• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Robotsebészeti eszközzel műthetnek két fővárosi kórházban

Egészségpolitika 2021.11.23 Forrás: MTI
Robotsebészeti eszközzel műthetnek két fővárosi kórházban

A program szerint jövő év januárjában megkezdhetik az urológiai és a nőgyógyászati műtéteket a robottal.

Aláírták azt az együttműködési megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a jövő évtől egy-egy robotsebészeti eszközzel műthessenek az onkológiai klinikán és a dél-pesti kórházban. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a keddi, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, régi ambíció válik valóra a robotsebészet magyarországi elindításával. Orvostörténeti jelentőségűnek nevezve az eseményt hozzátette: a robotvezérelt sebészeti beavatkozások kisebb műtéti terhet jelentenek a betegnek, a beavatkozások precízebben végezhetők és a műtét utáni felépülés is gyorsabb.

A Robotsebészet bevezetése Magyarországon elnevezésű, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban megítélt támogatás százszázalékos finanszírozást biztosít az 1,3 milliárd forint értékű projektnek.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója elmondta, kollégái régóta készülnek és képzik magukat az új technológia használatára. Jelezte, mindkét kórházban elindult a képzés, és a program szerint a jövő év januárjában megkezdhetik az urológiai és a nőgyógyászati műtéteket a robottal.

Szeretnék elérni, hogy az onkológiai intézet képzőközpontként is jelen legyen, és a berendezéssel egy szimulátor is érkezzen, így Magyarországon is lehetőség nyíljon a képzések jelentős részének elvégzésére - jelezte.

Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója örömét fejezte ki, hogy konzorciumi partnerként az intézmény vehet részt a programban. Elmondta, az elmúlt időszakban számos beruházás, felújítás, fejlesztés indult el és fejeződött be a dél-pesti kórházban. Családbarát szülészetet alakítottak ki, amelynek nyomán megújult a szülészet-nőgyógyászati osztály, az Egészséges Budapest Program révén egy új épületet alakítottak ki a nagyértékű diagnosztikai gépeknek. A kormányzati felújítási program segítségével szinte valamennyi fekvőbeteg-ellátó osztály is megújult. Ezen kívül megtörtént az épület külső szigetelése, energetikai korszerűsítése is.

Az együttműködési szerződést a két főigazgató és Cristina Grigorescu, a robotsebészeti eszközt forgalmazó Sofmedica Hungary Kft. ügyvezető igazgatója írta alá.

(A képen Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója (j2) beszél a Robotsebészet bevezetése Magyarországon című projekttel kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2021. november 23-án. Mellette Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (k), Dobosi Zsolt, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet főigazgatója (b2), Entz Domokos, a robotsebészeti eszközt forgalmazó Sofmedica Hungary Kft. kereskedelmi és marketing vezetője (b) és Harris Palaondas, a Sofmedica Csoport vezérigazgatója (j).  MTI/Szigetváry Zsolt)

Legolvasottabb cikkeink