• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Rezidensek képviselőivel tárgyalt az egészségügyi államtitkár

Egészségpolitika 2022.07.20 Forrás: Magyar Rezidens Szövetség
Rezidensek képviselőivel tárgyalt az egészségügyi államtitkár

A bérek differenciálásánál a tapasztalt szakorvosokat érdekeltté kell tenni fiatal kollégáik szakmai fejlődésének előmozdításában.

A Magyar Rezidens Szövetség képviseletében hivatalában fogadta dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár dr. Báthori Gergő elnököt, dr. Bartha Áron és dr. Illésy Lóránt alelnököket, valamint dr. Stubnya Bence és dr. Vámosi Péter vezetőségi tagokat. A egyeztetés során a felek érintették az egészségügyben lezajlott közelmúltbeli átalakításokat, és tárgyaltak az immár a Belügyminisztérium keretében működő Egészségügyi Államtitkárság további, ágazatot érintő átalakítási terveiről.

Takács Péter államtitkár kiemelte, hogy első intézkedései között szerepel az előző kormányzat és a Rezidensszövetség közötti egyeztetések eredményét is beépítő, módosított rezidensrendelet mielőbbi előkészítése.

A tervezett módosítás alapján a szakképzés előrehaladtával a rezidensek olyan önállóan is ellátható kompetenciákat szerezhetnek meg már a képzés során, melynek eredményeképpen – megfelelő szakorvosi felügyelet biztosításával – az ügyeleti és egyéb betegellátási feladatokba is hamarabb bevonhatóak lesznek. Az egyes szakorvosi szakképesítések megszerzése során a rezidens orvosok részvizsgákat tesznek majd. A részvizsgákkal megszerezhető kompetenciákat részletesen meghatározza az új koncepciót tartalmazó, módosított rendelet. Mindez a minőségi képzés előmozdítását, valamint az egészségügyi ellátórendszer megfelelő szakorvosi utánpótlásának biztosítását célozza.

Az államtitkár nyitottnak mutatkozott az elektronikus nyilvántartás szerepének kiterjesztésére is, így a jövőben az egyes nyilvántartások összekapcsolásának lehetőségét is tervezik megvizsgálni, ami által a szakképzésük kapcsán a fiatal orvosokat jelenleg terhelő óriási adminisztratív teher egyszerűsödhetne. A megbeszélésen elvi szinten megvitatták a rezidens ösztöndíj rendszer szerepének erősítését is, hogy a fiatal orvosok számára vonzóbbak legyenek az orvossal jelenleg kevésbé jól ellátott térségek kórházai is.

Takács Péter államtitkár ismertette továbbá az orvosi bérezés differenciálására, a többletmunkát és a magasabb minőséget elismerő bérezésre vonatkozó elvi elképzeléseket. “Egyetértettünk az államtitkárral abban, hogy ha a bérek differenciálása bevezetésre kerül, akkor a szakorvosok esetében hangsúlyos elem legyen a rezidens orvosok képzésében, támogatásában kifejtett munka is, hiszen a tapasztalt szakorvosokat érdekeltté kell tenni fiatal kollégáik szakmai fejlődésének előmozdításában.

Nem jöhet vissza az a rendszer, amikor anyagi okokból a legegyszerűbb esetet is a professzor akarná operálni, a fiatal pedig nem tudja időben megtanulni az alapokat, mert mindez az ellátórendszer fenntarthatóságát lehetetlenítené el.” - mondta el Báthori Gergő.

Az államtitkár várja a fenti ügyekben a Rezidensszövetség részletes javaslatait is, továbbá a felek megállapodtak abban, hogy a jövőben is rendszeresen egyeztetnek a fiatal orvosokat érintő ügyekben.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink