• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Országosan már 422 praxisközösségi konzorcium jött létre

Egészségpolitika 2022.01.07 Forrás: Weborvos
Országosan már 422 praxisközösségi konzorcium jött létre

A praxisok orvosi bértámogatása 2022. január 1-től még tovább nő, átlagosan közel 50 százalékkal.

Eredményesen működnek és egyre népszerűbbek a háziorvosok, házi gyermekorvosok és a fogorvosok körében a praxisközösségek. A praxisközösségben dolgozó háziorvosok például a mostani januári oltási akciókban is összehangolják munkájukat a helyi lakosság minél nagyobb átoltottsága érdekében. A praxisközösségek megalakulásával javul a helyi lakosság egészségügyi ellátásának színvonala és a praxisközösségben dolgozók anyagi megbecsülése is - idézte az Emmi közleményét az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapja.

Mint a közleményben áll, a magyar lakosság egészségügyi alapellátásának javítása érdekében a kormány Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter vezetésével megteremtette a háziorvosok számára a praxisközösségek létrehozásának lehetőségét.  A praxisközösségek által erősödik a helyben végzett alap és járóbeteg szakorvosi ellátás, növekedik a háziorvosok és szakdolgozók munkájának hatékonysága és a lakosság szélesebb körben és magasabb színvonalon kapja meg a szükséges kezelést már az alapellátásban.

2021 januárjától az emelt szintű praxisközösséget vállalók 100 százalékos, az alapformát választók 80 százalékos többletforráshoz jutottak. A praxisok orvosi bértámogatása 2022. január 1-től még tovább nő, átlagosan közel 50 százalékkal.

A praxisközösségek elindulását követően lehetővé válik, hogy az egészségügyi alapellátásban további egészségügyi szakemberek és egészségügyi adminisztrátorok támogassák az orvosok munkáját. Az új praxisközösségek lehetőséget kaphatnak arra, hogy tagjai a jelenleg még betöltetlen alapellátási körzeteket akár közösen is elláthassák, jelentősen lecsökkentve ezzel az egy orvosra jutó munkaterhelést. A kollegiális praxisközösségek bázisán hamarosan járási alapellátási központok jöhetnek létre, amelyek a területi szakmai vezetők irányítása mellett integrálják a rendelkezésre álló egészségügyi kapacitásokat és a járvány időszakában oltópontként és mintavételi tesztpontként is működtethetők.

A kormány idén 1700 milliárd forinttal többet fordít egészségügyre, mint 2010-ben. Az egészségügyi alapellátás támogatása és a háziorvosok megbecsülése is jelentősen emelkedett. A 2021-ben 314 milliárd Ft-ot fordítottunk egészségügyi alapellátásra.

A praxisközösségek megszervezésének végrehajtásával és lebonyolításával kapcsolatos további teendők a minisztérium és az emberi erőforrások miniszterének szakmai felügyelete alá tartozó Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) feladata. A praxisközösségi regisztráció első üteme óriási érdeklődéssel zárult:  országosan már 422 praxisközösségi konzorcium jött létre háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi praxisok részvételével.  Az OKFŐ 359 háziorvosi praxisközösséget és 63 járási fogorvosi praxisközösséget vett nyilvántartásba. A szoros praxisközösségi együttműködésekben résztvevő praxisok száma országosan már a 3000-et is meghaladja. Ez az aktivitás azt eredményezte, hogy a praxisjoggal rendelkező háziorvosok 40 százaléka, a házi gyermekorvosok 44 százaléka és a fogorvosok 32 százaléka szoros praxisközösségben vesz részt. A területi kollegiális praxisközösségekbe a praxisjoggal rendelkező orvosok 90 százaléka jelentkezett, amely közel 7000 háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi praxist jelent - írták.

Legolvasottabb cikkeink