• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Reagált a kamara elnöke Kásler miniszter nyilatkozatára

Egészségpolitika 2020.06.08 Forrás: Weborvos
Reagált a kamara elnöke Kásler miniszter nyilatkozatára

A gyógyszertárak szakemberei az egészségügyi törvény és a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében egészségügyi dolgozók.

A gyógyszertárak szakemberei az egészségügyi törvény és a gyógyszer-gazdaságossági törvény értelmében egészségügyi dolgozók, akik ráadásul egészségügyi intézményben dolgoznak, így joggal várták, hogy a „minden egészségügyi dolgozó” fogalomba ők is beletartoznak. Ráadásul kezemben tartom Miniszter úr március 20-án kelt, gyógyszerészeknek és „gyógyszertárban dolgozó Kollégáknak” címzett levelét, amelyben leírja, hogy „ebben az embert próbáló nehéz helyzetben (…) fokozottan számítunk az Önök helytállására, hiszen most valóban elengedhetetlen az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek az együttműködése. (…) A szakmai elhivatottság, amivel nap mint nap a betegek szolgálatában állnak, most még nagyobb értéket jelent. (…) Magyarország lakossága érdekében végzett lelkiismeretes munkájukat és kitartásukat előre is köszönöm” - reagált Hankó Zoltán a Magyar Gyógyszerész Kamara a köztestület honlapján megjelent írásában a miniszter a demokrata.hu-n megjelent nyilatkozatára.

Arra a kitételre, hogy „a gyógyszertárak egyébként is azt tették, amit járvány nélkül is tettek volna” Hankó megjegyzi: "Bocsánat, a többi egészségügyi intézményben nem ugyanazt csinálták, amit járvány nélkül is tettek volna, tehát a betegeik ellátását?"

Hozzátette: "Sokáig nem értettem, hogy Miniszter úr tavaly ősszel miért kezdeményezte nagykereskedői érdekkörbe tartozó speditőr cégek közvetlen lakossági gyógyszerértékesítésének lehetővé tételét, és miért támogatta az őáltala vezetett tárca gyógyszerautomaták tömeges telepítését, továbbá boltokban és postahivatalokban a gyógyszerforgalmazás engedélyezését. Miniszter úrnak ebből az interjúból kisejlő álláspontja alapján vált egyértelművé számomra, hogyan gondolkodik a gyógyszerészekről. Lehet, hogy egyszerűbb lett volna ezt és az egyszeri juttatással kapcsolatos álláspontot már a március 20-i levélben leírni, és nem a járvány lecsengésekor ország-világ tudomására hozni. Talán most kevésbé lennének frusztráltak a kollégáim.

Félreértés ne essék: kamarai elnökként és gyógyszerészként továbbra is elkötelezett vagyok a Kormánnyal kötött stratégiai együttműködés folytatása mellett. Egyébként is az elmúlt harminc év tapasztalatai alapján számunkra nincs is más alternatíva. De fontosnak tartottam azt is egyértelművé tenni: nagyobb kárt okoz az egyszeri juttatás elmaradásához kapcsolódó miniszteri kommunikáció, mint annak az összegnek az elvesztése, amit a gyógyszertári gyógyszerészek és (szak)asszisztensek a Kormány által ígért, „minden egészségügyi dolgozónak járó” egyszeri juttatásával reméltek" - írta a kamarai elnök.

A teljes írás itt olvasható

 

Legolvasottabb cikkeink