• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Számháborúztak egy kicsit patikafronton

Egészségpolitika Forrás: Weborvos Szerző:

Azt mondják, a tulajdonosváltás nem fog válságot okozni a gyógyszertáraknak.

Legalábbis 2014. január elsejétől biztosan nem, állítják a patikai ágazat illetékesei, bármelyik oldalon is ülnek, s bármit is állítottak eddig. Mint ismeretes, jövő év elejére minden közforgalmú gyógyszertárban 25 százaléknál nagyobb tulajdont kell szerezniük a patikusoknak. A későn kihirdetett jogszabály, a pénzügyi intézmények felkészületlensége miatt sok a bizonytalanság, de nemcsak a patikusok, hanem a bankok oldalán is – derült ki a Napi.hu csütörtöki szakmai konferenciáján, ahol Bálint Gergely, az OTP hitelezési szakértője elmondta: kész a „termék", de nem tudják, hány ügyfélre számíthatnak. Ez az ő problémájuk, a patikusoké pedig az, hogy egy hónap alatt mindent el kell tudniuk intézni: a banki hitel felvételétől a társasági szerződések módosításáig.

Belekényszerítik a gyógyszerészek egy részét a tulajdonossá válásba, fogalmazta meg ismételten eddig képviselt elmarasztaló álláspontjukat a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke. Zlinszky János szerint 450 olyan patika van, amelyben nincs meg a szükséges tulajdonosi hányad, ugyanakkor Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke az országos tiszti főgyógyszerészre hivatkozva jóval kevesebbről, csupán 200-ról beszélt – jelezte azt is, hogy sok helyen egyáltalán nem nulláról kell indulniuk a patikusoknak.

Nem ismerik az állami beavatkozás mértékét, időtartamát, hiányoznak a szükséges garanciális elemek Mikola Bálint, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke szerint, aki ugyanakkor magát az elvet, a gyógyszerészek tulajdonosi megerősítését helyesnek tartotta. Mint a tulajdonlás kérdésében, úgy például a szeptember elején életbe lépett létszámrendeletnél is a „finomhangolást", a szakmai egyeztetéseket hiányolta, kényszerűségből ugyanis információi szerint 230 patika csökkentette nyitvatartási idejét. Hankó Zoltán azonban ismét más adattal állt elő: a kamara szerint 101 gyógyszertár (2334 patika van jelenleg) kért 2-3 órás korrekciót, ami a gyógyszerellátás színvonalát alapvetően nem érinti.

Ha a patikatulajdonosi program első felvonása „simán" le is zajlik, 2017-ben, amikor már 50 százaléknál magasabb hányaddal kell rendelkezniük a patikusoknak, gond lehet, hiszen például még futó hiteltörlesztésük lesz a gyógyszerészeknek. Vagyis a válság ezzel csak elodázódik Zlinszky János szerint. Mikola Bálint tovább árnyalta a képet: szerinte súlyos ára lesz a mostani „sikernek", ugyanis a gazdasági kérdések jóval nagyobb szerepet kapnak a gyógyszerészi gondolkodásban a kelleténél, ez pedig a hivatásfejlesztés rovására fog menni.

Legolvasottabb cikkeink