• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Takács Péter: az alapellátást és a prevenciót erősíteni kell

Egészségpolitika 2022.07.01 Forrás: MTI
Takács Péter: az alapellátást és a prevenciót erősíteni kell

A Nógrád megyei Endrefalván új építésű orvosi és védőnői rendelőt adtak át, a beruházás 125 millió forintból készült el.

A kormány célja az egészségügyi alapellátás és a prevenció megerősítése - közölte a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára pénteken a Nógrád megyei Endrefalván, ahol új építésű orvosi és védőnői rendelőt adtak át; a beruházás 125 millió forintból készült el. Takács Péter az ünnepségen azt mondta, a következő időszakban folytatódnak a hasonló fejlesztések az országban.

A tárcának három nagy célja van erre a kormányzati ciklusra - ismertette. Az egyik és talán a legfontosabb az egészségben eltöltött életévek számának növelése, az uniós átlaghoz közelítése - mondta, hozzátéve: a trend jó, de fel lehet gyorsítani.

További célként említette a lakóhelyhez közeli ellátások megerősítését. Kifejtette: ennek egyik oldala az alapellátás, a háziorvosi rendszer újraszervezésével, a praxisközösségekbe történő szervezéssel, a másik a prevenciós, mivel sokkal nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a népegészségügyi szűrésekre. Kitért arra, hogy értékként kell őrizni a védőnői hálózatot.

Az államtitkár a Covid-járvány idején mutatott reagálóképesség továbbfejlesztését nevezte a harmadik célnak, kiemelve, hogy nehéz évtizedre kell felkészülni.

Takács Péter köszönetet mondott a magyar oltási programért, amely szavai szerint a magyar egészségügy legnagyobb sikere volt az elmúlt évtizedben. Erre a szervezettségre, erre a mentalitásra szeretnének építeni - tette hozzá.

Csóriné Botyánszki Ágnes, Endrefalva független polgármestere a rendezvényen elmondta: a régi, azóta lebontott rendelő még az 1960-as években épült, az új beruházáshoz pedig 2015-ben vette meg az ingatlant az önkormányzat a falu központjában, és 2019 novemberében adott be pályázatot a Terület- és Településfejlesztés Operatív Program (TOP) forrására.

Az elnyert 124,9 millió forintos támogatás teljes egészében fedezte a kiadásokat.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a jelzőrendszerrel, információs és műszaki háttérrel felszerelt, akadálymentesített rendelő javítja az endrefalvaiak életminőségét.

Balla Mihály (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Nyugat-Nógrádban a közintézmények 85 százalékát - ezen belül a rendelőket - sikerült megújítani a TOP és a Magyar falu program forrásaiból.

Az ünnepségen, amelyen részt vett Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP), a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke és Szabó Géza, a salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház igazgató főorvosa is, Csóriné Botyánszki Ágnes polgármester és Takács Péter államtitkár emléklapokkal köszönte meg a térség egészségügyi dolgozóinak munkáját a Semmelweis-nap - a magyar egészségügy napja - alkalmából. 

Fotó: MTI/Komka Péter

Legolvasottabb cikkeink