• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Támogatást vagy felmentést kérnek a mozgásukban korlátozottak

Egészségpolitika 2022.07.26 Forrás: Weborvos
Támogatást vagy felmentést kérnek a mozgásukban korlátozottak

A mozgáskorlátozott vagy más fogyatékossággal élő emberek számára az autós közlekedés nem választás vagy kényelem kérdése.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége arra kéri a kormányt, hogy a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványára jogosult fogyatékossággal élő emberek és intézmények – így a szállító szolgálatok és bizonyos szociális, egészségügyi és köznevelési intézmények – az üzemanyagár-stop megszűnése vagy rendszerének átalakítása után is a jelenleg hatályos áron és feltételek mellett, mennyiségi és minőségi korlátozás nélkül vásárolhassanak üzemanyagot. Amennyiben erre nincs lehetőség, úgy az üzemanyag vásárlásához az üzemanyagár növekedését megfelelően kompenzáló pénzbeli támogatásban részesüljenek - adta hírül közleményben a szövetség.

Mint a Gulyás Gergelynek címzett levélben Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke kifejti, a mozgáskorlátozott vagy más fogyatékossággal élő emberek számára az autós közlekedés és az ezzel járó fokozott üzemanyag felhasználás, illetve a szállító szolgáltatás igénybe vétele nem választás vagy kényelem kérdése, hanem az egyetlen lehetőség arra, hogy önállóan élhessék életüket, intézhessék mindennapi ügyeiket. A szülők a fogyatékossággal élő gyermeküket annak állapota miatt autóval kénytelenek a lakóhelyüktől távoli iskolába, óvodába vinni, mert csak ott biztosított számukra az állapotuknak és szükségleteiknek megfelelő oktatás.

Azoknak a fogyatékossággal élő embereknek, akik nem autóval közlekednek és a közösségi közlekedést sem tudják igénybe venni, azoknak a szállító szolgálat jelenti a megoldást. Ez a szolgáltatás is veszélybe kerül azonban, ha finanszírozása nem követi majd a jelentősen megemelkedett üzemanyagárakat. Ugyancsak a végletekig megnehezülhet a fogyatékossággal élő emberek szállításában részt vevő más intézmények például a szociális, egészségügyi vagy köznevelési intézmények szállító tevékenysége is.

A gépjárműhasználat ellehetetlenülése, a szállító szolgáltatás kapacitásának alulfinanszírozottság miatti tovább csökkenése a fogyatékossággal élő emberek létfenntartását, a fogyatékossággal élő gyermekek oktatását, fejlesztését  is veszélyezteti. A megemelt üzemanyagár megfizetésének kötelezettsége a mindennapi életüket lehetetlenítené el.  ezért a kormányhoz fordult (a MEOSZ elnökének kormányhoz írt levele itt olvasható) az érintettek helyzetének rendezése érdekében.

Legolvasottabb cikkeink