• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Roadshow a függőségek és a lelki egészségproblémák csökkentésére

Egészségpolitika 2024.10.14 Forrás: Weborvos
Roadshow a függőségek és a lelki egészségproblémák csökkentésére

Az eseménysorozat célja, hogy a fiatalok képessé váljanak egy pozitív életstílus kialakítására és a drogok visszautasítására.

A kábítószerek használata olyan összetett társadalmi és egészségügyi problémát jelent, amely jelentős hatással van az emberek életére, családjukra, közösségeikre és a közbiztonságra. Ugyanakkor a drogprobléma jelentős társadalmi és népegészségügyi károkkal, továbbá költségterhekkel jár. E problémák kezelésére a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Rendőr-főkapitányság a Drogkutató Intézettel együtt, 2023-ban lefolytatott kutatás tapasztalataira építve közösen indítja el országos roadshow-ját, a megelőző-felvilágosító szolgáltatásban dolgozó kollégák és rendőrségi munkatársak részére - tudatták közös közleményében.

A roadshow keretében a résztvevők megismerkedhetnek a kutatás eredményeivel, és interaktív módon, szimulációk segítségével sajátíthatják el egymás munkamódszereit. Ennek eredményeként lehetőség nyílik a kábítószerüggyel foglalkozó rendőri állomány valamint a szociális és egészségügyi ellátórendszer szorosabb együttműködésére. A nyitóeseményre 2024. október 14-én Veszprémben kerül sor, közel 50 – Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém vármegyei – szakember részvételével.

Az elterelés intézményrendszere keretében működő megelőző-felvilágosító szolgáltatásban résztvevő egészségügyi, szociális és bűnmegelőzési hálózat együttműködésének javításával várhatóan hatékonyabban tudják kezelni a kábítószerek használatával és terjesztésével összefüggő ártalmakat és veszélyeket.

Az országos eseménysorozat célja, hogy a szolgáltatások hatékonyságának növelése révén a fiatalok képessé váljanak egy pozitív életstílus kialakítására és a drogok visszautasítására.

A Kormány az elterelés intézményrendszere keretében működtetett megelőző-felvilágosító szolgáltatással éves szinten 2000-3000, többségében fiatalnak segít a további kábítószer-fogyasztás és a függőség kialakulásának megelőzésében, valamint az egészséges életmódra való ösztönzésben - írták a közleményben.