• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Sokezren lesznek a MESZK nagygyűlésén a visszajelzések alapján

Egészségpolitika Frissítve 2021.07.26 Forrás: Weborvos Szerző:
Sokezren lesznek a MESZK nagygyűlésén a visszajelzések alapján

Az orvosi és gyógyszerészi kamara is ott lesz szakdolgozók hétvégi demonstrációján.

Az első visszajelzések alapján több ezren lesznek a hétvégi szakdolgozói nagygyűlésen. A már most tudható részletekről a demonstrációt szervező Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnökét, dr. Balogh Zoltánt kérdezte a Weborvos. A Kamara hétfő délután egy közleményt is kiadott az eseményről. 

-        Hol tart most a július 31-i Nagygyűlés előkészítése?

-        Égnek a vonalaink a meghívott szakszervezetek, szakmai és civil szervezetek, betegszervezetek visszajelzéseitől, hogy ők is szolidaritást vállalnak velünk. Olyanok is jelentkeznek, akik maguktól kerestek meg bennünket, hogy szeretnének csatlakozni, ilyen például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Természetesen mindenki támogatását, szolidaritását szívesen fogadjuk, de most is az a célunk, ahogy a 2015-ös nagygyűlésünkön is, hogy párt-, és politikamentes rendezvényt tartsuk. Hitvallásunk, hogy ez az esemény ne másról, hanem az egészségügyről és a benne dolgozókról szóljon.

-        Pontosan mennyi szervezetet kerestek meg?

-        Több mint 20 az egészségügyhöz kötődő szakmai és civilszervezetet, 8 szakszervezetet és két társkamarát, az orvosit és a gyógyszerészit. Ez utóbbi két szervezet elnöke egyébként nemcsak azonnal jelezte, hogy csatlakoznak hozzánk, hanem köszöntőt is mondanak majd a gyűlésen.

-        Tehát az orvosi kamara is egyetért a demonstráció céljaival?

-        Abszolút. Hiszen az orvosok is tudják, hogy nélkülünk nem lehet egészségügyi szolgáltatást nyújtani, hogy szakdolgozók nélkül például nem lehet műteni, nem lehet rehabilitációs ellátást biztosítani, mi vagyunk ott folyamatosan, napi huszonnégy órában a betegágy mellett. Szakdolgozók nélkül leáll a radiológia, a labor, és leáll az egész ellátórendszer.

-        Hívtak kormányzati szereplőket is?

-        Természetesen. Két minisztert, Kásler Miklós emberi erőforrás minisztert és Pintér Sándor belügyminisztert, valamint az országos kórházi főigazgatót, Jenei Zoltánt. Az utóbbi jelezte, hogy megkapta a meghívást, de konkrét részvételi visszajelzés még egyikőjüktől sem érkezett.

-        A köszöntőkön, beszédeken kívül mire lehet még számítani?

-        Felolvasunk majd olyan leveleket, amelyeket az elmúlt hetekben, hónapokban kaptunk a szakdolgozóktól, amelyek tulajdonképpen ennek a nagygyűlésnek az összehívására sarkalltak minket. Ezekben a kollégák történeteket, élethelyzeteket, sorsokat írnak le. Kiderül belőlük, hogy egy akár jószándékú kormányrendelet, a végrehajtás során hogyan alakít ki olyan élethelyzetet, amelyben a szakdolgozók érdekei nagy mértékben sérülnek.

-        A mostani állás szerint körülbelül mennyien lesznek a demonstráción?

-        Egyelőre azt még nehéz megbecsülni, hogy vidékről hányan jönnek. A korábbi 2015-ben szervezett nagygyűlésen tízezres nagyságrendben voltak jelen. Bízunk benne, hogy hasonló tömeg érez felelősséget a saját és kollégáik jelene és jövője iránt. Az egészségügy közös ügyünk, az egészségügyi dolgozók mellett számos szakmaterület és tágabb értelemben az egész társadalom ügye.

A MESZK hétfő délután egy közleményt is kiadott az eseményről:

"A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) 2021. július 31-én 10 órától Nagygyűlést szervez a Hősök terére. A politikamentes rendezvény célja, hogy a Kamara tagjai felhívják a döntéshozók figyelmét arra a fokozódó elégedetlenségre, ami a szakdolgozók körében tapasztalható.

A MESZK több tízezer tagot számláló országos szakmai érdekképviseleti szervezet. Az eseményre szólító felhívás szerint „az egészségügyi szakdolgozók által nyújtott szakmai tevékenység szolgálat, ami azonban nem jelenthet szolgaságot”. Egy hosszú folyamat végeredménye ez a nagygyűlés, folyománya az elmúlt időszak egyoldalú kommunikációjának, annak, hogy a döntéshozók nem hallgatták meg a szervezet, így az általuk képviselt szakdolgozók jelzéseit - sem a tárgyalóasztaloknál, sem levélben. Ez a küzdelem dokumentáltan látható weboldalukon, azonban érdemi válaszok nélkül nincs eredménye. A Hősök terei esemény közösségi üzenete egyértelmű: a lelkileg és fizikailag is elcsigázott, a pandémia alatt a végletekig kiszolgáltatottá váló, alulfinanszírozott jövedelmű egészségügyi szakdolgozók nem csak a betegágyak mellett fognak össze, de magukért és egymásért is kiállnak.

- Az egészségügyi szolgálati jogviszonyt megalkotó törvény a gyakorlatban kiszolgáltatottságot, nehéz élethelyzetet és méltatlan bánásmódot eredményezett a szakdolgozók számára. A döntéshozók nem igénylik, nem fogadják a szakmai köztestület javaslatait az ápolásügy kérdéseiben, megkereséseinkre egyáltalán nem, vagy csak hónapokkal később reagálnak – mondta dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke. - Kimondhatjuk: Nagygyűlésünk immár segélykiáltás is egyben.

A közös kiállásra szólító felhívás eljutott a különféle orvosi- és egészségügyi társszervezetekhez, szakszervezetekhez, civil csoportokhoz is, melyek a folyamatos visszajelzések alapján szolidaritásukról és részvételükről biztosították a végkimerülés szélén álló, méltatlanul keveset kereső egészségügyi szakdolgozókat. Mivel az országos megmozdulás célja a szakdolgozók egyértelmű üzenetének átadása, a rendezvény felszólalói szinte kizárólag a Kamara tagjai és vezetői lesznek, de támogatóként minden résztvevőt várnak az eseményre.

- Nagygyűlésünkre több ezer kollégát várunk, miközben a betegellátáshoz szükséges dolgozói létszám biztosítása mindannyiunk számára elsődleges szempont – közölte az esemény szervezésével kapcsolatban Babonits Tamásné általános alelnök, hozzátéve: „Így elmondhatjuk, hogy bármennyien leszünk, legalább kétszer annyian vagyunk”.

A MESZK Nagygyűlésének legfontosabb üzenete: Álljunk ki közösen hivatásunkért, egymásért, betegeinkért, az egészségügy jövőjéért, valamint emlékezzünk meg a járvány alatt elveszített, betegellátást végző kollégákról! Találkozzunk július 31-én 10 órakor a Hősök terén!"

A gyógyászati segédeszköz forgalmazók is csatlakoznak - a FESZ közleménye

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink