• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Több mint 300 millió forint a fogyatékossággal élőknek

Egészségpolitika MA 13:14 Forrás: MTI
Több mint 300 millió forint a fogyatékossággal élőknek

Többek között azokat a cégeket segítik, akik megváltozott munkaképességű munkavállalókat akarnak foglalkoztatni.

Összesen több mint 300 millió forint értékben hirdet pályázatokat a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkársága fogyatékossággal élő személyek támogatására - jelentette be Csizi Péter szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár szerdán Budaörsön.

A helyettes államtitkár kifejtette: a Foglalkoztatás 2024 pályázat azokat a rehabilitációs szolgáltatókat segíti egy éven át, akiknek az a célja, hogy a megváltozott munkaképességű munkavállalók a nyílt munkaerőpiacon tudjanak elhelyezkedni. A munkavállalókat és a munkáltatókat egyaránt kell edukálni, segíteni azért, hogy minél több ember gond nélkül tudjon dolgozni - hangsúlyozta.

Szülősegítő pályázatuk célja azon civil és egyházi szervezetek támogatása anyagilag, akik súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülőket támogatnak. Jelezte, a tavalyi pályázaton több mint 1500 szülő részesülhetett támogatásban.

A harmadik pályázat, amelyet több mint másfél évtizede közzétesznek, a segítőkutya-képzéssel foglalkozó szervezetek támogatását célozza - ismertette a helyettes államtitkár. Hozzátette: a közhiedelemmel ellentétben nemcsak vakvezető kutyák kiképzésére nyújtanak pályázati forrást, hanem mozgássérült segítő, rohamot jelző és terápiás kutyákat is képeznek ebből a támogatásból.

Csizi Péter, a budaörsi Auchan áruházban tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a gondoskodásra szoruló emberek megsegítésének nem csupán intézményi keretek között kell megvalósulnia, sőt a kormányzat kiemelt célja, hogy a rászoruló embertársaink - legyenek értelmi fogyatékossággal élők vagy kerekesszékes emberek - minél tovább a saját otthonaikban, a saját környezetükben tudjanak élni.

A legtöbb esetben rokonok, szülők azok, akik a legtöbb gondoskodást nyújtják, de ezt segíthetik négylábú barátaink is - mutatott rá, hozzátéve: sok esetben utóbbiaknak köszönhető, hogy valaki ne intézményi keretek között, hanem a lakásában élhesse a mindennapjait.

Az is tévhit, ha azt gondoljuk, hogy csak fogyatékossággal élő, betegséggel küzdő embertársaink szorulnak segítségre az ép, egészséges emberektől. Ez nem igaz - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, kiemelve: ép, egészséges emberek is kaphatnak segítséget fogyatékossággal élő embertársaiktól. Erre említette példaként a sajtótájékoztatónak és segítőkutya bemutatónak otthont adó hipermarketet, ahol enyhe értelmi fogyatékossággal élő vagy hallássérült alkalmazottak is segítséget nyújtanak a vásárlóknak.

Mányik Richárd, a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület elnöke elmondta: az egyesület a segítőkutyák kiképzése mellett szemléletformáló képzéseket is tart gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. Arról kell beszélni, hogy egy segítőkutya mit tud nyújtani és nem arról, hogy mozgássérültként, kerekesszékesként valaki milyen segítségre szorul. A kutyák a fizikai segítség mellett lelki támaszt is tudnak adni - hangsúlyozta. Az egyesületnek 25 önkéntese és 42 aktív segítővizsgával rendelkező kutyájuk van. Nemcsak mozgássérülteket, hanem hallássérülteket és személysegítő - az ételallergiát, cukorszintet jelző kutyákat - is képeznek - jelezte.

Varga-Futó Ildikó, az Auchan Magyarország Kft. vállalati kommunikációs és CSR igazgatója elmondta: a cég több mint tíz éve foglalkoztat fogyatékossággal élő munkatársakat. Mára már több mint 300 ilyen dolgozójuk van és azt vallják, foglalkoztatásuk igazi "win-win" helyzetet teremt, együtt értékteremtő munkát tudnak a vállalat számára biztosítani. Kitért arra is, hogy az áruházaikat folyamatosan akadálymentesítik, felújítják, és minden áruházban kontakt tolmácsolás áll rendelkezésre a siket- és nagyothalló vásárlók és munkatársak számára.

Kapcsolódó hírek