• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Patológiai együttműködés a soproni és a bécsújhelyi kórház között

Egészségpolitika 2022.02.14 Forrás: Weborvos
Patológiai együttműködés a soproni és a bécsújhelyi kórház között

A "HEAL NOW" osztrák - magyar határon átívelő projekt megalapozza a hosszú távú és fenntartható határmenti egészségügyi együttműködést.

A Heal Now projekt keretében Ausztria és Magyarország között olyan egészségügyi együttműködés indul, amely a hisztopatológia és a sürgősségi ellátás területeit célozza meg. A Soproni Gyógyközpont és a Bécsújhelyi Kórház részvételével megvalósuló projektben olyan fejlesztés kezdődik, amely elsőként lehetővé teszi a telekonzultációt és a távleletezést a patológia területén, kihasználva, hogy a szövettani (hisztopatológai) leletezés önmagában is a betegektől térben és időben elválasztva történik. A szakmai konzultációk révén megvalósuló tudástranszfer hozzájárul ahhoz, hogy egy olyan, hiányszakmának számító területen, mint a patológia gördülékenyebbé váljon az ellátás, és mérséklődjenek a kapacitáshiány okozta nehézségek. A projekt további célkitűzései között szerepel a határon átnyúló sürgősségi betegszállítás és betegellátás megvalósítása, továbbá egy 2030-ig szóló együttműködési stratégia kidolgozása.  

Az együttműködés első lépése az a patológiai pilot projekt megvalósítása, amely keretében a két kórház rutinszerűen online konzíliummal értékelheti egymás pácienseinek metszeteit, mintáit. Kiépül egy patológiai távleletezési mechanizmus a Soproni Gyógyközpont és a bécsújhelyi Landesklinikum Wiener Neustadt Patológiai Osztályai között, az így létrejövő együttműködési megállapodás alapján lehetőség nyílik egy magyarországi kórház és egy külföldi intézmény között egymás betegeinek diagnosztizálására. A kölcsönös felhasználáson alapuló, digitális diagnosztikai rendszernek nagy szerepe lesz a szövettani diagnosztikában - például a tumorok szöveti meghatározásában -, amely a sikeres kezelés alapját képezi. A fentiek megvalósítását a jogi háttér kialakítása mellett megfelelő képességű és felbontású orvostechnikai eszközök beszerzése teszi majd lehetővé.

"Csaknem harminc éve végzünk távdiagnosztikát a radiológiában, és hét éve alkalmazunk távdiagnosztikát a patológiában, ami mára a napi rutin részévé vált. A Soproni Gyógyközpontban évente mintegy 35 000 metszetet látunk. A patológiai szakmai tevékenység elsősorban a műtétileg eltávolított emberi szövetek hisztológiai, citológiai értékeléséből, véleményezéséből áll.  A távdiagnosztika alapja a megfelelő technikával előállított, minőségi szövetmetszetek digitalizálása, amit az ezt szolgáló informatikai eszközzel, scanner segítségével végzünk el. Ez természetesen megvalósíthatatlan korszerű labortechnikai és informatikai háttér, valamint szakképzett személyzet (szakasszisztensek és szakorvosok) megléte nélkül.  A Heal Now projekt keretében olyan eszközbeszerzésre nyílik lehetőségünk, amely jelentősen javítja, gyorsítja a munkánkat. Nem utolsó sorban a szakmai kapacitás is megduplázódhat, hiszen most a két kórház orvosai, szakdolgozói közösen tudnak bekapcsolódni betegeink ellátásába. A rendelkezésre álló szakorvosok száma és az intézményi kapacitás így bővíthető. Ennek különösen kiemelt jelentősége van a mostani járványterhes időszakban. A projekt óriási lehetőség arra, hogy szabályozott hátteret adjon a két intézmény hivatalos együttműködésének, és ne csak kvázi „magánjellegű konzultáció” formájában vitathassunk meg egy-egy esetet. A megfelelő adatvédelem biztosítása kiemelkedően fontos. Szabályozni szükséges annak a módját is, hogy a leletező orvos a beteg adataihoz miként fér hozzá, törekedve arra, hogy a beteggel kapcsolatos valamennyi dokumentáció elérhetővé váljon számára.

A Heal Now együttműködés egymás kölcsönös segítésén kívül egy olyan tudástranszfert tesz lehetővé, amely a szakmai fejlődés legjobb útja. Miután az osztrák és magyar oldalon is egyetemi és nemzetközi digitális szakkönyvtárak végtelen kincseinek hozzáférésével dolgozhatunk, részt vehetünk az oktatásban, a klinikai kutatásokban, nehéz esetek telekonzultációjában - lényegében a két intézmény, orvosaink szaktudása, tapasztalata egyesülne”- tette még hozzá Dr. Ringelhan Birgit, a Soproni Gyógyközpont osztályvezető főorvosnője.

 „Európai uniós polgárként nagyon büszke vagyok arra, hogy részt vehetek és hozzájárulhatok annak a határon átnyúló három projektnek az egyikéhez, amelyeket Alsó-Ausztria vezetésével valósítanak meg. Az együttműködés nem csak a diagnosztikus képfelismerés szempontjából hasznos, hanem optimális molekuláris patológiai és a szövettani diagnosztikai vonatkozásban is és így végső soron a terápiában résztvevő, a határ mindkét oldalán lévő páciens számára is ideális” – mondta Dr. Wolfgang Hulla főorvos, a Landesklinikum Wiener Neustadt patológiai vezetője.

„A projekt két éve fut, természetesen hatással volt rá a COVID-19 pandémia. Már a projekt előkészítő szakaszában lehetőségünk volt áttekinteni a soproni diagnosztikai digitalizációs helyzetet. Számomra nyilvánvaló volt, hogy mindenki megérti a digitalizálás és a digitális képszolgáltatás nagy előnyeit. Ez az alapja a régió határon átnyúló ellátásának az EU keretein belül. Ezzel új utakat törünk. A gyakorlati megközelítés, egymás megismerése és a kihívás, hogy egy uniós projekt keretében hozzá járulunk a régió minőségi ellátásához számomra személy szerint komoly motivációt jelent, hogy minél több energiát fektessek a projektbe. Meggyőződésem, hogy a digitalizációval előre tudunk lépni, és végső soron a digitális képelemzés a diagnosztika javulásához vezet, továbbá minden velünk kapcsolatban álló, elérhető orvost össze tudunk kapcsolni a diagnosztikai feladat elvégzése érdekében. Inspirált az is, hogy Sopronban a diagnosztikában mennyire jól kiépült az infrastruktúra. Egyrészt magas színvonalú a Gyógyközpontban használt rendszer, amely akár otthonról vagy egy másik külső intézményből is elérhető, a belső és külső szereplők összeköthetők. A határokon átnyúló adatcserén alapuló együttműködés nálunk is már rutinszerű minden referencialeletre vonatkozóan, amelyet konzultációs tanácsadóinkhoz küldünk szerte a világon. Megszoktuk, hogy nehéz vagy különleges esetekben tökéletes adatjogi biztonságban küldjük a mintát a referencia patológushoz, vagy saját intézetünkbe kapunk anyagot további molekuláris biológiai vizsgálatokhoz.

Meggyőződésem, hogy a soproniaknak a digitális rendszerekkel kapcsolatos tapasztalatai számunkra is igen hasznosak lesznek. Az elmúlt két évtizedes szakmai tevékenységem végén annyira izgalmas, hogy nap, mint nap más országban dolgozó kollégák tapasztalatait tudjuk hasznosítani saját környezetünkben. Ha itt előre lépünk, annak Alsó-Ausztrián kívül is lesz hozadéka. Így idővel nem csak Alsó-Ausztria déli részén és a magyar határ mentén, hanem szerte Ausztriában is megtalálja ez a projekt a helyét az osztrák ellátási struktúrában.  Ha most sikerül kiépíteni a műszaki hálózatot, akkor rendelkezésre áll majd az a közös kapacitás, amit az ellátáshoz biztosítani szükséges. Egyszer az egyik oldalon, máskor a másikon keletkezik több feladat. A rendelkezésre álló kapacitást ezeknek megfelelően lehet tervezettebben felhasználni. Nagy előny, ha ismerjük és közösen használhatjuk a meglévő struktúrákat, mert így előre tudunk tervezni és gondolkodni a szükséges kompetenciákról, a fejlesztendő szolgáltatásokról vagy a szükséges vizsgálatokról. Közösen tudunk dolgozni annak érdekében, hogy a lehető legjobb diagnózist állítsuk fel a betegek számára. Ha megvalósul a műszaki hálózat és rendeződik a jogi háttér, egy olyan együttműködésről beszélhetünk, amely a kutatásban, az oktatásban is szerepet játszhat, és óriási előrelépést jelent majd, amivel közösen a korszerű betegellátáshoz szükséges teljesítményt tudunk nyújtani.

A digitalizálás folyamatáról korábban azt gondoltam, hogy ez csupán egy eszköz, mert a biológia és a patológia megértésének ez nem az igazán vonzó területe. De ez tévedés. A fiatal kollégáink számára, akik szinte a képernyők előtt nőttek fel, ez nagyon izgalmas. A patológiában manapság már egészen más a digitális eszközökkel történő feldolgozás, mint a hajdani mikroszkópos eljárás volt. A rendelkezésre álló adatok azonnal és egyszerre megjeleníthetők és értékelhetők sokkal nagyobb felbontásban, mint amire a mikroszkóp képes volt. Így jóval hatékonyabb a feldolgozás. Arról nem is beszélve, hogy különböző interdiszciplináris portálokon van módunk egyeztetni az onkológiai teamben dolgozó kollégákkal. Ez nagyon fontos szempont az új generációt képviselő pályakezdő szakorvosok számára.

Mindig is örültem annak a mobilitásnak, amit az EU képes biztosítani, különösen a műszaki végzettségű fiatalok számára. Új munkastruktúrák jelennek meg, amelyek új lehetőségeket adnak a munkafolyamatokban való részvételre. Így akár a saját munkahelyünken is sokkal szélesebb körből juthatunk információhoz. Szerintem ez nagyon vonzó a jövőre nézve. Az együttműködésünk a projekt után is fejlődni fog. Sokoldalú, szabványosított és magas színvonalú diagnosztikát biztosít majd a határmenti területen élő betegek számára. Ez az én vízióm”— fogalmazott Dr. Wolfgang Hulla.