• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Tisztifőorvos: Ötszáz alá csökkent a kórházban ápoltak száma

Egészségpolitika 2020.05.22 Forrás: MTI
Tisztifőorvos: Ötszáz alá csökkent a kórházban ápoltak száma

Eddig 521 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, 266-an gyógyultak meg, egy beteg hunyt el.

Ötszáz alá csökkent a koronavírus-fertőzés miatt kórházban ápoltak száma - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília az adatokat ismertetve elmondta, a fertőzés miatt kórházban ápoltak száma 483, 23-an szorulnak gépi lélegeztetésre, és az elmúlt napon három ember halt meg a betegséggel összefüggésben. Csökkent az aktív esetek száma is, jelenleg 1615 embert tartanak nyilván.

Kiemelte, a járványügyi adatok továbbra is kedvezőek, csökkent mind az új igazolt fertőzöttek és az elhunytak száma, a járványgörbe továbbra is lefelé mutat. "Bizakodóak vagyunk, hogy a járvány első hullámának a végén vagyunk" - fogalmazott.

Ismertette: az elmúlt 24 órában 37-tel 3678-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, eddig 476 koronavírusos beteg hunyt el. 1587-en gyógyultak meg, jelenleg 1615 aktív fertőzött van, 44 százalékuk budapesti, 56 százalékuk vidéki - tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy Magyarországon százezer főre 38 igazolt fertőzött jut, Budapesten 100, Zala megyében 90, Fejérben 87, Komárom-Esztergom megyében 74, Pest megyében 40 ember. Országosan százezer főre öt haláleset esik.

A legtöbben, 448-an a 60 év felettiek közül haltak meg, a 30-39 éves korosztályban hárman, 40 és 49 éves kor között nyolcan, 50 és 59 éves kor között 17-en hunytak el - közölte.

Tájékoztatott arról, hogy az elmúlt 24 órában igazolt fertőzöttek közül 5-en a fővárosi Óhegy utcai szociális otthon, ketten-ketten a Pesti úti, illetve a seregélyesi szociális otthon lakói, a zárt közösségeken kívül Budapesten 15, Fejér megyében két, Komárom-Esztergom megyében nyolc, Pest megyében tíz, Zalában és Nógrádban egy-egy fertőzöttet regisztráltak.

Közölte: eddig 521 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal, közülük 254-en aktív fertőzöttek, az egészségügyben dolgozók az összes fertőzött 14 százalékát jelentik. 266-an gyógyultak meg, egy beteg hunyt el.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról, hogy megkezdődött a hazai koronavírus-vakcina fejlesztése a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) együttműködésében.

Emlékeztetett: az NNK Európában az elsők között izolálta az új koronavírust mintegy 30-40 embertől származó mintából, amely a vakcinafejlesztés alapját képezi. A kutatók vizsgálják a vírustörzseket, és a fejlesztésre legalkalmasabbakat tenyésztik sejtkultúrákban. Jelenleg a sejtkultúrák tesztelését végzik, és a tudományos bizonyítékokat vizsgálják, hogy a vakcina a legmegfelelőbb immunválaszt fejthesse ki a szervezetben - mondta.

Kérdésre válaszolva felhívta a figyelmet, hogy a szabadtéri strandolás a kijelölt fürdőhelyeken engedélyezett, de be kell tartani a higiénés előírásokat és a távolságtartás szabályát.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a gyerekeknek az óvodákban nem szükséges a maszkot viselniük, üdvözlendőnek nevezte ugyanakkor, hogy a textil törölközők helyett a papírtörlőket használnak. 

Takács Péter főigazgató (j) és Sztanyó István rendőralezredes, kórházparancsnok (b) átveszi a védőfelszerelés-szállítmányt az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő udvarán 2020. május 22-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Pénteken több mint 30 kórházba érkezik védőeszköz-szállítmány

Péntektől változtak az Ausztria felőli belépés szabályai, nem kerül hatósági házi karanténba az a magyar vagy osztrák állampolgár, akinek 4 napnál nem régebbi negatív koronavírustesztje van - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert rendőr alezredes hozzátette: ha azonban a belépést követő 14 nap alatt a belépők a koronavírus tüneteit észlelik magukon, nem hagyhatják el a lakóhelyüket, tartózkodási helyüket vagy szálláshelyüket, és telefonon értesíteniük kell a járványügyi hatóságot.

Az alezredes arról is beszélt, hogy az operatív törzs utasítására a pénteken több mint 30 kórházba és más, a védekezésben résztvevő szervezethez érkezik védőeszköz-szállítmány.

Kiss Róbert kérdésre válaszolva elmondta, hogy a járvány elleni védekezés jelenlegi szakaszában indokolt a vásárlási idősávok fenntartása, mert a 65. életévüket betöltött emberek vannak leginkább kitéve a koronavírus-fertőzéssel összefüggő megbetegedéseknek. Hozzáfűzte, kérik az idősek türelmét.

Az ügyeleti központ munkatársa kitért arra, hogy már 1230-an regisztráltak a hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését szolgáló mobiltelefonos alkalmazásra, az aktív felhasználók száma 875. Csütörtökön 1046 hatósági házikarantént rendeltek el, jelenleg 11 668 van érvényben, a rendőrség az előző napon végzett ellenőrzéseken 30 magatartásszegést tapasztalt.

Hozzáfűzte, 390-re emelkedett a járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma. Közülük 105-öt rémhírterjesztés, 29-at közveszéllyel fenyegetés, 120-at csalás, 21-et járványügyi szabályszegés miatt indítottak, ezekben az ügyekben 79 gyanúsítottat hallgattak ki - jegyezte meg.

Ralovich Zsolt főigazgató a védőfelszerelés-szállítmány átvételén a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet udvarán 2020. május 22-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Legolvasottabb cikkeink