• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Stratégiai megállapodás a külügyminisztérium és a MAGYOSZ között

Egészségpolitika 2020.01.29 Forrás: MTI
Stratégiai megállapodás a külügyminisztérium és a MAGYOSZ között

Együttműködnek annak érdekében, hogy a magyar gyógyszeripar globális pozícióit tovább javítsák.

A gyógyszeripar kulcsszerepet játszik a magyar gazdaság dimenzióváltásában. A gyártásorientált magyar gazdaság egyre inkább az innováció, a kutatás és a fejlesztés által inspirált gazdaság irányába halad - mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden a tárcája és a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz) közötti stratégiai megállapodás aláírási ünnepségen.

Szijjártó Péter közölte: a magyar gazdaság teljesítményét alapvetően meghatározza az ország exportteljesítménye. A magyar export és a GDP aránya 85 százalékos, ami európai szinten kimagasló arány - tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, 2018-ban a magyar gyógyszeripar soha nem látott mennyiségben exportált, forgalma 5,3 milliárd eurót tett ki, ami nemzetgazdasági rekord.

A magyar gyógyszeripari kivitel világszinten a 18. helyen áll. A 2019-es év első tíz hónapjának adatai a gyógyszeripar exportjának újabb 6 százalékos növekedését mutatják, így jó eséllyel tavaly ismét megdőlt a gyógyszeripari kivitel rekordja - mondta.

Mindez nagy szerepet játszik abban, hogy 2019-ben minden bizonnyal összességében is újabb magyar exportrekordot lehet ünnepelni, hiszen az első tizenegy havi adatok alapján már 100 milliárd euró fölötti exportot mutat fel Magyarország, amely 4 százalékkal több a 2018-as rekordév azonos időszakánál - tette hozzá a miniszter.

A világ 130 országában használnak Magyarországon gyártott gyógyszereket. A magyar gyógyszeripar versenyképességét mutatja, hogy a Magyarországon előállított gyógyszeripari termékek 84 százalékát a világpiacon értékesítik. Az ágazat a foglalkoztatásban is fontos szerepet játszik, hiszen közvetlenül 22 500 munkatársat alkalmaznak a magyarországi gyógyszergyárak, beszállítókkal együtt ez a szám 40 ezer fölé emelkedik, gyakorlatilag minden hetedik munkavállaló a gyógyszeriparban dolgozik - mondta Szijjártó Péter.

Hozzátette, látni kell azonban azt is, hogy a globális verseny egyre intenzívebb, ezért stratégiai gondolkodásra van szükség a kormányzat és a piaci szféra szereplői részéről annak érdekében, hogy a magyar gyógyszeripar versenyképes tudjon maradni.

A kormány nagymértékben támogatja a gyógyszeripart. "Készen állunk az együttműködésre, illetve az együttműködés folytatására annak érdekében, hogy a magyar gyógyszeripar globális pozícióit tovább javítsuk" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Greskovits Dávid, a Magyosz elnöke kiemelte, büszkék arra, hogy a gyógyszergyártás az egyik legrégebbi hagyománnyal bíró iparág Magyarországon, és rendkívüli potenciállal rendelkezik. Véleménye szerint a most létrejött partnerség lehetőséget adhat arra is, hogy a most még kis- és középméretű magyarországi gyógyszergyártók egy idő után nagyvállalatokká növekedjenek, a mostani nagyvállalatok pedig globális nagyvállalatokká fejlődhessenek.

A megállapodás alapján a 2020-ban fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége vállalja, hogy a jövőben is mindent megtesz a betegellátás biztonságos fenntartásáért. Ösztönözni fogja tagvállalatait arra, hogy folytassák kutatás-fejlesztési és beruházási tevékenységüket a mindenkori piaci viszonyokhoz mérten, növeljék exportpiaci jelenlétüket, és bővítsék a foglalkoztatást a lehetőségeik függvényében - mondta a Magyosz elnöke.

A gyógyszergyártók munkájának elismerése a kormánnyal kötött megállapodás
A magyar gyógyszeripari teljesítmény elismerésének tekinti a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (Magyosz), hogy stratégiai megállapodást kötött velük a Külgazdasági és Külügyminisztérium - jelentette ki a szövetség elnöke szerdán az M1 aktuális csatornán. Greskovits Dávid hozzátette: a magyar gyógyszeripar egy főre jutó hozzáadott érték tekintetében messze megelőzi a környező országokat és kibocsátása megközelíti a lengyel piacét. Ez kiemelkedő eredmény, figyelembe véve, hogy Lengyelország gazdasága négyszer nagyobb Magyarországénál - jegyezte meg. Ezzel kapcsolatban Greskovits Dávid elmondta: a Magyosz 2018-as 1100 milliárd forintos nettó árbevételének több mint 80 százaléka exportból származott.

Legolvasottabb cikkeink