• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Rezidensek képviselőivel tárgyalt az egészségügyi államtitkár

Egészségpolitika 2022.07.20 Forrás: Magyar Rezidens Szövetség
Rezidensek képviselőivel tárgyalt az egészségügyi államtitkár

A bérek differenciálásánál a tapasztalt szakorvosokat érdekeltté kell tenni fiatal kollégáik szakmai fejlődésének előmozdításában.

A Magyar Rezidens Szövetség képviseletében hivatalában fogadta dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár dr. Báthori Gergő elnököt, dr. Bartha Áron és dr. Illésy Lóránt alelnököket, valamint dr. Stubnya Bence és dr. Vámosi Péter vezetőségi tagokat. A egyeztetés során a felek érintették az egészségügyben lezajlott közelmúltbeli átalakításokat, és tárgyaltak az immár a Belügyminisztérium keretében működő Egészségügyi Államtitkárság további, ágazatot érintő átalakítási terveiről.

Takács Péter államtitkár kiemelte, hogy első intézkedései között szerepel az előző kormányzat és a Rezidensszövetség közötti egyeztetések eredményét is beépítő, módosított rezidensrendelet mielőbbi előkészítése.

A tervezett módosítás alapján a szakképzés előrehaladtával a rezidensek olyan önállóan is ellátható kompetenciákat szerezhetnek meg már a képzés során, melynek eredményeképpen – megfelelő szakorvosi felügyelet biztosításával – az ügyeleti és egyéb betegellátási feladatokba is hamarabb bevonhatóak lesznek. Az egyes szakorvosi szakképesítések megszerzése során a rezidens orvosok részvizsgákat tesznek majd. A részvizsgákkal megszerezhető kompetenciákat részletesen meghatározza az új koncepciót tartalmazó, módosított rendelet. Mindez a minőségi képzés előmozdítását, valamint az egészségügyi ellátórendszer megfelelő szakorvosi utánpótlásának biztosítását célozza.

Az államtitkár nyitottnak mutatkozott az elektronikus nyilvántartás szerepének kiterjesztésére is, így a jövőben az egyes nyilvántartások összekapcsolásának lehetőségét is tervezik megvizsgálni, ami által a szakképzésük kapcsán a fiatal orvosokat jelenleg terhelő óriási adminisztratív teher egyszerűsödhetne. A megbeszélésen elvi szinten megvitatták a rezidens ösztöndíj rendszer szerepének erősítését is, hogy a fiatal orvosok számára vonzóbbak legyenek az orvossal jelenleg kevésbé jól ellátott térségek kórházai is.

Takács Péter államtitkár ismertette továbbá az orvosi bérezés differenciálására, a többletmunkát és a magasabb minőséget elismerő bérezésre vonatkozó elvi elképzeléseket. “Egyetértettünk az államtitkárral abban, hogy ha a bérek differenciálása bevezetésre kerül, akkor a szakorvosok esetében hangsúlyos elem legyen a rezidens orvosok képzésében, támogatásában kifejtett munka is, hiszen a tapasztalt szakorvosokat érdekeltté kell tenni fiatal kollégáik szakmai fejlődésének előmozdításában.

Nem jöhet vissza az a rendszer, amikor anyagi okokból a legegyszerűbb esetet is a professzor akarná operálni, a fiatal pedig nem tudja időben megtanulni az alapokat, mert mindez az ellátórendszer fenntarthatóságát lehetetlenítené el.” - mondta el Báthori Gergő.

Az államtitkár várja a fenti ügyekben a Rezidensszövetség részletes javaslatait is, továbbá a felek megállapodtak abban, hogy a jövőben is rendszeresen egyeztetnek a fiatal orvosokat érintő ügyekben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink