• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

SZABADSÁGON 2023/1.

Egészségpolitika 2023.08.05 Forrás: Weborvos Szerző:
SZABADSÁGON 2023/1.

Jegyzetírónk elhatározta: idén is megpróbál pihenni és feltöltődni. Ám olvasóink nem maradnak egészségügyi gondolatok nélkül…  

Tavaly augusztusban annyira jólesett jegyzetírónknak a szabadság, hogy elhatározta: idén is megpróbál pihenni és feltöltődni. Ám olvasóink nem maradnak egészségügyi gondolatok nélkül… Csupán annyit tettünk, hogy végigolvastuk az elmúlt évben írt jegyzeteket, onnan idézünk néhány gondolatot, és természetesen hozzáférést adunk az eredeti cikkhez. Alapélményünk: minden gondolat aktuális, még ma is!

1. CENTRUMKÓRHÁZ

Egyre világosabban látszik, hogy napjainkra az egészségügyi rendszerünk kulcskérdésévé vált a modern, nagy kapacitású, gyakorlatilag minden szakterületen működő kórházak fejlesztése.

Kitörési pont: centrumkórház

Ez az az intézmény, amire a kórházi gyógyítás legmagasabb színvonalú, legszélesebb körű ellátását lehet felelősséggel ráterhelni. Ennek komoly feltételei vannak, mind a szakmai összetétel, az épített környezet, a folyamatosan korszerűsített diagnosztikus és gyógyító technológiák, de mindenekelőtt az elegendő és jelentős számú magasan képzett orvos, diplomás asszisztencia és elegendő számú ápoló, műszaki és kisegítő személyzet jelenléte.

Hatalmas, orvos-szakmai ellátó, jelentős számú szakorvost képző és tréningező központok, ahol a gyógyítás mellett a szakmák fejlődésének követése, bevezetése is a figyelem középpontjában áll. A széles szakmai spektrum és a jelentős ellátó kapacitás miatt a súlyos betegek sürgősségi ellátásának központjai, ahol minden orvosi tudás, ellátási képesség a betegek szolgálatában áll. Mindezt olyan professzionális menedzsment irányítja és veszi körül, ami lehetővé teszi a rossz kompromisszumok elkerülését, a betegek szükségtelen utaztatását-szállítását, és fölösleges várakozást mellőző betegellátást.

A kormány a Dél-Budai Centrumkórház megtervezésével kijelölte a mintaprojektet, ahol számos hazai és külföldi szakember részvételével évek óta folyik a tervező-előkészítő munka. A magyar kórházügy valóságos strukturális átalakítását akkor lehet elvégezni, ha a centrumkórházak hálózata biztonságossá teszi a közellátást. Addig védeni kell minden ellátó kapacitást, mert a mai töredezett állapotában is betegek tízezreinek nyújt egyelőre mással nem pótolható ellátást.

Mire képes a centrumkórház?

Megtudjuk a 2022. augusztus 13-án megjelent jegyzetből: https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/centrumkorhaz-275176

 

2. MAGYAR KÓRHÁZ

Jó meglepetés, hogy egyébként sok kérdésben egymástól távol álló kollégák egyaránt fontosnak tartják a kórházak ügyét, és mindenki támogatja azt a fejlődést, amire szükségünk van és lesz. Rengeteg ötlettel, javaslattal, kritikával és kételkedéssel. Nem csodálkoztam, hiszen egy gyakorló orvos hány kórházzal találkozik életében, amit alaposan megismerhet? Meglepően kevéssel. A fiatalabbak talán többel, mert ösztöndíjjal vagy egyéb formában már külföldi kórházakban is megfordultak. De mit láttak, mit tapasztaltak, ha nem érdekelte őket, hogy mi van a csillogó kulisszák és a napi munka jó szervezettsége mögött?

Közjáték 1.

Agyzsibbasztó melegben kezdtem írni a jegyzetet pénteken. Gondolataim egyre többet forogtak a szombati Szent István napi ünnepségek körül. A meteorológusok egyre hangosabban jelezték, hogy nagy szélviharral közeledik Magyarországhoz egy hideg front és esőzóna. Miközben nálunk hatalmas ünnep készül, rengeteg szabadtéri programmal, koncerttel, légibemutatóval és minden idők legnagyobb tűzijátékával.

Milyen feledékeny az emberi elme, sem a politikusok, sem a médiumok eddig nem emlékeztek meg a legtragikusabb tűzijátékról, 2006 nyarán, amikor egy Budapestre lecsapó szélviharnak emberáldozatai is voltak, sok sérült, és hatalmas pánik a több százezres tömegben. Operatív törzs és kormány akkor is volt, most is van. Ugyan tanultak-e valamit?

A kórházügy kezdetei

A magyar kórházak modern kori története 1877-ben a Közegészségügyi Törvénnyel („spiritus rector” Markusovszky Lajos) kezdődik. A törvény előírta, hogy a megyék, és a nagyobb városok alkalmazzanak orvosokat és létesítsenek közkórházakat. A jelenből visszatekintve érdekes időszak volt, mert ekkortájt kezdődött a modern orvostudomány később viharossá váló fejlődése. Már volt hatásos altatás (éter, majd sajnos kloroform), ez hallatlanul kiszélesítette a sebészet lehetőségeit. Ezt megelőzte az anatómia és a kórbonctan fejlődése, mint alaptudomány. A következő években az aszepszis, Semmelweis zseniális sejtése alapján, ezt megerősítette Pasteur munkásága, és a bakteriológia klinikai tudománnyá változott. Ma már alig felmérhető, mekkora előrelépés volt Röntgen felfedezése, ami villámgyorsan terjedt el a fejlettebb országokban.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/magyar-korhaz-275293

 

3. BREAKING NEWS

Az elmúlt napokban a minisorozat folytatására készültem. Nagyon vártam, hogy valami megjelenik az államtitkár által jelzett átalakítási programról. Mivel ezt a kormánynak nem sikerült megtárgyalnia, nem került ki sem a szakmai, sem a civil nyilvánosság elé. A Kormányinfón Gulyás Gergely egyetlen félmondatban hozta szóba az egészségügyet (egy mondatban a szociális intézményekkel): rájuk nem érvényes a 18 fokos temperálási-fűtési szabály. Nagyon helyes.

Pénteken reggel miniszterelnök úr sem szólalt meg. Elgondolkodtam. Értem a prioritását a kormánynak, legyen fűtés, energia a vállaltoknak, legyen ennivaló a lakosságnak, és jusson is hozzá, az infláció és az áremelkedések gyorsuló spiráljának nyomása alatt.

Nem kell nagy jósnak lennem, hogy hamar be fog jönni harmadik prioritásként az egészségügy és benne a kórházak. A vírusmutánsok itt fenekednek körülöttünk, jön a szezonális influenza és még ezek mellett is el kell látni évente több tízmillió járóbeteget és átlagosan 1,5-2 millió fekvőbeteget. Nagy szükség van a mentőkre, a gyógyszertárakra, a teljes rendszerre. Ha jön új oltóanyag, akkor milliókat kell beoltani, immunizálni, amúgy a többi feladat mellett. És akkor minden szem az egészségügyre szegeződik, mert ez az egyetlen menedék a betegek, a megrendült egészségű emberek számára. Remélem, a jövő hétre mindez nyilvánvalóvá válik az illetékesek számára, és akkor folytathatom szakmai sorozatomat.

Rendkívüli hír következik, adásunkat megszakítjuk

Ez már a médiumok világa, a digitális társadalom életjelei.

A most elmúló héten kétszer is megállt egy pillanatra a világ információs gépezete. Moszkvában eltemették Mihail Gorbacsovot, a Szovjetuniót irányító kommunista párt utolsó főtitkárát, és az akkor még egységes Szovjetunió első elnökét.

Csütörtök este egy pillanat alatt bejárta a földgolyót egy várható, mégis megrendítő, szomorú hír: életének 97., uralkodásának 71. évében elhunyt II. Erzsébet, „a Királynő”, Nagy-Britannia alkotmányos uralkodója, aki a brit világbirodalom lassan zsugorodó maradványában a Nemzetközösségben is uralkodóként tiszteltek.

Két rettenetesen különböző sors, fényévnyi távolságban mozgó életpálya, mégis mindketten markáns nyomot hagytak a ma élők emlékezetében, de azt is írhatom, hogy a világunk mai arculatán, működésén.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/breaking-news-275623

Címlapkép: A Dél-Budai Centrumkórház látványterve

Legolvasottabb cikkeink