• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

SZABADSÁGON 4.

Dr. Szepesi András rendes szabadságát tölti. Ám olvasóinkat nem hagyjuk hétvégi jegyzet nélkül!

A jegyzetírónak legalább kétévente egyszer szükséges van hosszabb pihenésre-feltöltődésre. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2022 júliusában megérdemel egy egész hónapos szabadságot Szerkesztőbizottságunk Elnöke, dr. Szepesi András. Ám olvasóink nem maradnak egészségügyi gondolatok nélkül… Csupán annyit tettünk, hogy végigolvastuk az egy évvel ezelőtt írt jegyzeteket, onnan idézünk néhány gondolatot, és természetesen hozzáférést adunk az eredeti cikkhez. Furcsa érzés megélni azt, hogy az egy évvel ezelőtti gondolatok még mennyire aktualitások ma is…

Jó hírünk július utolsó hétvégéjére: augusztus elejétől – legalábbis a szombati jegyzetek terén – minden és mindenki visszatér a régi kerékvágásba!

1. Kozmikus sértődés

„Értem én, hogy a lockdown káros a gazdaságra, de most még messze nem erről van szó”

Igazán nem panaszkodhatok, hogy nincs elég történés napjainkban, az elmúlt héten, de mégis alig van kedvem hozzákezdeni a jegyzet írásához. Valahogy összeütköznek bennem a külvilág történései és a saját interiorizált tudásom, tapasztalatom.

Ellenállás

Mint szerintem sokunkat, erősen foglalkoztat a COVID-járvány negyedik hulláma, a hozzá kapcsolódó társadalmi jelenségek és azok várható, lehetséges kimenetele. Mivel az oltásokkal szembeni ellenállás nem csak magyar jelenség, komoly szakemberek, a társadalomlélektan kutatói is foglalkoznak vele és keresik a válaszokat. A politikusok természetesen egymást hibáztatják, az epidemiológusok pedig igyekeznek megérteni, hogy az oltást fel nem vevők köre milyen csoportokból áll.

Mennyi közöttük az, aki csak egyszerűen az élethelyzete miatt nem fér hozzá az oltáshoz? Én ezt a csoportot jelentősnek gondolom, és a magyar egészségügyi rendszenek, kézen fogva a közigazgatással, önkormányzatokkal, egyházakkal –egyszóval mindenkivel, minden olyan szervezettel, amelyiknek működő perifériája van és eljut az egyes emberekhez, keresni kellene azokat, akik valamilyen súlyos szociális, mentális vagy egészségügyi helyzet miatt nem jutnak el az oltópontokhoz. Itt én keveslem a hatásos erőfeszítést.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/kozmikus-sertodes-269671

 

2. „KASSZANDROSZ” FÜSTÖLGÉSEI 

„Gondolkozni, tervezni mindenkor szabad, sőt, kötelező”

Elenyésző számú (ó)görög nyelvtanár ismerősöm szigorúan meg fog fedni, miért csinálok Kasszandrából önkényesen és szakszerűtlenül fiúnevet. Mivel szeretem magamat a vátesz szerepében láttatni, ezért nagyon kell vigyáznom, hogy a mai zavaros LMBTQ (PRSXYZ?) helyzetben nehogy valaki félreértse, vagy pláne félremagyarázza. Persze, nincs könnyű dolgom, mert a történelemben Kasszandrosz nem a trójai Priamosz király gyönyörű lányának fiú megfelelője volt, hanem Nagy Sándor elfeledett utóda a világot meghódító macedón-hellenisztikus sereg élén, király, satrapa, vagy amit akartok. Nagy nyomot nem hagyott a történelemben. Na, akkor ez a fedőnév átmenetileg megfelel nekem.

Kasszandra viszont hagyott, a keserű sorsa ellenére. Bár jól kezdett, magába bolondította Apollón istent. Ezek a görög istenek elég „nagytermészetűek” voltak, és időnként szerettek (volna) keveredni csinosabb földi élőlényekkel – ezért is olvasható még ma is örömmel és mosolyogva a görög mitológia. Egyszóval az okos és számító Kasszandra azt kérte a szerelmes és a férfi szépségére büszke Apollóntól, hogy ajándékozza meg a jövőbe látás képességével. Miután ez megtörtént, a csalfa leányzó nem fogadta a további udvarlását. A mélyen megbántott isten csavart egyet a történeten, és a képességet nem vonta vissza, de azt elintézte, hogy soha, senki ne higgye el a figyelmeztetéseit. Így azután hazáját, Tróját se tudta megmenteni, mert hiába figyelmeztette őket a (trójai) falóban megbúvó veszedelemre, senki nem hallgatott rá. De ugyanígy járt akkor is, amikor Trója pusztulása után Menelaosz király rabszolgája lett, és hiába figyelmeztette egy ellene szőtt összeesküvésre, nem hittek neki, és annak ókori rendje-módja szerint megölték a trójai győztest.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/kasszandrosz-fustolgesei-269785

 

3. Ők nem hősök akartak lenni

A mentőket ünnepeltük a Parlamentben. Leszögezem: rájuk számíthatunk. És ez nagyon jó! Vigyázzunk rájuk, becsüljük meg őket!

Igazából nem ezzel a címmel kezdtem írni a jegyzetemet. Valami olyasmi körül bolyongtam, hogy: „COVID, Politika, Mentők”, keretet adva az elmúlt hét történeteinek.

Hiszen a COVID terjed rendesen, bármit mondanak is a „megmondók”. Péntekre virradóan 774 detektált fertőzött (biztosan nem ennyi, de ennyit igazoltak), 650 kórházban fekvő beteg, 100 gépi lélegeztetett embertársunk és 16 áldozat. A felfutás nem rapid, de makacsul halad előre. A dinamika is változhat, a csúcsot pedig még a legjobb szakembereink is csak találgatják

Az önkéntes védekezésnek már vannak itt-ott nyomai, de ez mind a tömeges, mind a szervezett védekezéstől igen távol van. Miniszterelnök úr is a COVID témával kezdett, oltakozni, oltakozni ajánlásokkal, de ennél tovább ma se ment. A 6 milliós átoltottságtól még mindig 100 ezernyi távolságra vagyunk (az igen jó országok már 80-85%-ot jelentenek), bár az dicséretes, hogy a milliót közelíti a 3. oltást felvettek száma.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/ok-nem-hosok-akartak-lenni-269915

 

4. Magyar Szputnyik

Nátháról, szovjet műholdról, peenemündei múzeumról ír Dr. Szepesi András friss jegyzetében.

Az ősz és a koronavírus járvány negyedik hulláma visszavonhatatlanul megérkezett Magyarországra. Ha két esőhullám között még néhány órára kisüt a nap és fénybe borítja a sárguló lombokat, már nem melegít annyira, mint pár nappal, pár héttel ezelőtt. És ha a szél feltámad, akkor jobb védekezni, meleg ruhával, fejfedővel, és igyekezni elkerülni a meghűlést.

Őszi nátha

Napok óta egyre több köhögős embert, gyereket látok, és ez is az ősz, a lehűlés jele. A szervezetben bujkáló baktériumok, a környezetben virulensen maradt vírusok a hideg miatt meggyengült védekezést kihasználva azonnal megtelepednek a felső légutakban, és ott gyulladásos tüneteket okozva, kisebb nagyobb kellemetlenséget, köhögést, náthát, rekedtséget, rossz közérzetet, hőemelkedést, illetve ezen tünetek valamelyikét, vagy kombinációját okozzák.

Ha egy ilyen tünetekkel rendelkező beteg olyan emberek közelébe kerül, akik fogékonyak a benne elszaporodott kórokozóra, akkor a felső légúti fertőzés szabályai szerint cseppfertőzéssel, a levegőn keresztül elkapják a kórságot. Mire az orvosok elkezdenék a mikrobiológiai diagnosztizálást, vagy valamilyen komolyabb terápiát, a beteg meggyógyul, a szervezet saját immunrendszere, esetleg valamilyen recept nélkül kapható készítmény vagy a családokban régről feltalált háziszer szedésének segítségével.

https://weborvos.hu/egeszsegpolitika/magyar-szputnyik-270046

(Címlapkép: Idősebb Pieter Bruegel (1525-1569): Flamand közmondások. 1559. Olaj, fa. 117x163 cm. Gemäldegalerie, Berlin.)

Legolvasottabb cikkeink