• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tényfeltáró vizsgálatot indított az OKFŐ a Péterfyben

Egészségpolitika 2023.06.01 Forrás: Weborvos összeállítás
Tényfeltáró vizsgálatot indított az OKFŐ a Péterfyben

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint a vizsgálat célja a kialakult munkahelyi légkör okainak feltárása. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság vezetőjének utasítására a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (DPC) tényfeltáró vizsgálatot indított az irányítása alá tartozó Budapesti Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézetben, tudatta rövid közleményben az OKFŐ a szervezet honlapján. 

A vizsgálat célja a kialakult munkahelyi légkör okainak feltárása. Ennek keretében a DPC szakemberei meghallgatásokat folytatnak és áttekintik a belső, szervezeti működéshez kapcsolódó dokumentumokat, áll a közleményben. 

Népszava cikkének címe szerint Lázadnak az orvosok a Péterfy Sándor utcai kórházban, el akarják távolítani az új főigazgatót. Mint a lap írja, az új főigazgató Tóth László március elsején váltotta az intézmény élén a nyugdíjba vonulása miatt távozó Sásdi Antalt. Tóth László a Belügyminisztérium helyettes államtitkári posztját cserélte a városi kórház igazgatói székére. Az új vezetőnek – a lap forrásai szerint - már március 10-én egy értekezleten durván fogalmazott, mondván, „az orvosok fehérgalléros-bűnözők". Volt, aki úgy ítélte meg: „agresszív fellépésével rendre megfélemlítette vezetőtársait, majd egy-egy ilyen konkrét ügy után volt, hogy másnap bocsánatot kért, de aztán kezdődött elölről minden”.

A Népszava információi szerint több szerződéses munkaviszonyban álló orvos bért sem kapott, emiatt az érintettek távoztak az intézményből. Emiatt viszont kevesebb műtét elvégzése vált lehetővé. „Ez betegellátást veszélyeztető helyzetet teremtett” - fogalmazott a lap egyik forrása.

Végül a főorvosi kar május 25-én délutánra egy rendkívüli főorvosi értekezletre hívta az új főigazgatót, ám ő aznap reggel egy délelőtti időpontot hirdetett meg. Ezen fórumon megjelent Ladányi Márta, a Péterfyt irányító Dél-pesti Centrum kórház képviselője, valamint az Országos Kórházi Főigazgatóság kommunikációs igazgatója, Deák Gábor is. Az egyik résztvevő szerint „parázs vita zajlott”. A kórház főorvosai közül többen is fölálltak és elmondták tapasztalataikat, véleményüket, majd a jelenlévők egy bizalmi szavazással nyilvánvalóvá tették a bizalomvesztésüket is új főigazgatóval szemben. Az erről zajló szavazáson 22 főorvos az új vezető ellen, míg 6 főorvos támogatóan voksolt. Hárman pedig tartózkodtak.

A Népszava úgy tudja, hogy a fórumot követően Tóth László főigazgatót meghallgatta az irányító Dél-pesti Centrum kórház menedzsmentje és az országos kórházi főigazgató is. Az érintett a lap megkeresésére eddig nem reagált. 

A Népszava teljes cikke itt olvasható. 

 

Legolvasottabb cikkeink