• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

SZABADSÁGON 1.

Dr. Szepesi András rendes szabadságát tölti. Ám olvasóinkat nem hagyjuk hétvégi jegyzet nélkül!

A jegyzetírónak legalább kétévente egyszer szükséges van hosszabb pihenésre-feltöltődésre. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2022 júliusában megérdemel egy egész hónapos szabadságot Szerkesztőbizottságunk Elnöke, dr. Szepesi András. Ám olvasóink nem maradnak egészségügyi gondolatok nélkül… Csupán annyit tettünk, hogy végigolvastuk az egy évvel ezelőtt írt jegyzeteket, onnan idézünk néhány gondolatot, és természetesen hozzáférést adunk az eredeti cikkhez. Furcsa érzés megélni azt, hogy az egy évvel ezelőtti gondolatok még mennyire aktualitások ma is…

1. ÖT ÉS FÉL MILLIÓ… vagy több?

Beadni sok, helyenként nagyon sok, a biztonságos közösségi immunitáshoz kevés. A nyájimmunitás egy kedves, melengető szó, de mégis inkább birkákra – közöttük kisbárányokra – asszociálunk, mint tudatos, a sorsukat irányító emberekre. Annál is inkább, mert napjainkra már nem az a fő kérdés, hogy honnan lesz (és milyen) oltóanyag Magyarország beoltásához, hanem az, hogy hol van az a 3-4 millió oltatlan ember, akik nélkül nem lesz nyugodt és boldog őszünk.

Ha pedig átoltottságunk elégtelen, akkor az előre nem kalkulálható csapások, a delta (gamma, epszilon stb.) mutánsok, vagy egy kiadós influenza, vagy egy pusztító kánikula a világ nagy részén vízhiánnyal összeadódhatnak, és olyan káosz lehet a vége, hogy ihaj! csak hogy a népies stílusnál maradjak.

Kérdések és válaszok

Azért itt is lenne tisztázni való kérdés, nem is egy.

1. Mi a helyzet a betegségen átesett emberekkel? Milyen erős az immunitásuk? Azt látjuk, hogy egyeseket a betegség után beoltanak. Milyen arányban? Szükség lesz e harmadik oltásra? Ha valamelyik oltóanyag nem hozott elegendő védettséget, kell e rendszerszerűen újraoltani az érintetteket?

2. Mennyien lehetnek azok, akik átestek a betegségen, de nem lettek detektálva (igazolva)? Közöttük a legtöbben valószínűleg enyhe tünetekkel élték túl a fertőzést. Milyen immunválaszra lehet számítani, azaz milyen arányban és mértékben védettek? Kiterjed ez a védettség a mutánsokra is, pl. a delta változatra?

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/ot-es-fel-millio-vagy-tobb-268202


2. ABESSZIN MAKAÓ?

„A magyarországi immunitás ellenőrzési rendszere ma a legerősebb fegyver” – Dr. Szepesi András jegyzete.

Az abesszin makaó régi, „szakállas vicc”, de néha ma is aktuálisnak tűnik. Ezzel a bonyolult, álnok, változékony járvánnyal, az ő vírusaival, mutánsaival, a megmentő, de a „világ nagy üzletét” jelentő oltóanyagokkal, az emberiesség zászlaját lobogtató vezetőkkel, és a problémákat interpretáló hivatalos, magán vagy ellenzéki beszélő fejekkel (és a „mindenttagadókkal” kapcsolatban is) gyakran eszembe jut. Az információ, az erő monopóliumát kihasználó, de ebbe akár bele is bukó szereplőkről szól.

Ketten játsszák, nevezzük őket A-nak és B-nek.

A húz először: „Mondj egy kétjegyű számot.”

B válaszol: „Huszonnyolc.”

A kontrázik: „Negyvenkettő. Én nyertem.”

Itt a vége. De érdemes megjegyezni, hogy máskor, más felállásban megismétlődhet.

És nem érdemes arra se várni, amit Rejtő Jenő írt igen szellemesen a hamiskártyásokról: ha már minden játékos ismeri az összes lapot a hátoldaláról, akkor ismét tisztességes lesz a játék.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/abesszin-makao-268328


3. Traumatológusok

„A baleseti sebészet helyzete nagyon is igényli az alapos, részletes elemző vizsgálatot” – Dr. Szepesi András jegyzete

Vallomással kezdem: most kivételesen elfogult leszek.

Gyakorló orvosi pályám 20 esztendejét traumatológusként éltem meg. A Veszprém megyei Kórház Baleseti Osztályán kezdtem, egy olyan frontsebészeten, ahol Szabó László főorvossal együtt hét orvos dolgozott és ügyelt, közöttünk egy nagyszerű aneszteziológus főorvosnő, aki teljes értékű traumatológus is volt, és egy nyugdíjaskorú kolléga, aki egyedül irányította az ambulanciánkat.

Pákozdy János barátommal naponta váltottuk egymást az ügyeletben, de ha egy rövid délutáni balatoni fürdőzés után szerény kis robogómmal a kórház mellett mentem, és égett a lámpa a sokktalanítóban (mobiltelefon híján ez volt a jel), akkor bekanyarodtam az udvarra, fehérbe öltöztem és mentem segíteni. Másnap reggel már én voltam az ügyeletes és János jött be, ha szükség volt rá. Mindig volt mellettünk egy idősebb orvos, a betegek biztonságban voltak, de ez olyan „mélyvíz” volt, amit Robin Cook vagy más amerikai bestseller szerzők könyvében lehet olvasni.

Ott és akkor értettem meg, hogy ez egy varázslatos szakma, de kegyetlenül nehéz munka „tud lenni”. A legtündéribb bon-mot János akkor hároméves Petra lányától származik, amikor édesapja foglalkozásáról faggatták, ragyogó arccal felelte: ügyeletes! Sajnos, már János is az égi műtőkben operál. A feltételek az elmúlt évtizedekben sokat javultak, de az alapképlet hasonló. Ezt tartósan csak nagyon elkötelezett emberek vállalják.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/traumatologusok-268462


4. NYÁR, DELTA, GAMMA, ÁPOLÓNŐK

„Óvatosan, higgadtan, szakszerűen kellene rendet vágni” – Dr. Szepesi András jegyzete.

Kicsit zavaros a cím, mintha 2021 nyár elejének hangulatát tükrözném.

A PC (political correct) cím így hangozna: „Uborkaszezon, vírusmutációk, szakdolgozók.” De akkor sokan félretolnák. Uborkaszezonban minek komolykodó cikket olvasni? Süt a nap, időnként a Balaton és a többi természetes víz is meleg, a lángos ugyan drága, de hát „egyszer élünk”. Szegény németeket, ott a Rajna vidékén csúnyán elvitte egy évszázada nem látott áradás, de ez talán az idén már nem ér el hozzánk. A vírusokat legyőztük, a mi vakcináink mindegyik ellen hatásosak. Az 5,5 millió beoltott már megvédi a többséget, ebben Málta után EU-ezüstérmesek vagyunk. Sőt, elkezdtük az iskolásgyerekeket oltani, ebben egyelőre kinéz az arany is. Különben is, kezdődik az olimpia, mindenki nézze a közvetítéseket élőben (hajnalban) de az álomszuszékok kedvéért a fontosabbakat a médiumok megismétlik. Mindenki szurkoljon a mieinknek, hogy még több érmünk legyen!

A szakdolgozókat meg emlegessék a bürokraták, hiszen Miniszterelnök úr is mindig ápolónőket mond, sőt néha még a kedvesen csengő „nővérek” fogalmat is említi. Az, hogy valamilyen megmozdulásra készülnek szegény boldogtalanok, legyen Kásler miniszter úr gondja, hiszen ő mondta mostanában a videó üzenetében, hogy minden rendben van, már a pályaelhagyók is tömegesen jönnek visszafelé az indulatból elkövetett kilépések hangulatából kijózanodva.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/nyar-delta-gamma-apolonok-268580

(Nyitókép: Georges Seurat: Fürdőzés Asnières-ban. 1884. 201x300 cm. Olaj vásznon. National Gallery, London.)

Legolvasottabb cikkeink