• nátha
    • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

      Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

    • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

      Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

    • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

      Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • melanóma
    • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

      Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

    • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

      Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

    • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

      Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • egynapos sebészet
    • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

      Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

    • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

      Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

    • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

      Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Rétvári Bence köszöntötte a védőnőket a világnapon

Egészségpolitika 2021.08.02 Forrás: MTI
Rétvári Bence köszöntötte a védőnőket a világnapon

Megköszönték a védőnőknek, hogy az elmúlt másfél évben, a járvány időszakában is segítettek a családoknak, betartva a különböző korlátozásokat.

A kormány családbarát országot épít, aminek része az anyatejes táplálás támogatása is - hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn a szoptatás és anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett budapesti ünnepségen.

Rétvári Bence közölte, a kormány családbarát országot épít és a gyermekvállalás gondolatától egészen a gyermekek felnövéséig szeretne mindenkinek segíteni, akár adókedvezménnyel, akár otthonteremtési támogatással, akár családbarát szülészetek kialakításával.

A családbarát szülészetekre vonatkozó pályázaton a szülőszobák felújítása, új műszerek, gépek vásárlása mellett az anyatejes táplálással kapcsolatban igyekeztek segítséget nyújtani a családoknak - tette hozzá.

Rétvári Bence megköszönte a védőnőknek, hogy az elmúlt másfél évben, a járvány időszakában is segítettek az édesanyáknak, édesapáknak, a gyermekeknek és a családoknak, betartva a különböző korlátozásokat.

Kiemelte: mindenki által ismert tény, mennyire fontos az anyatejes táplálás, akár a betegségek megelőzésében, akár a fejlődésben vagy a családi kapcsolatok kialakításában. Nincs olyan része az anyatejes táplálásnak, amely ne lenne hosszú távon is nagyon fontos mindnyájunk életében, ezért fontos ezt hosszú távon is segíteni, és ezért kell megbecsülni azokat is, akik ezt a munkát végzik - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a védőnők és az ápolók munkájának megbecsülését jelzi, hogy bérük 2022. január 1-jétől 30 százalékkal emelkedik.

Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter videoüzenetben köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Fontosnak nevezte, hogy évről évre megemlékezzenek az anyatejes táplálás világnapján a szoptató édesanyákról, a szoptatott gyermekekről és az őket támogató közegről. Rámutatott arra, Magyarországon a védőnők vannak ott a családok mellett, és igyekeznek támogatást nyújtani nekik.

Hozzátette: a kormány is tud segíteni anyagi értelemben, ezért hirdették meg 10 milliárd forintból a családbarát szülészeteknek szóló pályázatot, amelynek eredményeképpen felújítottak 59 szülőszobát, gyermekágyas osztályokat, és jutott segítség a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság működéséhez is.

Az ünnepségen Rétvári Bence államtitkár 2020-ban és 2021-ben adományozott miniszteri elismeréseket adott át védőnőknek.

A díjak átadása után a szervezők - az Egészségügyi Szakmai Kollégium Védőnői Tagozata, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetsége, a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, az Országos Kórházi Főigazgatóság és a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság - konferenciát tartanak, amelyen a többi között a pandémia alatti tapasztalatokat vitatják meg.

(A nyitóképen: Sótér Zoltánné védőnő (j2) elismerő oklevelet vesz át Rétvári Bencétől, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkárától a szoptatás és anyatejes táplálás világnapja alkalmából rendezett ünnepségen a Duna Palotában. Balról Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese (b), jobbról Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke (j). Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Legolvasottabb cikkeink