• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tizenhét milliárdos fejlesztés a salgótarjáni kórházban

Egészségpolitika 2024.04.04 Forrás: MTI
Tizenhét milliárdos fejlesztés a salgótarjáni kórházban

A daganatos, a szív-érrendszeri betegségekre koncentráló beruházás három jól elkülöníthető, de egymással összefüggő eleme az onkológiai tömb.

Tizenhét milliárd forintos fejlesztés valósult meg a salgótarjáni Nógrád Vármegyei Szent Lázár Kórházban az utóbbi hat évben, a beruházás kiemelkedő eleme az új onkológiai centrum - közölték a gyógyintézményben szerdán. A sajtótájékoztatót az a három főigazgató tartotta, aki ebben az időszakban vezette, illetve vezeti a kórházat. Laczkó Tamás megbízott főigazgató emlékeztetett: 2017-ben Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program részeként megállapodást kötött Salgótarján önkormányzatával a központ kialakításáról, majd másfél évvel később a kórház komplex fejlesztésére biztosított pénzt egy kormányhatározat.

A főigazgató elmondta: a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségekre koncentráló komplex beruházás három jól elkülöníthető, de egymással összefüggő eleme az onkológiai tömb, a sürgősségi ellátás bővítése, korszerűsítése, továbbá a gasztroenteorológiai szűrőközpont kialakítása és a szemészeti ellátás fejlesztése. A szűrőközpont a gyomor- és vastagbéltükrözést, valamint az endoszkópos epeúti beavatkozást lehetővé tevő három műtővel, illetve a korszerű eszközökkel ellátott szemészeti osztály az év végére készül el - tette hozzá.

A háromemeletes, 50 ágyas, 3300 négyzetméteres onkológián sugár- és kemoterápiás, fekvő- és járóbetegrészleg is működik, ide 254 modern eszközt és berendezést vásároltak. Jelenleg 50 beteg kap kezelést, várakozási idő nélkül. A sürgősségi osztályt a betegutaknak megfelelően átépítették, CT-vel, ultrahang- és röntgenberendezéssel felszerelt diagnosztikai résszel bővítették, szív- és agyérkatéteres labort, valamint éjszakai leszállásra is alkalmas helikopter-leszállóhelyet építettek - ismertette.

Bercsényi Lajos nyugállományú főigazgató kiemelte: Nógrádban fokozottan hátrányos helyzetű területen dolgozik a kórház, és ahol szegényebbek az emberek, ott betegebbek is. Megemlítette, hogy az onkológiai centrum megépüléséig Miskolcon és Budapesten volt sugárterápia, a betegeknek pedig mintegy a fele nem vállalta az utazást, mert Nógrádban nincs sem autópálya, sem villamosított vasút, ami az ellátandóknak megkönnyítette volna a közlekedést. Szabó Géza korábbi főigazgató hangsúlyozta: harmonikus, jó szakmai együttműködés volt a három igazgató között Salgótarjánban a beruházások idején is. Szólt arról is, hogy az új onkológiai centrumban 24 új munkatárs dolgozik.

 

Legolvasottabb cikkeink