• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Robotsebészeti progam kezdődik a Semmelweis Egyetemen

Egészségpolitika 2021.08.26 Forrás: Semmelweis Egyetem
Robotsebészeti progam kezdődik a Semmelweis Egyetemen

Összeállt egy fiatal orvosokból és tapasztalt professzorokból álló, robotsebészet iránt érdeklődő közösség, el is kezdték tanulmányaikat.

A Semmelweis Egyetem manuális szakmákat képviselő munkatársai, valamint hallgatói tesztnappal egybekötött bemutatón ismerhették meg a legmodernebb sebészrobotot, a Da Vinci Xi-t. Az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikán megrendezett eseményen dr. Merkely Béla rektor és dr. Szijártó Attila klinikaigazgató mellett prezentációt tartott Harris Palaondas, az eszközt forgalmazó cégcsoport képviselője. A jövőben Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetemen indulhat robotsebészeti program a gyógyításban és az oktatásban – jelentette be a rektor. Egy ilyen projekt nemcsak a betegek és hallgatók, rezidensek javát szolgálja, de a hazai egészségügyi ágazat technológiai és tudományos modernizációját, fejlesztését is jelenti.

Magyarországon először a Semmelweis Egyetemen mutatták be a legmodernebb, újgenerációs sebészrobot készüléket, a Da Vinci Xi-t. Az eszközt forgalmazó cégcsoport (SofMedica – Life Saving Innovation) jóvoltából két napra érkezett az egyetemre a gép, amelyet augusztus 24-én az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika tanteremében állították fel, és ki is próbálhatták az egyetemi munkatársak és hallgatók.

Rektori pályafutása kezdetétől fogva, sőt, már korábban, a Klinikai Központ elnökeként is azon dolgozott, hogy az egyetemre hozhassanak egy ilyen eszközt, mondta dr. Merkely Béla. Hozzátette: a legnehezebb feladat egy ilyen projektnél a gépet működtető gyakorlott, multidiszciplináris sebészeti közösség összeállítása, valamint az eszköz finanszírozása. Annak érdekében, hogy a jövőben a Semmelweis Egyetemen is elérhető legyen egy Da Vinci robotsebészeti eszköz, már összeállt egy fiatal orvosokból és tapasztalt professzorokból álló, robotsebészet iránt érdeklődő közösség, akik el is kezdték ilyen irányú tanulmányaikat. Az eszköz a betegellátás mellett az oktatásban, a szakorvosképzésben is használható, így az ezzel elvégzett műtétek költségét az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóvoltából az egyetem oktatási finanszírozási szerződése biztosítja, de a tervek szerint a jövőben a beavatkozások a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) támogatásával is végrehajthatóak lesznek. Az új műtéti technika segítségével elsősorban komplexebb urológiai, nőgyógyászati, hasi, valamint fej-nyaksebészeti operációk végezhetőek, így a Da Vinci az orvostanhallgatók, sebész rezidensek képzése mellett a betegek számára is hatalmas előnyt jelent, hiszen ezt jelenti az egyetem innovációra, gyógyításra és oktatásra épülő hármas egysége – hívta fel a figyelmet a rektor.

 

Nagyon remélem, hogy a gép hozzájárul a Semmelweis Egyetem további fejlődéséhez is. Köszönöm sebész kollégáimnak, hogy időt és energiát fordítanak arra, hogy a készülékkel a lehető legjobb, legpontosabb, legkevesebb szövődménnyel járó műtéteket végezhessék el a jövőben – fogalmazott dr. Merkely Béla.

Dr. Szijártó Attila, az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika igazgatója előadásában bemutatta a hazai és nemzetközi sebészet történetét és fejlődését, külön kitérve a robotsebészetben rejlő lehetőségekre. Dollinger Gyulának, az első hazai epekő műtét elvégzőjének, a klinika korábbi tanszékvezetőjének úttörő munkájáról szóló, az Orvosi Hetilapban megjelent publikáció, és az intelligens, szemi-automatikus műtéti rendszert ismertető cikk között mindössze 110 év telt el. Ez jelzi a sebészet fejlődését – emelte ki az igazgató, aki ezt követően számba vette a legjelentősebb sebészeti innovációkat az ókortól kezdve egészen a laparoszkópos sebészet vívmányaiig. „A korábban a laparoszkópos műtétek ellen szóló olyan érvek, mint a magasabb operatív költségek vagy a hosszú tanulási görbe, elhanyagolhatóvá váltak, hiszen ma már egy  sebész rezidens több laparoszkópos epehólyag eltávolítást végez a szakvizsgáig, mint nyitottat” – mutatott rá dr. Szijártó Attila, hozzátéve: minden műtét, amit ilyen technikával oldanak meg jelenleg, robottal is végrehajtható, ez azonban visszafelé már nem mindig igaz, hiszen például bizonyos májsebészeti és hasnyálmirigytumorokkal kapcsolatos beavatkozások kényelmesebbek és ergonomikusabbak is sebészrobot segítségével.

 Az igazgató kiemelte: az egyetemen elinduló robotsebészeti program magában az egészségügyben is komoly fejlődést és modernizációt jelentene, hiszen bizonyos beavatkozások ilyen eszközzel biztonságosabban, precízebben végezhetőek el, ráadásul a fejlesztés segítségével csökken a betegek kórházi ápolásának ideje, gyorsabbá válik a felépülés, de a technológia segíthet a fiatal sebészek képzésében és vonzóbbá teheti számukra a hazai munkavégzést is.

A minimál invazív sebészet Magyarországon európai- és világszinten is magas színvonalon működik, a következő lépés a robotasszisztált sebészet felé való elmozdulás, amiben remélhetőleg a Semmelweis Egyetem úttörő munkát végezve példával jár majd mindenki előtt – mutatott rá dr. Szijártó Attila.

Ezt követően Harris Palaondas, a SofMedica Life Saving Innovation ügyvezető igazgatója bemutatta a cégcsoport tevékenységét, valamint a legújabb generációs sebészrobot készülék, a Da Vinci Xi előnyeiről is beszélt. Elmondta, hogy a SofMedica 1994 óta működik, Európában négy országban (Románia, Görögország, Bulgária, Ciprus), Magyarországon pedig idén április óta van jelen. Régiónkban eddig összesen 33 sikeres robotasszisztált sebészeti programot fejlesztettek ki és több mint 1 millió beteget kezeltek a cég gépeinek segítségével, valamint több mint 20 ezer egészségügyi szakembert képeztek ki a használatukra. A Da Vinci sebészrobot rendszert világszerte használják, több mint 6000 ilyen működik jelenleg és tavaly több mint 1,2 millió Da Vinci-műtétet hajtottak végre. Példaként elmondta, hogy az USA-ban jellemzően minden műtőnek van egy saját Da Vinci rendszere, míg régiónkban ott tartunk, hogy a kórházak az első rendszerük mellé most kezdik megrendelni a második, harmadik gépüket. 

Harris Palaondas kiemelte, hogy a robotasszisztált sebészeti rendszerek segítségével a sebészek precízebb műtéteket tudnak végrehajtani, ami számos előnnyel is jár mind a betegek, az orvosok, és a kórházak számára. A Da Vinci Xi rendszer új fejlesztései közül kiemelte a korábbiaknál fejlettebb 3D vizualizációs képességet és a robot által használt sebészi eszközök továbbfejlesztett változatát. Hozzátette, hogy ezen kívül a cég folyamatosan, online követi az általa szolgáltatott gépek állapotát, így előre tudja jelezni ha egy alkatrész cseréjére van szükség, és azt magától, külön kérés nélkül le is szállítja. Az ügyvezető a cég tervei között említette, hogy egyre több új, innovatív technológiát szeretnének behozni Magyarországra. A Da Vinci sebészeti robotokat jelenleg Magyarországon kizárólag a SofMedica Life Saving Innovation forgalmazza.

Az előadásokat követően a manuális szakmák képviselőinek, valamint a hallgatóknak lehetőségük volt kérdéseket feltenni a robotsebészettel kapcsolatban, valamint ki is próbálhatták az eszközt.

 

Szöveg: Szabó Ádám, Deme Tamás

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Legolvasottabb cikkeink