• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Új technológiák, robotizált eszközök a rehabilitációban

Egészségpolitika 2021.05.31 Forrás: Weborvos
Új technológiák, robotizált eszközök a rehabilitációban

Az OORI-ban olyan új eljárásokat és technológiákat alkalmaznak, amelyek a közfinanszírozott ellátásban még nem elérhetőek.

Az Országos Mozgásszervi Intézet (OMINT) keretében működő Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) célkitűzése, hogy olyan új eljárások és technológiák hazai alkalmazásának bevezetését segítse, amelyek Magyarországon a közfinanszírozott ellátásban még nem elérhetőek. Az elnyert több mint 1 milliárd 200 millió forint európai uniós támogatás segítségével az Intézet létre hoz humánkineziológiai laboratóriumot, amely diagnosztikai (mozgáselemzés) és fejlett technológián alapuló terápiás (robotizált, valamint interaktív számítógép-vezérlésű) eszközökkel dolgozik majd. Ezeket az eszközöket a komplex rehabilitációs program keretében, a hagyományos eljárásokkal összehangolva tervezi alkalmazni. Az új technológiával megismerteti az egyetemi hallgatókat és a már végzett szakembereket is, írja közleményében az OORI

Olyan robotasszisztált rehabilitációs rendszert vezetnek be először hazánkban a közfinanszírozott intézményben, amely féloldali vagy teljes izomgyengeséggel, bénulással járó traumás gerincvelő-sérülést vagy agyvérzést szenvedett személyek járóképességének javítását szolgálja. Fontos fejlesztés az a járás és testtartás diagnosztikát szolgáló eszköz is, amely 15 000 nyomásérzékelő szenzor segítségével statikus és dinamikus fázisokban képes mérni a talp által a talajra ható nyomást. A szerzett adatok segítik a funkcionális állapot pontos felmérését, felfedik a testtartás és a járás változásainak okát, követhetővé teszik a talpbetétek és protézisek használatának előnyeit, valamint a gyógyszeres kezelések hatásait.

A Magyarországon még új eljárások és eszközök megismerése, valamint azok rendszerben történő alkalmazásának elsajátítása egy cseh partnerintézményben történik, ahol ezeket az eszközöket már alkalmazzák. Hasonló adottságú és lélekszámú országtól lehet átvenni a fejlett technológia rehabilitációban történő alkalmazására vonatkozó gyakorlatot. A partner kórház hasonló méretű és jellegű, mint az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet. Ismereteivel kész segíteni az általa alkalmazott új technológiák bevezetését. Megismerhető az a szakmai és ellátási rendszer és környezet is, ahogyan a rehabilitációs programba ezeket beépítik és működtetik a közfinanszírozott ellátás keretében, írja az intézmény közleményében. 

A megszerzett ismereteket az Intézet nem csak saját páciensei kezelése során hasznosítja, mivel oktató intézményként biztosítja, hogy az új technológiával megismerkedhessenek az egyetemi hallgatók és a már végzett szakemberek is.

A fejlesztés eredményeként az európai uniós támogatás segítségével 2022 végére létrejön egy új humánkineziológiai laboratórium, melyben a beszerzett eszközök alkalmazásával olyan új eljárások, módszerek jelennek meg a súlyos sérültek, betegek kezelésében melyek ez idáig nem voltak jelen a magyarországi neurorehabilitációs ellátásban.

A fejlesztés célja, hogy megtörténjen az új eljárások, módszerek, technológiák hazai bevezetése, amelyek majd Magyarországon elterjedve, a közfinanszírozott ellátásban is még szélesebb körben elérhetővé válhatnak.

Legolvasottabb cikkeink