• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Pécsett az ország első pacemaker- és ICD távambulanciája

Egészségpolitika 2023.07.14
Pécsett az ország első pacemaker- és ICD távambulanciája

Az ICD képes kivédeni a lassú szívműködést, illetve a nagyon magas pulzusszámmal járó, életveszélyes szívritmuszavarokat.

Magyarországon elsőként a PTE Szívgyógyászati Klinikáján ültettek be telemetriás ICD-t 2003-ban, húsz évvel később pedig újabb újítás áll a betegellátás szolgálatába: a Szívgyógyászati Klinika, a Sürgősségi Orvostani Tanszék és a Medtronic Hungária Kft. közreműködésének köszönhetően létrejött az ország első pacemaker- és ICD távambulanciája, tudatta az egyetem közleményében. 

Az ICD (implantálható cardioverter defibrillátor) egy speciális pacemaker, ami nemcsak a lassú szívműködés kivédésére képes, hanem az igen magas pulzusszámmal járó, életveszélyes szívritmuszavarok megszüntetésére is alkalmas. Felépítését tekintve a pacemakerekhez hasonlóan egy generátorból és a hozzá csatlakoztatott elektródákból áll. A bőr alá ültetett generátor azonban nagyobb méretű a hagyományos pacemakerekhez képest, illetve az elektróda is összetettebb felépítésű.

„A pacemakerrel és az ICD-vel élők távmonitorozása hosszú múltra tekint vissza a pécsi klinikán, mára már mintegy 700 beteget tudunk teleambuláns keretek között ellenőrizni. Vizsgálni tudjuk a készülék beállításait, a generátor állapotát, rendelkezésre állnak automata mérési eredmények, továbbá látjuk az esetleges ritmuszavarokat is” - nyilatkozta dr. Vilmányi Gábor rezidens orvos, a pacemaker munkacsoport tagja. Mint mondta, a PTE Sürgősségi Betegellátó Osztályára telepített rendszer újítása, hogy a gyártó minden pacemakerét és ICD-jét automata módon ellenőrizni lehet, így a beteg mozgatása nélkül tudják segíteni a sürgősségin dolgozók munkáját. A szolgáltatást azok a páciensek is igénybe vehetik, akik nem rendelkeznek saját távmonitor egységgel. A rendszer legnagyobb előnye, hogy a vizsgálat nem igényel semmilyen különleges képzettséget, teljesen automatizált, így azok is hasznos információkhoz juthatnak, akik egyáltalán nem foglalkoznak pacemaker- vagy ICD-terápiával.

A Medtronic egyedi távmonitorozó rendszere nagy segítség lehet ismeretlen eredetű rosszullétek, eszméletvesztések hátterében álló ritmuszavarok regisztrálásában, de akár a készülék-diszfunkciók kizárására is alkalmas lehet. A berendezés segítségével az orvosok gyorsabban tudnak diagnózishoz jutni, megrövidítve a várakozási időt, javítva ezzel a betegek elégedettségét, és nem utolsósorban gyorsan kiküszöbölhetők a potenciálisan életveszélyes szituációk is.

A próbaidőszak során szerzett pozitív tapasztalatok alapján tervezik a távambuláns hálózat kibővítését is.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a VDD-pacemaker, a telemetriás ICD, és korunk leginnovatívabb reszinkronizációs kezelésének (LOT-CRT) a meghonosítását követően a telemedicina területén is tudunk újat mutatni. Bízunk abban, hogy Magyarország egyik legnagyobb pacemaker- és ICD centrumaként tovább tudjuk növelni gondozott betegeik biztonságát és elégedettségét” - tette hozzá dr. Vilmányi Gábor.