• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Patikai robot segíti az oktatást a Semmelweis Egyetem gyógyszertárában

Egészségpolitika MA 13:28 Forrás: MTI
Patikai robot segíti az oktatást a Semmelweis Egyetem gyógyszertárában

Az átadott patikarobot egy 74 milliárdos, a gyakorlati és digitális felsőoktatás fejlesztését szolgáló projekt része; a pályázatnak 36 nyertese volt, köztük az SE.

Digitalizálódnak a mindennapjaink, alkalmazni kell a robottechnológiát, ezért fontos, hogy ez a gyakorlati oktatás része legyen - hangsúlyozta a kulturális és innovációs miniszter hétfőn Budapesten, a Korányi Patika komissiózó robotjának átadásán. A raktározásban és a gyógyszerek válogatásában segítő eszközről Hankó Balázs elmondta: amellett, hogy a patikarobot csökkentheti a gyógyszerezési hibákat, használatának köszönhetően több értékes időt lehet fordítani a betegekre, ami lényeges, hiszen "a gyógyszer akkor válik gyógyítóvá, ha a betegek tudják, hogyan kell azt alkalmazni".

"Itt a hallgatók a betegellátás legjavába kóstolhatnak bele" - jegyezte meg a miniszter a Semmelweis Egyetem (SE) gyógyszertárában. Úgy fogalmazott, az SE "a világ legjobb egy százalékában van", gyógyszerésztudományi kara pedig a legjobb százötven között.

Annak a kulcsa, hogy ilyen jól áll a magyar orvosi-egészségtudományi képzés, az, hogy az oktatás, a kutatás és a betegellátás egységben van, a képzés pedig gyakorlati fókuszú - jelentette ki Hankó Balázs. Hozzáfűzte: ez a cél, a minél több gyakorlat, gyakorló szakemberek bevonása az oktatásba és a kutatásba.

A miniszter kitért arra is, hogy az átadott patikarobot egy 74 milliárdos, a gyakorlati és digitális felsőoktatás fejlesztését szolgáló projekt része; a pályázatnak 36 nyertese volt, köztük az SE.

Szabó Attila rektorhelyettes szintén azt emelte ki, hogy az egyetemi gyógyszertár új robotja nemcsak a gyógyszerkiadást segíti, hanem a gyógyszerészhallgatók képzésében is fontos szerepet tölt be.

Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen vezettek be a gyakorlati oktatásba patikarobotot; a képzésre egyre nagyobb szükség van, hiszen már több mint száz hazai gyógyszertárban működik ilyen eszköz.

Az automatizálás növeli a hatékonyságot, "a gyógyszerészek az összekészítés rutinfeladatát a robotra bízva arra összpontosíthatnak, ami a legfontosabb, a betegek magas színű ellátására" - mondta a rektorhelyettes. Közölte: az SE Magyarország legnagyobb betegellátója, évente 2,6 millió járóbeteget és több mint 170 ezer fekvőbeteget látnak el.

(Fotó: Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter gyógyszereket tesz a Korányi Patika komissiós robotjába az átadásán a Semmelweis Egyetem (SE) gyógyszertárában, a főváros VIII. kerületében 2024. július 22-én. MTI/Mónus Márton)