• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Több új intézkedéssel is segítik a diabéteszes gyermekeket

Egészségpolitika 2019.11.14 Forrás: MTI
Több új intézkedéssel is segítik a diabéteszes gyermekeket

Többek között az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek szülei is jogosultak lehetnek a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD).

Több új intézkedéssel is segíti a kormány az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekeket és az őket gondozó szüleiket - jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten.  A diabétesz világnapján tartott sajtótájékoztatón közölte, az intézkedések között szerepel, hogy az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyerekek szülei is indokolt esetben jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD), valamint több - az ellátáshoz szükséges - segédeszköz és a hozzájuk tartozó kiegészítők társadalombiztosítási támogatása is kedvezően változik.

Novák Katalin a diabétesz világnapján tartott sajtótájékoztatón közölte, az intézkedések között szerepel, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek szülei is indokolt esetben jogosultak lesznek a gyermekek otthongondozási díjára (GYOD). Kitért arra, hogy az 1-es típusú diabétesz egy veleszületett anyagcserezavar, amely nem gyógyítható és állandó kontrollt igényel. Magyarországon körülbelül a 730 ezer diabéteszes közül 4-5 százalék 1-es típusú diabéteszes, közülük 3500-4000 gyermek.

A kormány megteremti annak lehetőségét, hogy az 1-es típusú diabétesz esetében a gyerekeknél a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort befogadja a társadalombiztosítás (tb), amit eddig egyedi méltányosság alapján lehetett igényelni. Ez az intézkedés január 1-től lép életbe. Az inzulinpumpa és kiegészítői egységesen 98 százalékos tb-támogatással lesznek elérhetők, és szintén támogatni fogja a tb a ketoacidózis mérőkészüléket és tesztcsíkokat.

Szeretnék megvalósítani, hogy minden köznevelési oktatási intézményben lehetőség legyen a szülő segítsége nélkül is ellátni az 1-es típusú diabéteszes gyereket, és tervezik megteremteni annak feltételeit, hogy egy 1-es típusú diabéteszes gyerek is részt vehessen a közétkeztetésben diétájuk megtartása mellett.

Ezen kívül 500 millió forintos pályázati kerettel fejleszteni fogják a gyerek diabétesz centrumokat, és évente 100 millió forintos pályázatot írnak ki diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek, valamint megteremtik annak lehetőségét, hogy az ideihez hasonlóan diabéteszes gyerekek is nyaralhassanak az Erzsébet-táborokban - ismertette az államtitkár.

Novák Katalin kiemelte, az intézkedésekkel a kormány azt szeretné, ha ezeknek a családoknak a jövőben könnyebb legyen az életük.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár arról beszélt, hogy Magyarországon 730 ezren cukorbetegek, azonban 500 ezerre teszik azok számát, akik még nincsenek tisztában betegségükkel. Hangsúlyozta, fontos a betegség megelőzése és korai felismerése, hiszen a kezeletlen cukorbetegségnek számos súlyos szövődménye, így vakság, keringési problémák, lábamputáció lehet. Kiemelte, szintén elengedhetetlen, hogy aki beteg, az megfelelő orvosi kontroll alatt álljon, rendszeresen szedje gyógyszereit, mozogjon és odafigyeljen étkezésére. A kormány az alapellátás megerősítésével, a prevenciós programokkal segít a megelőzésben és kezelésben, ezért is indították el 10 milliárd forinttal a Három generációval az egészségért elnevezésű pályázatot, ahol a megalakult praxisközösségekben együtt tud dolgozni a háziorvos, a dietetikus és más szakember is.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője előremutatónak nevezte a magyar kormány intézkedéseit a cukorbetegség terén, mint mondta, ezek egybecsengenek a WHO irányelveivel. Hozzátette: a családoknak nagyon fontos szerepe van mind a megelőzésben és a kezelés megtartásában, és valódi segítséget kell adni a családoknak ahhoz, hogy ezzel a betegséggel együtt tudjanak élni. A WHO európai régiójában a lakosság 10 százaléka számít cukorbetegnek, és a betegség fontos rizikófaktor más egészségügyi állapotok kialakulásában, ami jelentős terhet ró mind a társadalomra, mind a gazdaságra. Ledia Lazeri szerint komplex intézkedéseket kell hozni a megelőzésben, a társadalmi kommunikációban, az iskolai ismeretterjesztésben, a mozgás és az egészséges étkezés népszerűsítésében.

Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója elmondta, a 2-es típusú cukorbetegség egy jelentős kockázati tényezője a szív- és érrendszeri megbetegedéseknek. Ez a típusú megbetegedés az esetek többségében az életmódból adódik, a túlsúly, a kevés mozgás, a helytelen étrend következménye. Elengedhetetlen a vércukorszint rendszeres mérése és a lábban futó erek vizsgálata főleg azoknál, akik a rizikócsoportba tartoznak. Mint fogalmazott, Magyarországon 2,5-szer több lábat vágnak le, mint az unió többi országában, a nem kontrollált, kezeletlen 2-es típusú cukorbetegség ezért "egy rendkívül gyilkos kór".

A diabétesz világnapján a Három generációval az egészségért program keretében az ország több pontján szűrőbuszokban lehet vércukorszintet méretni. Budapesten a XVI. kerületi Erzsébetligeti Színház előtt várják a szakemberek az érdeklődőket. 

Vezetőképünkön Novák Katalin és Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője (j) kezet fog a diabétesz világnapján az Erzsébetligeti Színház előtt, egy vizsgálóbusznál tartott sajtótájékoztatón 2019. november 14-én. Mellettük Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár (b) és Andréka Péter, az Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetbe főigazgatója.

MTI/Balogh Zoltán

Legolvasottabb cikkeink