• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Rendet kell tenni maszk-ügyben, nagy tételeket várunk

Egészségpolitika 2020.03.19 Forrás: Weborvos Szerző:
Rendet kell tenni maszk-ügyben, nagy tételeket várunk

Az operatív törzs feladata világossá tenni, hány maszk áll rendelkezésre, és azt milyen sorrendiségben kell kiosztani az egészségügyben. 

Tíz-tizenötszörérse teszi a szakma az igazoltan fertőzöttek számához képest a koronavírusos esetek számát azzal, hogy az eddigi számítások szerint lényegében 80 százalékban tünetmentesen zajlik le a fertőzés, mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A kormányzati kommunikáció a fertőzés mértékéhez fog igazodni, s azt is mondta, hogy az osztrákoknál előbb léptetett hazánk olyan intézkedéseket hatályba, amelyek az izolációt szolgálják. A védekezéshez szükséges anyagi források rendelkezésre állnak, ha valaki segíteni akar, más formákban tegye, javasolta. Ebben fog segíteni az újabb, önkéntes nevű akciócsoport.

A napokban találkozott Varga Péter Pállal, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatójával, aki az állam rendelkezésére bocsát 100 ágyat és 50 lélegeztetőgépet az általa irányított intézményben.

Hogy mi a helyzet a Németországban veszteglő magyar maszkokkal, védőeszközökkel, amelyek elszállításához ígéretet kapott hazánk, egyelőre annyit mondott: harcolunk, és még nem érkezett meg a  120 ezer speciális maszk. Nyilvános infó lesz mindenki számára, ha megérkezik. Mindent megtesznek, hogy a jelenlegi készleteket meghaladó mértékű eszközök végre Magyarországra kerüljenek. 

Mint fogalmazott, a szabad kereskedelem helyett inkább szabad rabláshoz áll közel a mostani kereskedelmi állapot. Kínában vannak szabadon megvehető maszkok, védőfelszerelések, "mi is ott vagyunk, hogy megszerezzük". Az operatív törzs ad számszerű adatokról is fog információt adni, majd – több kérdés után - annyit elárult, hogy egymilliónál is nagyobb tételről van szó, s ezek rövid időn belül megérkeznek hazánkba.

Rendet kell teremteni maszk-ügyben, mondta Gulyás Gergely. Az FFP3-ból áll a legkevesebb rendelkezésre, tette hozzá azzal, hogy világos szabályok kellenek arra vonatkozóan, kik az első, második, harmadik vonalban jogosultak. Ez az operatív törzs feladata, szögezte le, jelezve: fontos, hogy világos számok legyenek, és a szétosztás feltételei is egyételműek legyenek.

Eddig 13 ezer FFP3 maszk érkezett, amiből 1900-at adtak ki, FFP2-esből 79 ezer érkezett, 5200-at juttattak el a háziorvosokhoz, akik előtte sebészeti maszkot kaptak, s amit általában nem vettek fel az elosztóhelyekről. Az állam folyamatosan igyekszik biztosítani a védőfelszereléseket, ahogy maga is meg tudja ezeket szerezni. A sima sebészeti maszk is 80 százalékában hatásos a fertőzéssel szemben, állította az eddigi véleményekkel szemben.

Legolvasottabb cikkeink