• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Országos tisztifőorvos: újra látogathatók az idősotthonok

Egészségpolitika 2021.04.29 Forrás: MTI
Országos tisztifőorvos: újra látogathatók az idősotthonok

Megszűnik az intézményelhagyási tilalom is a védettségi kártyával rendelkezők számára.

Csütörtöktől azonnali hatállyal visszavonja a szakosított szociális intézményekben, idősotthonokban egy éve elrendelt látogatási tilalmat - jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön. Müller Cecília kifejtette, csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők élhetnek ismét a látogatás lehetőségével, az ilyen személy magával viheti a találkozóra a 18 évnél fiatalabb gyermeket is.

A korábban ajánlott kapcsolattartási lehetőségeket az intézményeknek továbbra is biztosítaniuk kell; akik nem kérték még az oltást, azokkal élhetnek csak.

Megszűnik az intézményelhagyási tilalom is a védettségi kártyával rendelkezők számára. Amennyiben valaki nem rendelkezik azzal, és 72 óránál hosszabb időre elhagyja az otthont, csak negatív antigén gyorsteszt elvégzését követően térhet vissza - közölte.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy a védettségi kártyával nem rendelkezőknek az egyéb kapcsolattartási lehetőségeket a bent lakók és a családtagjaik között az intézményeknek - a korábbi szabályok szerint - továbbra is biztosítaniuk kell. Egyben jelezte: a szociális és bentlakásos intézményekben lakók és dolgozók továbbra is igényelhetik a védőoltást.

Megerősítette, hogy szigorú szabályok mentén újraindulnak a megelőzést szolgáló, népegészségügyi célú, szervezett szűrővizsgálatok, és jövő héttől egynapos sebészeti ellátásokat is végezhetnek az egészségügyi intézmények. Utóbbiakhoz előzetes időpontfoglalásra van szükséges - tette hozzá.

Vakcinabőség van, van elég vakcina Magyarországon - jelentette ki az országos tisztifőorvos, hozzátéve: most már kizárólag az embereken múlik, hogy élnek-e a védőoltás lehetőségével.

Az oltásra továbbra is regisztrálni kell, és ezzel együtt elérhető az időpontfoglalási lehetőség is, ami - véleménye szerint - sikeres. Jelezte, hogy az AstraZeneca vakcinájára is megnyílt az időpontfoglalási lehetőség.

Kiemelte, a védőoltások felvételének növekedésével egyértelműen javultak a járványügyi adatok. Magyarországon a lakosság 39 százaléka kapott már legalább egy oltást.

Az oltóanyagok folyamatosan érkeznek, csütörtökön 400 ezer adag Sinopharm- és 44 400 Moderna-vakcina érkezik, utóbbit jellemzően a második körös oltásra használják majd fel - ismertette.

Felhívta a figyelmet, hogy a teljes védettséghez az egyes oltóanyagok mindkét adagját be kell adni.

A járványügyi adatokról szólva Müller Cecília azt mondta, hogy 250 ezer alá csökkent az aktív fertőzöttek száma és 500 ezer fölé a gyógyultaké.

Az elmúlt napon 2584 új fertőzöttet regisztráltak, és "folyamatosan, tendenciózusan" csökken a kórházban ápoltak száma. Kórházban 5554 embert ápolnak, közülük 664-en szorulnak lélegeztetőgépre.

Oltáshoz előkészített, a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal, a Comirnaty-vakcinával tötltött fecskendők Nagykállóban, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Sántha Kálmán Szakkórházában kialakított oltóponton 2021. április 29-én. MTI/Balázs Attila

551-en szegték meg a maszkviselési szabályokat szerdán
Szerdán 551 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának helyettes vezetője a csütörtöki, online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert kifejtette: 533-an közterületeken, 12-en tömegközlekedési eszközökön, illetve azok várakozóhelyein, hatan bevásárlóközpontok, üzletek területén szegték meg a szabályokat.

A jogszabály hatályba lépése óta 61 580-ra emelkedett a maszkviselési kötelezettség megszegése miatt indult intézkedések száma - közölte.

Az üzletekre, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozó intézkedések megszegése miatt eddig 1051 rendőri intézkedés történt, ebből az üzemeltető és a tulajdonos felelőssége 317 esetben volt megállapítható. Az üzletek korlátozott nyitvatartására, illetve a bent tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályok megszegése miatt 734 rendőri intézkedésre volt szükség.

A kijárási tilalom, a közterületi magatartási szabályok, a gyülekezési tilalomra vonatkozó rendelkezések megszegése miatt szerdán 126 ember ellen intézkedtek, a szabályozás hatályba lépése óta az ilyen esetek száma elérte a 66 500-at.

A Magyarországon történő átutazás szabályainak megszegése miatt az elmúlt napon ötven esetben jártak el a rendőrök, akik az erre vonatkozó kormányrendelet tavaly szeptemberi hatályba lépése óta emiatt összesen 16 347 alkalommal intézkedtek - ismertette az alezredes.

Szerdán országszerte 3046 hatósági házi karantént rendeltek el, így összesen 31 133-an vannak hatósági házi karantén, közülük 2053-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

(Nyitókép: A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársa mutat egy ampullát a Moderna amerikai biotechnológiai cég újonnan érkezett koronavírus elleni vakcinái közül Székesfehérváron 2021. április 29-én. MTI/Vasvári Tamás.)

Legolvasottabb cikkeink