• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

SE Aortacentrum: több szakma működik együtt

Egészségpolitika 2021.04.01 Forrás: Semmelweis Egyetem
SE Aortacentrum: több szakma működik együtt

Jelentősen növeli a beteg túlélési esélyeit, ha nagyforgalmú centrumba kerül, ahol sok ilyen speciális műtétet végeznek.

Három szakma – az érsebészet, a szívsebészet és a radiológia – szervezett együttműködésével látják el az aortabetegeket a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján. Az aorta, vagyis a főverőér betegségeinek előfordulási gyakorisága a 65 év feletti férfi lakosságban 3 százalék, vagyis viszonylag ritka, de rendkívül súlyos következményekkel járó kórképről van szó. Az éppen egy éve létrejött Semmelweis Aortacentrum célja, hogy az érintett szakmák együttműködésével válasszák meg a beteg számára legmegfelelőbb terápiát, a sokszor rendkívül bonyolultnak számító műtéteket pedig a legtapasztaltabb szakemberek végezzék el.

 

Az aorta az emberi test főverőere, a szívtől a köldökig vonul végig, és sok kisebb, fontos ér indul belőle az agy, a végtagok, vesék, a belek és a gerincvelő felé. Az aorta megbetegedéseinek kezelése különös körültekintést igényel, mivel a mellkasi és hasi részen életfontosságú ágak erednek belőle. Az aorta betegségei közül a leggyakoribb az értágulat, vagyis az aneurizma, valamint a disszekció, ami a háromrétegű aortaérfal valamely rétegének a megrepedése, de előfordulhat szűkület, elzáródás is. Nemzetközi adatok szerint Magyarországon évente ezer főt érinthetnek ezek a kórképek, a betegek átlagéletkora 67 év. A tágulatok leggyakoribb oka az érelmeszedés, dohányzás egészségtelen életmód, kezeletlen szív- és érrendszeri betegség, vagy magas vérnyomás. Az esetek tizedében genetikai ok áll a háttérben, a meggyengült kötőszövet miatt ebben leginkább a Marfan szindrómások érintettek, akik esetében a rendszeres kontroll és a család szűrése jelenti a prevenciót.

 

 “Az aorta aneurizma – amely a főverőér leggyakoribb elváltozása – évtizedek alatt, észrevétlenül alakul ki, ugyanis többnyire tünetmentes kórképről van szó. Általában véletlenül derül rá fény, amikor más okból kifolyólag mellkasröntgent, hasi ultrahangot, vagy CT-t végeznek az érintettnél. Ugyanakkor ha a tágulat eléri azt a mértéket, hogy váratlanul megreped az ér, az az esetek ötven százalékában halált okoz” – mondja dr. Szeberin Zoltán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika docense, az Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszék tanszékvezetőhelyettese, a Semmelweis Aortacentrum társelnöke.

Mint rámutat: hazai és nemzetközi adatok is azt mutatják, hogy ilyen esetekben jelentősen növeli a beteg túlélési esélyeit, ha nagyforgalmú centrumba kerül, ahol sok ilyen speciális műtétet végeznek. A klinikán létrehozott Semmelweis Aortacentrumban – amely hazai szinten az első multidiszciplináris aorta munkacsoport – a legbonyolultabb esetekben az érsebész, szívsebész, radiológus, továbbá a területre specializált aneszteziológus együtt dönti el, hogy milyen típusú műtét a legmegfelelőbb az adott páciens számára. Nem mindig egyértelmű például, hogy feltétlenül szükség van-e nyitott műtétre, vagy megoldható az aorta adott elváltozása a kisebb megterhelést és gyorsabb felépülést jelentő katéteres beavatkozással. Függően az érintett területtől a beavatkozást érsebész, radiológus, szívsebész, vagy szükség esetén a három szakma képviselője közösen végzi el.

A klinikán az ország első hibrid műtőjében végezik ezeket a beavatkozások, az elmúlt 3 évben a Nemzeti Vaszkuláris Regiszter szerint az összes hazai aneurizma műtét  egyharmada itt történt. Az aortacentrumot három társelnök vezeti, dr. Szeberin Zoltán mellett dr. Csobay-Novák Csaba intervenciós radiológus, a Városmajori Klinika adjunktusa, valamint dr. Pólos Miklós szívsebész, egyetemi tanársegéd (csoportkép).

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

Legolvasottabb cikkeink