem tudják megfelelő ütemben biztosítani az oltásokat - jegyezte meg György István.

Jelezte, hogy a korábbi SMS oltási kampányt nagyon sok kritika érte, ezért személyesen is bocsánatot kért, de arról már nem esett szó, hogy négy nappal elcsúsztatva zavartalanul beoltották az üzenetben behívottakat.

Említést tett arról is, hogy a háziorvosok oltásszervező munkájához hetekkel ezelőtt kérték az önkormányzatok segítségét, mert nem oltóhelyből van kevés, nem az oltás beadása a legnagyobb teher, hanem a szervezőmunka, amivel a központi oltóhelyekre irányítják az oltásra várókat. Ezért kérik továbbra is, hogy egy-két, esetleg három embert is biztosítsanak az önkormányzatok egy-egy háziorvos mellé, hogy a telefonhívásokban, az adminisztrációs- és diszpécsertevékenységben nyújtsanak segítséget.

Barna Ilona háziorvos beolt egy nőt az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának első adagjával Szegeden, a Lechner téri háziorvosi rendelőben 2021. március 23-án. MTI/Rosta Tibor

Ötszázan szegték meg a maszkviselési szabályokat hétfőn

Hétfőn a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 507 esetben intézkedtek a rendőrök, a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta pedig már 37 506 ember ellen kellett fellépniük emiatt - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a keddi online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert elmondta: közterületen hétfőn 488 ember ellen intézkedtek, közülük 118-at figyelmeztettek, 222-t megbírságoltak, 148-at pedig feljelentettek. Tömegközlekedési eszközökön és azok megállóiban 13, üzletekben és bevásárlóközpontokban hat esetben léptek fel a rendőrök a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt.

A boltokra, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 986 rendőri intézkedés történt.

Kiss Róbert közölte, hétfőn a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 336 esetben intézkedtek a rendőrök, közülük 7-ben a kutyasétáltatásra vonatkozó rendelkezéseket nem tartották be. A kijárási korlátozás, majd az azt felváltó kijárási tilalom tavaly novemberi bevezetése óta 53 753 hasonló esetben intézkedtek.

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy egyre többen kerülnek hatósági házi karanténba, az elmúlt napon 4390 ilyen korlátozó intézkedést rendeltek el, jelenleg 50 096-an vannak hatósági házi karanténban.

(Nyitókép: A Moderna amerikai biotechnológiai cég újonnan érkezett, koronavírus elleni oltóanyagát mutatja a fővárosi kormányhivatal munkatársa az intézmény parkolójában, a vakcinák fogadására kialakított logisztikai bázison, a XIII. kerületi Teve utcában 2021. március 23-án. MTI/Balogh Zoltán)

Legolvasottabb cikkeink