• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tizenhét milliárdos fejlesztés a salgótarjáni kórházban

Egészségpolitika 2024.04.04 Forrás: MTI
Tizenhét milliárdos fejlesztés a salgótarjáni kórházban

A daganatos, a szív-érrendszeri betegségekre koncentráló beruházás három jól elkülöníthető, de egymással összefüggő eleme az onkológiai tömb.

Tizenhét milliárd forintos fejlesztés valósult meg a salgótarjáni Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban az utóbbi hat évben, a beruházás kiemelkedő eleme az új onkológiai centrum - közölték a gyógyintézményben szerdán. A sajtótájékoztatót az a három főigazgató tartotta, aki ebben az időszakban vezette, illetve vezeti a kórházat. Laczkó Tamás megbízott főigazgató emlékeztetett: 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program részeként megállapodást kötött Salgótarján önkormányzatával a központ kialakításáról, majd másfél évvel később a kórház komplex fejlesztésére biztosított pénzt egy kormányhatározat.

A főigazgató elmondta: a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre koncentráló komplex beruházás három jól elkülöníthető, de egymással összefüggő eleme az onkológiai tömb, a sürgősségi ellátás bővítése, korszerűsítése, továbbá a gasztroenteorológiai szűrőközpont kialakítása és a szemészeti ellátás fejlesztése. A szűrőközpont a gyomor- és vastagbéltükrözést, valamint az endoszkópos epeúti beavatkozást lehetővé tevő három műtővel, illetve a korszerű eszközökkel ellátott szemészeti osztály az év végére készül el - tette hozzá.

A háromemeletes, 50 ágyas, 3300 négyzetméteres onkológián sugár- és kemoterápiás, fekvő- és járóbetegrészleg is működik, ide 254 modern eszközt és berendezést vásároltak. Jelenleg 50 beteg kap kezelést, várakozási idő nélkül. A sürgősségi osztályt a betegutaknak megfelelően átépítették, CT-vel, ultrahang- és röntgenberendezéssel felszerelt diagnosztikai résszel bővítették, szív- és agyérkatéteres labort, valamint éjszakai leszállásra is alkalmas helikopter-leszállóhelyet építettek - ismertette.

Bercsényi Lajos nyugállományú főigazgató kiemelte: Nógrádban fokozottan hátrányos helyzetű területen dolgozik a kórház, és ahol szegényebbek az emberek, ott betegebbek is. Megemlítette, hogy az onkológiai centrum megépüléséig Miskolcon és Budapesten volt sugárterápia, a betegeknek pedig mintegy a fele nem vállalta az utazást, mert Nógrádban nincs sem autópálya, sem villamosított vasút, ami az ellátandóknak megkönnyítette volna a közlekedést. Szabó Géza korábbi főigazgató hangsúlyozta: harmonikus, jó szakmai együttműködés volt a három igazgató között Salgótarjánban a beruházások idején is. Szólt arról is, hogy az új onkológiai centrumban 24 új munkatárs dolgozik.

 

Legolvasottabb cikkeink