• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

OSZ: a segédeszköz-gyártók lassan csődközelben

Egészségpolitika 2018.12.12 Forrás: MTI - ÖS
OSZ: a segédeszköz-gyártók lassan csődközelben

A támogatott gyógyászati segédeszközök és a kórházi adósság között semmilyen összefüggés nincs.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) fontosnak tartja, hogy a közvélemény hiteles információkhoz jusson a gyógyászati segédeszköz ellátásról - írja szerdai közleményében a szövetség.

Az OSZ az elmúlt napokban a gyógyászati segédeszköz ellátásról megjelent téves információk miatt a következők közzétételét tartja fontosnak: A támogatott gyógyászati segédeszközök Magyarországon egymillió ember rehabilitációjához, életminőségének javításához járulnak hozzá. A támogatott gyógyászati segédeszközöket jellemzően a járóbeteg-ellátás keretében, kisebb részben a kórházakban, de vényre írják fel. Ezért a támogatott gyógyászati segédeszközök és a kórházi adósság között semmilyen összefüggés nincs - áll a dokumentumban.

A támogatott gyógyászati segédeszközök gyakorlatilag hatósági áras termékek, mivel az áruk emeléséhez az egészségbiztosító jóváhagyása szükséges. A támogatott gyógyászati segédeszközök ára tizenöt éve változatlan. Így nincs semmilyen alapja annak a kijelentésnek, hogy a gyógyászati segédeszközöknek "egy év alatt is jelentősen megemelkedett az ára". A segédeszközök támogatására fordított költségvetési források növekedése elsősorban az igénybe vevők számának bővülésével magyarázható - írják a közleményben.

Szükségesnek tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a tizenöt éve változatlan árak, az infláció, a kötelező béremelések és a forint árfolyamának romlása következtében a segédeszköz-ellátást végző cégek lassan csődközeli helyzetbe kerülnek. Ez már rövid távon is veszélyezteti a betegek szükségleteinek kielégítését, gyógyászati segédeszközökhöz jutását - hangsúlyozzák a dokumentumban.

A támogatott gyógyászati segédeszköz ellátás jelenlegi jogi szabályozásának alapját a szociálliberális kormányzat teremtette meg 2006-ban, költségvetési takarékossági célzattal. Hamar bebizonyosodott, hogy ez a merev szabályozás nem szolgálja a betegek, a rászorulók érdekeit. Álláspontunk szerint a betegellátás javításának érdekében a gyógyászati segédeszköz támogatás rendszerének korrekciója és korszerűsítése nem várhat tovább. Az ezt célzó munkában ezúton is felajánljuk szakmai segítségünket - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink