• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése

Egészségpolitika 2021.02.10 Forrás: MTI
Túl korai lenne a járványügyi szabályok enyhítése

Azoknak, akik mindkét adag védőoltást megkapták már nem kell karanténba vonulniuk.

A járványügyi adatok alapján túl korai lenne a szabályok enyhítése - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: több városban - így Kecskeméten és Miskolcon is - "foglalkoznak a gondolattal", hogy enyhítenek az elrendelt higiénés szabályokon. Mint mondta, a város vezetésének hatásköre van a higiénés szabályok elrendelésére és az azokon történő enyhítésre is, "de ez a hatáskör rendkívüli felelősséggel is jár". Az országos tisztifőorvos azt mondta: a járványügyi adatok alapján mindenkit körültekintésre és maximális óvatosságra int, kiemelve, hogy több ország példája is mutatja, "a korai nyitás sok veszélyt rejt magában". 

Ismertetése szerint a járványgörbe tíz napja nem csökken, a második hullám lefelé tartó szakasza megtorpant, a számítások szerint várhatóan a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet. A napi adatokat ismertetve elmondta: kedden 1279-cel emelkedett a fertőzöttek száma, és 98-an haltak meg. Kórházban 3747 embert ápolnak, közülük 296-an vannak lélegeztetőgépen. Bár az aktív esetek száma napról napra mérséklődik, a kórházban ápoltak száma nem csökken jelentősen - hívta fel a figyelmet. Hozzátette: a járványügyi helyzetet a védőoltások nagyszámú és rövid idő alatt történő beadásával lehet befolyásolni, fontos, hogy növekedjen a beoltottak száma. Közölte: eddig 292 627-en kapták meg az első védőoltását, és 113 570-en már a másodikat is.

Tájékoztatása szerint kedden kiszállították a kormányhivatalokba a Pfizer-vakcinát, amely onnan a háziorvosi körzetekbe is eljut, továbbá az AstraZeneca-vakcinával is elkezdhetik a háziorvosok a 18-59 éves krónikus betegek oltását. A Szputnyik vakcinával egyelőre a budapesti oltópontokon praxisonként öt-öt ember beoltására nyílik lehetőség - tette hozzá. Az országos tisztifőorvos köszönetet mondott a háziorvosok aktivitásáért, számítanak rájuk, mivel fontos szerepük van a megelőzésben - mondta.

Elmondta: kedden Pfizer-oltóanyag érkezett Magyarországra, csütörtökre 45 600 adag AstraZeneca-vakcinát, illetve csütörtök-péntekre 21 600 adag Moderna-vakcinát várnak. Müller Cecília hangsúlyozta: már folyamatosan érkeznek az oltóanyagok, de még mindig nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű. Jelenleg a célcsoportokat próbálják minél gyorsabban immunizálni - mondta.

Arról is beszámolt: országos átlagban - kiemelten Budapest északi és déli területein, Győrben és Miskolcon - ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége, és csak Békéscsabán, valamint Kecskeméten csökken.

Müller Cecília közölte: azoknak, akik mindkét adag védőoltást megkapták, és a beadásukat követően eltelt a vakcina leiratában megszabott idő, már nem kell karanténba vonulniuk, ha egy beteg környezetében kontaktszemélynek minősülnek.

Az országos tisztifőorvos azt is elmondta, hogy benyújtotta engedélyezésre a Szputnyik vakcinát az Európai Gyógyszerügynökséghez az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap. Reményei szerint az oltóanyag gyorsan megkapja az engedélyt, hiszen a magyar vizsgálatokon látták, hogy "minden paraméter vonatkozásában megfelel a biztonságos és hatásos vakcina követelményeinek".

Kérdésre válaszolva Müller Cecília kiemelte: jelenleg nincs influenzajárvány Magyarországon, mindössze egy B típusú influenzatörzset tudtak kimutatni, ám a fertőzések száma messze a járványos küszöbérték alatt van. Ennek okát abban látja, hogy a higiénés szabályok betartásával nemcsak a koronavírus, hanem az összes cseppfertőzéssel terjedő betegség ellen védekeznek.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy egy társasházban karanténban levő ember nem jelent veszélyt a többi lakóra, hiszen nem hagyhatja el a lakását, így nem tudja a közös tereken átadni a fertőzést. Azt mondta, reméli, hogy márciusban lesz már olyan nagy mennyiségben vakcina az országban, hogy mindenkinek - a nem krónikus betegeknek és a fiataloknak is - elérhetővé válhat az oltás.

Az autoimmun vagy daganatos betegeket, mivel magas kockázati csoportba tartoznak, Müller Cecília szerint javasolt oltani, de náluk egyénenként dönti el a kezelőorvos, hogy állapotuk alapján olthatók-e, és melyik vakcinával.

Az elmúlt héten országszerte több mint 10 ezer embert oltottak be koronavírus elleni vakcinával a háziorvosi rendelőkben, az oltási kampány ezen a héten is folytatódik a körükben - mondta az Országos Háziorvosi Kollégium vezetője a sajtótájékoztatón. Békássy Szabolcs közölte: az elmúlt héten a legveszélyeztetettebb korcsoportba tartozó 82 év felettieket oltották be a háziorvosok, további 30 ezer embert pedig oltópontokra irányítottak, hogy ők is megkaphassák a vakcinát.

A védőoltási kampány a héten is folytatódik a háziorvosok körében, így 2040 praxisnak lesz lehetősége az AstraZeneca vakcinájával beoltani az 59 év alattiakat, további 2964 rendelőben pedig a Pfizer/BioNTech készítményével oltják be a legidősebbeket. Ezen a héten így már nem lesz olyan magyarországi háziorvosi praxis, ahol ne szereznének tapasztalatot a vakcina beadásában - jelezte Békássy Szabolcs. Hozzátette, Budapesten további 560 háziorvosi praxisban nyílik arra lehetőség, hogy öt-öt jelentkezőt oltópontra irányítsanak, ahol a Szputnyik oltóanyagot kapják majd meg. Ezzel összefüggésben arra is felhívta az emberek figyelmét, hogy a tumultus és a fertőzésveszély elkerülése érdekében a megjelölt időpontokra érkezzenek.

A kollégiumvezető beszélt arról is, hogy javasolták: a jövőben minden hét elején kapják meg a háziorvosok az oltásra újonnan jelentkezők adataival hétről hétre frissülő listát.

Békássy Szabolcs úgy vélekedett, hogy a járványgörbe most "nem a legkedvezőbben alakul"; az egyfajta "őrszemként" is működő háziorvosok két-három hetes csendesebb időszak után ismét nagyobb számban tapasztalnak koronavírus-fertőzést. Továbbra is szükséges tehát a járványügyi szabályok betartása és a védőoltásokba vetett bizalom, ez utóbbiak kapcsán pedig mindig hiteles forrásból, például a háziorvosoktól érdemes informálódni - mondta.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt 166 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök az elmúlt 24 órában - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese. Kiss Róbert alezredes közölte: 123 ember ellen azért volt szükség a fellépésre, mert megszegték a 10 ezer lakosúnál nagyobb településeken a közterületi maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 18-at figyelmeztettek, 40-en kaptak helyszíni bírságot, 65-öt feljelentettek.

Elmondta: szabálytalan maszkviselés miatt tömegközlekedési eszközökön és azok várakozóhelyein 9, üzletekben, bevásárlóközpontok területén 34 ember ellen intézkedtek. Az alezredes hozzátette, hogy a maszkviselési szabályok megszegése miatt  24 298-szer intézkedtek eddig a rendőrök.

Legolvasottabb cikkeink