• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Regionális rendezvénysorozatot indított a HoCare2.0 projekt

Egészségpolitika 2021.07.16 Forrás: Weborvos
Regionális rendezvénysorozatot indított a HoCare2.0 projekt

A projekt egyik legfőbb célja az innovatív, digitális alapú, felhasználó-központú otthonápolási megoldások biztosítása az idősebb generáció számára.

A Hocare2.0 projektben 7 európai ország 11 partnerszervezete dolgozik azon, hogy az időskorúak otthonápolásához kapcsolódó innovációk megvalósulási feltételeit megteremtse. A magyarországi projektpartnerek az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) és a Közép-dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség (KDRIÜ) által szervezett rendezvénysorozat célja, hogy a hazai innovatív KKV-k és közszolgáltatók megismerjék a projektben is használt új módszertant, a közös értékalkotás (co-creation) folyamatát, ezzel is ösztönözve a nyílt innováció terjedését és a living lab hálózatok kialakulását. A közös értékalkotás módszerével fejlesztett termékek és szolgáltatások az igényekhez jobban illeszkedő megoldásokat eredményeznek, javítva az új technológiák használhatóságát és piacképességét - adta hírül az OKFŐ közleményben.

A Hocare 2.0 projektben az úgynevezett négyes (Quadruple) helix módszernek megfelelően az állami egészségügyi és szociális (szolgáltató) hálózat, a kkv-k (gazdasági), a kutatási intézmények, egyetemek (tudományos) és az idősebb generáció és családtagjaik (végfelhasználók) együttesen alkotják azokat a munkacsoportokat, amelyek közösen hozzák létre és tervezik meg az új termékeket és szolgáltatásokat. A „Go Hocare2.0” rendezvények ingyenes képzései a közös értékteremtés módszertanával megvalósítható termék és szolgáltatásfejlesztés lehetőségeit kívánják ösztönözni az időseket ellátó egészségügyi közszolgáltatók, önkormányzatok és kkv szektor között.

A rendezvénysorozat első állomását, amelyre a szervezők a közép-magyarországi (Pest megye, Budapest) kkv-kat és közszolgáltatókat hívták meg 2021.06.24.-én még online tartották, de remélhetőleg az őszi rendezvényekre már újra a hagyományos keretek között kerülhet majd sor. A résztvevők egy ingyenes tréning és workshop szimulációs feladatain keresztül ismerhették meg a közös értékalkotás módszerét, amelyet később majd sikerrel integrálhatnak saját termék- vagy 

szolgáltatásfejlesztési gyakorlataikba. A múlt heti rendezvényen közös értékalkotási folyamat modellezésében az Újbudai Szociális Szolgálat, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Nonprofit Kft. és az E-Med4All Kft. képviselői közreműködtek.

Az Interreg Central Europe program támogatásával megvalósuló HoCare2.0 projekt egyik legfőbb célja az innovatív, digitális alapú, felhasználó-központú otthonápolási megoldások biztosítása az idősebb generáció számára. A projekt az innováció e területét az európai társadalom elöregedése miatt célozta meg, mivel 2060-ra minden harmadik európai 65 évesnél idősebb lesz, és ezért válik majd az úgynevezett “ezüst gazdaság” a gazdasági szektor legdinamikusabban fejlődő iparágává.

Az idősek számára fejlesztett szolgáltatások közül már most is sok digitális alapú, ezeket viszont az idősek általában nem merik, vagy nem tudják használni. Egyre nagyobb az igény arra, hogy az időseket, mint felhasználókat bevonják a számukra kifejlesztendő termékek és szolgáltatások tervezési folyamataiba.

Az információs és kommunikációs technológia (IKT)- alapú eszközöknek és termékeknek meg kell felelniük a végfelhasználók valós igényeinek, de a végfelhasználóknak ezeket a megoldásokat el is kell fogadniuk. Az innovációmenedzsment új, egyik legígéretesebb módja a közös értékalkotás, amely egy olyan folyamat, amelyben a végfelhasználókat bevonják az innovációkkal kapcsolatos döntésekbe, a jövőbeli termék funkcióinak, megjelenésének és más tényezőinek tervezésébe. A közös értékalkotási folyamat a végfelhasználók ismereteit és tapasztalatait a fejlesztési folyamat minden szakaszában felhasználja, így hatékony módszerként alkalmazható az otthonápolás/és házigondozási termékek és szolgáltatások minőségi fejlesztésére.

A közös értékalkotási folyamat tervezési és fejlesztési szakaszainak támogatására a projektben két kézikönyv került kidolgozásra.  A közszolgáltatók részére kidolgozott kézikönyv az otthonápolási szolgáltatások közös értékalkotással történő létrehozását, a KKV-k számára készült pedig az innovatív otthonápolási termékek létrehozásához nyújt segítséget.

A kézikönyvek lépésről lépésre adnak útmutatást a közös értékalkotás módszeréhez. Meghatározzák a végfelhasználói szükségleteket, bevezetést nyújtanak a négyes helix képviselőivel történő együttműködéshez, támpontot adva ahhoz, hogy miként kell értékelni az egyes szereplők visszajelzéseit az elvárt eredmény megszerzéséhez.

A kézikönyvek ingyenesen letölthetők

További információk a  Hocare2.0 projekről

Legolvasottabb cikkeink