• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Új kérdőív támogatja a gyerekek testi-lelki-szellemi jóllétét

Egészségpolitika 2023.09.13 Forrás: MTI
Új kérdőív támogatja a gyerekek testi-lelki-szellemi jóllétét

Kutatások szerint az iskoláskor előtt a gyerekek 17 százalékánál felfedezhető valamilyen elmaradás, eltérés.

Fontos, hogy a megszülető gyerekek testi-lelki-szellemi jóllétben élhessék az életüket, ezt szolgálja a Gyermekút Módszertani Központ által összeállított online gyermekfejlődési kérdőív is - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára szerdán Budapesten, a kérdőívet bemutató sajtótájékoztatón. Beneda Attila kiemelte, a kormány azt szeretné, ha minden vágyott gyerek megszülethetne Magyarországon, de ugyanilyen fontos az is, hogy a gyerekek egészségesen élhessenek.

Kutatások szerint ugyanis az iskoláskor előtt a gyerekek 17 százalékánál felfedezhető valamilyen elmaradás, eltérés, amelynek a jelentős része orvosolható, ha időben elkezdődik a kora gyerekkori fejlesztés - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Beneda Attila kiemelte, hogy az elmúlt években - a tárcaközi együttműködéseknek köszönhetően - nagy előrelépések történtek a kora gyermekkori fejlesztés területén, egyre több szakember tudja észlelni, ha probléma van egy gyerekkel. Egy újabb fontos előrelépést jelent a Gyermekút Módszertani Központ által, a bölcsődékben, óvodákban dolgozó szakemberek számára megalkotott online gyermekfejlődési kérdőív, amelynek segítségével "egységes, validált módon" lehet a gyerekeket vizsgálni - mutatott rá a helyettes államtitkár.

Kereki Judit, a Gyermekút Módszertani Központ szakmai vezetője azt hangoztatta, hogy a gyerekek egészséges fejlődése és későbbi kedvező életlehetőségei szempontjából a kora gyermekkorra irányuló figyelem és a szükség szerinti beavatkozás létfontosságú. Ezért hozták létre a központot, amely egyfajta tudásbázisként működik, a felhalmozott tapasztalatokat pedig szeretnék a széles szakmai közösségnek továbbadni és a gyakorlatba átültetni - ismertette a szakmai vezető.

Közlése szerint legfrissebb munkájuk egy kisgyermeknevelőknek és óvodapedagógusoknak kifejlesztett online kérdőív, amely 0-4, illetve 2,5-7 éves kor között hat funkcióterületen - motoros készségek, kommunikáció, önállóság, kognitív készségek, társas kapcsolatok, tanulási képességek - méri a gyerekek fejlettségét. "A kérdőívek hiteles, validált, sztenderdizált mérőeszközök", amelyek amellett, hogy felhasználóbarátak, illeszkednek a pedagógiai gyakorlathoz és a védőnők által használt szülői kérdőívekhez is - mondta Kereki Judit.

Ismertetése szerint a kérdőívek a gyermekut.hu oldalon találhatók, elérésükhöz először az intézményvezetőnek kell regisztrálnia, profilt létrehoznia, majd regisztrálnia kell az intézmény dolgozóit is, hogy ők is hozzáférhessenek a kérdőívekhez. A beérkező adatokat kutatási célokra is fel tudják majd használni, elemzéseket tudnak készíteni, amelyek segítséget jelenthetnek a szakpolitika számára is - jegyezte meg a szakmai vezető.

Kapcsolódó hírek