• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Rétvári: jól teljesített a magyar egészségügy a járvány idején

Egészségpolitika 2022.06.29 Forrás: MTI
Rétvári: jól teljesített a magyar egészségügy a járvány idején

"A sokszor "legyintéssel elintézett" magyar egészségügy jobban működött, mint a legtöbb gazdagabb ország egészségügye".

Jól teljesített a magyar egészségügy; Magyarország az Európai Unióban is a koronavírus-járvány ellen sikeresebben védekező országok közé tartozik - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Jászberényben. Rétvári Bence a Déryné Rendezvényház dísztermében a Semmelweis-nap és az ápolók napja alkalmából tartott ünnepségen azt mondta: Semmelweis Ignác az egyik magyar ember, akit a világ minden táján ismernek, édesanyák millióinak mentette meg az életét, büszkék lehetünk rá.

Nemcsak a történelemben, hanem a mindennapokban is vannak olyan egészségügyi dolgozók, orvosok, akikre büszkék lehetünk - közölte.

Szólt arról, hogy Magyarország "egyértelműen a járvány idején jobban védekező országok közé tartozik", Európában is. Ezt leginkább a többlethalálozások mértéke mutatja: az, hogy a járvány előtti 2019-es évhez képest 2020-ban és 2021-ben mennyivel hunytak el többen. Ebben a tekintetben 2020-ban jóval az európai átlag alatt volt Magyarország, 2021-ben pedig pontosan az európai átlagnak felelt meg  - mondta.

Az államtitkár köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak. Rendkívül kritikus helyzetben, amikor a világ összes országában a kórházak rendkívül nagy terhelés alatt voltak, a sokszor "legyintéssel elintézett" magyar egészségügy jobban működött, mint a legtöbb gazdagabb ország egészségügye - jelentette ki.

Rétvári Bence kiemelte: nem szabad elfelejteni, hogy az emberek átlagos egészségügyi állapota nagy mértékben befolyásolta a járvány mutatóit is. Ezért is különösen fontos a betegségek megelőzése, erre nagy figyelmet kell fordítani - mondta.

Kitért arra, hogy a szűrések újraindultak, de az országos szűrőprogramoknál "még van mit fejlődni". A szűrések ingyenesek, és bár a betegségeket még a korai stádiumában felismerhetik általuk, mégsem él ezzel az emberek nagy része - közölte az államtitkár, megemlítve, hogy a behívottak átlagosan 40 százaléka jelenik meg a vizsgálaton. A méhnyakszűrés esetén 60 százalék ez az arány, a vastag- és végbélszűréseknél a behívottak 27 százaléka élt a lehetőséggel, ezen is van mit javítani - hívta fel a figyelmet, hozzátéve, a tüdőszűréseknél is lehet növelni a részvételt.

Csiki Zoltán, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház főigazgatója azt mondta, hogy a Semmelweis-napon meg tudnak állni, át tudják tekinteni, "milyen csodák és nehézségek" voltak tapasztalhatók az elmúlt időszakban. Fontosnak nevezte a kórházintegrációt. A célok között említette az ellátások biztosítását a lakossághoz közel, a precíz, fejlett diagnosztikát, a folyamatos ellátást, az egynapos ellátások fejlesztését. A főigazgató is hangsúlyozta a szűrések fontosságát.

Az ünnepségen emlékérmeket és emléklapokat adtak át a dolgozóknak. Életműdíjat kapott a jászberényi kórház központi műtőjében dolgozó Szabóné Baráth Judit.

A Semmelweis-nap a magyar egészségügy napja, amelyet 1992 óta minden év július 1-jén tartanak Magyarországon. 1818-ban ezen a napon született Semmelweis Ignác szülész-nőgyógyász, a gyermekágyi láz kóroktanának megfejtője.

Legolvasottabb cikkeink