• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Új szakmai irányelv segíti a döntést az egészségügyben

Egészségpolitika 2021.11.23 Forrás: MTI-OS
Új szakmai irányelv segíti a döntést az egészségügyben

Az irányelvben foglaltak lehetővé teszik, hogy racionális és a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását eredményező döntések szülessenek.

Új egészségügyi szakmai irányelv készült az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez és értékeléséhez. "Az egészség-gazdaságtani elemzések készítéséhez és értékeléséhez" című szakmai irányelvet az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészséggazdaságtan és Egészségügyi Informatika (nem-orvosi) és Minőségügyi Tagozat készítette - tudatta közleményben az Emmi.

Ahhoz, hogy a döntéshozók számára az egészség-gazdaságtani elemzések egységesen vizsgálhatóak legyenek, megfelelő módszertannal, szükséges minőségben, szakmai igényességgel készüljenek, az egészség-gazdaságtani elemzések egészség-gazdaságtani egészségügyi szakmai irányelveire van szükség.

Az utóbbi években megjelent egészségügyi technológiák befogadásáról szóló jogszabályokhoz is elengedhetetlen az egészségügyi technológiaértékelés és költséghatékonysági tanulmányok készítése.

Az egészség-gazdaságtani egészségügyi szakmai irányelv célja annak az elősegítése, hogy az egészségügyi technológiai értékelések, és ezen belül az egészség-gazdaságtani elemzések, egységes, megfelelő minőségű módszertannal és szakmai igényességgel készüljenek el, támogatva a racionális és átlátható döntéshozatalt, valamint a rendelkezésre álló források hatékony felhasználását - írták.

Az egészség-gazdaságtani egészségügyi szakmai irányelvben foglaltak figyelembevételével készített elemzések az azokat felhasználó döntéshozók számára lehetővé teszik, hogy racionális és a rendelkezésre álló erőforrások hatékony felhasználását eredményező döntések szülessenek.

Az egészségügyi szakmai irányelv alkalmazandó valamennyi egészségügyi technológia, - többek között a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, orvostechnikai eszközök - értékelése során, valamint az egészség-gazdaságtani elemzésen alapuló döntéshozatalokhoz, különös tekintettel a közfinanszírozásba történő befogadáshoz, a közfinanszírozásból való kizáráshoz, valamint a közfinanszírozás feltételeinek felülvizsgálatában.

Legolvasottabb cikkeink