• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ösztöndíjjal növelik az ápolótanulók számát

Egészségpolitika 2018.11.20 Forrás: Weborvos
Ösztöndíjjal növelik az ápolótanulók számát

A harmadik pályázati ciklusban összesen 510 érvényes pályázat érkezett, még folyamatban vannak a szerződéskötések.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézménye, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) tavaly indította el a 4,4 milliárd forint összköltségű, „Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program” című kiemelt projektet (EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016- 00001). Az ösztöndíjprogram eddigi előrehaladásáról és az egészségügyi szakdolgozói humánerőforrás utánpótlásában betöltendő szerepéről 2018. november 20-án szakmai konferenciát rendeztek Budapesten.

A szakmai konferenciát dr. Horváth Ildikó, az EMMI egészségügyért felelős államtitkára és dr. Gondos Miklós, az ÁEEK főigazgatója nyitották meg. A rendezvény előtt közös sajtótájékoztatót tartottak a magyar egészségügyi szakdolgozók (közülük is kiemelten az ápolók) utánpótlását szolgáló kormányzati intézkedésekről. Az elhangzottak szerint három pályázati ciklus zárult le az ösztöndíjprogramban. A mai napig 1 038 ösztöndíj szerződés került megkötésre, de a harmadik pályázati ciklus kapcsán, amelynek során összesen 510 érvényes pályázat érkezett, még folyamatban vannak a szerződéskötések. Összesen mintegy 328 millió forintnyi ösztöndíj került mostanáig folyósításra - foglalták össze közleményben.

A konferencián az ÁEEK részéről dr. Páva Hanna, az ösztöndíjprogramot kidolgozó Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóság főigazgató-helyettese számolt be a kiemelt projekt átfogó céljairól és a szakdolgozói utánpótlás kihívásairól, az ösztöndíjprogram szerepéről az utánpótlás hosszú távú biztosításában. Ezt követően a projekt megvalósításában közreműködő szereplők ismertették a program eddigi eredményeit. A felkért hozzászólásokban a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara képviseletében dr. Balogh Zoltán elnök méltatta az ösztöndíjprogram jelentőségét, bemutatva a programmal való együttműködést, majd dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese beszélt a további fejlesztési lehetőségekről a szakdolgozói humánerőforrás-hiány enyhítésére.

A projekt legfőbb célja, hogy a hazánkban is egyre súlyosbodó problémaként jelentkező egészségügyi szakdolgozói hiány csökkentését, illetve az ápolók utánpótlását ösztöndíjjal segítse. A programban várhatóan 3.200 egészségügyi hivatást választó tanuló részesülhet, havi 40.000 Ft ösztöndíjban. Az ösztöndíjjal támogatható OKJ szakképzések körének meghatározása a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatóknál fennálló betöltetlen álláshelyek száma alapján történik. Az ösztöndíjasok támogatására a projekt egy országos mentorhálózatot hozott létre, amely segíti az egészségügyi intézmények és a tanulók közötti kölcsönös elköteleződést és a hivatástudat kialakulását.

A projekt a Széchenyi 2020 program támogatásával valósul meg.

Az ösztöndíjprogrammal kapcsolatos részletesebb információk, illetve a legfrissebb hírek itt érhetőek el.

Legolvasottabb cikkeink